Primul ministru despre gazele de şist Explorările nu se fac prin fracturare hidraulică

Premierul Victor Ponta a subliniat duminică seara, invitat la Antena 3, că explorările pentru gaze de şist nu se fac prin fracturare hidraulică, astfel încât ele nu sunt periculoase. Întrebat dacă se va ajunge la exploatarea rezervelor de gaze de sist, şeful Executivului a arătat că această decizie va trebui luată de guvernul care va deţine puterea în 2019, când ar urma să se termine explorările şi să se decidă următorul pas.
"Dacă începem explorările, explorările nu se fac prin fracturare. Dacă avem rezerve, în 2019, guvernul de atunci va decide dacă va merge în continuare", a declarat Ponta.
Ponta a mai afirmat că, în ceea ce priveşte disputa privind siguranţa exploatării gazelor de şist, după ce va începe exploatarea lor în Europa, lucru care nu se face la ora actuală, se va vedea dacă metodele sunt sigure sau nu.

Unda verde pentru explorarea gazelor de şist în România

Compania americană Chevron a primit recent undă verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de şist în zonele Vaslui şi Dobrogea. Grupul energetic american a obţinut anul acesta avizele necesare de la Ministerul Mediului. 
Pe 11 iulie, Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.
De asemenea, în luna aprilie, Chevron obţinuse avizul pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea.
Una dintre mizele energetice majore ale României este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de şist. Poziţia PDL/Traian Băsescu a fost fermă de la începutul dezbaterii publice, guvernele Boc şi Ungureanu aprobând în 2012 acorduri de concesiune pentru compania americană Chevron. USL a criticat însă începerea prospecţiunilor şi a folosit subiectul chiar la moţiunea de cenzură în urma căreia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate în domeniul gazelor de şist în primele zile de mandat. La opt luni distanţă, premierul Ponta îşi schimba radical poziţia: "ideea gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv".
Citeste aici Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata "serios pozitiv"
Sursa: Hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Giganţii de la Chevron se retrag din Polonia

31 Jan 2015 2068

Litoral TV Avem sau nu gaze de șist? Dezbatere “În Arenă”

12 Nov 2014 2250

Victor Ponta “Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem”

09 Nov 2014 2455

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de șist „ Cei de la Chevron erau nemulțumiți. Așa că am intervenit”

11 Sep 2014 2356

Secretarul General al NATO se implica in subiectul exploatarii gazelor de sist

23 Jun 2014 1442

Instanța a decis Explorarea gazelor de șist este legală

12 Jun 2014 1883

Senatorii SUA, despre gazele de șist și independența energetică „România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial”

08 Jun 2014 2527