Primul român care a traversat solitar Oceanul Atlantic este un yachtman al Clubului Nautic Român

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, îl menţionează pe yachtmanul Dorel Nacou (Nacu), de la Clubul Nautic Român, drept unul dintre protagoniştii celor patru evenimente marcante ce au definit profilul socio-economic al judeţului Constanţa în presa anului 2017, prin reuşita sa de a fi primul navigator român care a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui velier, în cadrul unei regate oficiale, ajungând la finiş, în Portul Le Marin, chiar în dimineaţa Zilei Naţionale, pe 1 Decembrie, informează magazin-nautic.ro.
 
Ziua de 1 Decembrie a consemnat o performanţă de palmares pentru sportul cu vele românesc, după ce navigatorul Dorel Nacou, legitimat la Secţia de Yachting a Clubului Nautic Român, din Constanţa, a atins la ora 00.40 UTC (02.30 – ora Bucureştiului) punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul concurent al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangère, Clasa Mini-Proto, care a sosit din cursă.
 
Potrivit datelor oficiale înregistrate de sistemul www.minitransat.geovoile.com/2017/tracker/,  citate de magazine-nautic.ro, yachtmanul român, legitimat la clubul de profil din Constanţa, a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochele (Franţa) şi Le Marin (Martinica), parcurs în 41 de zile, 8 ore, 28 minute şi 50 de secunde cu o viteză medie totală ponderată de 4,88 noduri/h, cu escală de etapă în Las Palmas şi o altă escală tehnică pentru repararea catargului rupt, în Boujdour (Sahara Occidentală).
 
 Fiind susţinut de şantierul naval iXblue la care lucrează din anul 1993, în La Ciotat (Franţa), pe 1 octombrie 2017 yachtmanul Dorel Nacou a luat startul primei etape, La Rochelle – Las Palmas, din Regata Mini-Transat 2017 La Boulangère. După startul pe care l-a luat pe 1 noiembrie, din Las Palmas, la bordul velierului de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, pentru cea de-a doua etapă a cursei, noaptea, după aproximativ 90 mile nautice parcurse, i s-a rupt catargul din fibră de carbon, în timpul unei furtuni severe.
 
Au urmat cinci zile de eforturi, în micul port pescăresc Boujdour, din Sahara Occidentală (Maroc), pentru remedierea provizorie a avariilor înregistrate la catarg, prin mobilizarea echipei tehnice iXblue şi cu susţinerea acordată de prietenii Clubului Nautic Român, din mica localitate marocană şi din portul mauritanez Nouadhibou.
 
După escala tehnică a plecat din nou în cursa de traversare a Oceanului Atlantic, navigând cu prudenţă şi dovedind o imensă doză de cumpătare şi răbdare. A sosit în portul de destinaţie finală, după o nouă etapă de 29 zile 11 ore 32 minute, timp în care a parcurs 3.289 mile nautice, între Las Palmas şi Le Marin.
  
Astfel, Dorel Nacou a demonstrat mai mult decât elocvent adevărul celebrului proverb românesc: „Cu răbdarea treci marea!”.
 
 Ajuns în portul Le Marin pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, dat publicităţii de Clubul Nautic Român, că a dedicat această premieră sportivă Centenarului Marii Uniri, eveniment căruia îşi doreşte ca împreună cu colegii din club să-i consacre, în 2018, chiar o cursă de anduranţă pe Marea Neagră, ce şi-ar putea lua startul din Portul Constanţa.

Sursa foto-text: magazin-nautic.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aventurile lui Dorel Nacou în traversarea solitară a Oceanului Atlantic Valuri ca două lovituri de ciocan. Catargul a cedat. Opt ore în derivă (galerie foto)

27 Jan 2018 5606

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

26 Jan 2018 3105

”Toamna tricolorului transatlantic” Navigatori cu vele români care s-au lansat în temerare traversade

01 Dec 2017 4440

A învins! Yachtmanul român Dorel Nacou, finiș în cursa de traversare solitară a Oceanului Atlantic (galerie foto)

01 Dec 2017 3019

Dorel Nacou, de la Clubul Nautic Român Constanţa, primul navigator român solitar care se înscrie în traversarea Oceanului Atlantic

01 Nov 2017 2285

Dorel Nacou, primul român care traversează în solitar Oceanul Atlantic în cadrul unei regate de veliere

31 Oct 2017 2787