Probleme din cauza inundațiilor în mai multe județe din țară. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează într-un comunicat că efectele vremii nefavorabile din ultimele 24 de ore, manifestată prin averse torenţiale, scurgeri importante de pe versanţi, inundaţii locale au afectat 18 localităţi din judeţele Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Harghita, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea, precum şi municipiul Bucureşti.  

"În toate zonele afectate, pompieri au acţionat cu motopompe pentru extragerea apei acumulate în 91 de locuinţe, curţi şi subsoluri. Totodată, salvatorii au intervenit pentru degajarea a 23 copaci căzuţi pe carosabil şi autoturisme, precum şi pentru înlăturarea a 2 schele de construcţie desprinse din cauza vântului puternic. Din cauza unei ruperi de nori, în localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş, au fost inundate mai multe gospodării. Întrucât nivelul apei din gospodărie era crescut, o persoană cu probleme medicale a fost evacuată temporar la rude", se arată în comunicatul IGSU.


Cu toate că în cursul zilei de vineri şi noaptea trecută au fost emise peste 70 de atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice de fenomene severe, nu au fost înregistrate situaţii extreme care să se soldeze cu victime. Pentru avertizarea timpurie a populaţiei din localităţile aflate sub incidenţa codurilor portocaliu şi chiar roşu de fenomene severe, IGSU a transmis în cursul zilei de ieri 19 mesaje cu măsuri preventive prin sistemul RO Alert, menţionează sursa citată.

În această dimineaţă, singurele intervenţii ale pompierilor erau pentru înlăturarea urmărilor inundaţiilor de acum două zile, din zona Văleni, municipiul Piatra Neamt, unde în continuare sunt acumulări de apă în mai multe curţi.

„De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi averse, iar peste 4.900 pompieri din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizaţi pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. Pentru evitarea producerii unor evenimente care să îi pună în pericol, li se recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia. Totodată, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate. Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute şi prin intermediul aplicaţiei DSU, se mai arată în comunicatul IGSU. 

Sursa foto cu rol ilustrativ: ISU Dobrogea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campania națională ”Detector pentru Viață” a ajuns în județul Tulcea! În ce localități au fost montate detectoare de fum și monoxid de carbon (GALERIE FOTO)

20 Apr 2024 189

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

19 Apr 2024 206

ISU Delta Tulcea în doliu! Plutonierul major (r) Ștefan Cabaua s-a alăturat eroilor din ceruri

18 Apr 2024 543

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 951

ISU IalomițaDetașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Cotorca,

15 Apr 2024 395

Știri Constanța Weekend de foc pentru pompierii ISU Dobrogea

15 Apr 2024 445

Argeș Incendiul de la sediul DSVSA a pornit, cel mai probabil, de la un aparat de aer condiţionat

13 Apr 2024 456

Știri Constanța UPDATE. Un TIR s-a răsturnat în localitatea Poarta Albă. Intervin pompierii (FOTO)

12 Apr 2024 925

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

12 Apr 2024 233

Accident evitat în ultima clipă de vigilența mecanicului de locomotivă! Incredibil cum a fost surprins un echipaj de pompieri

11 Apr 2024 867

UPDATE Accident naval, pe brațul Chilia, județul Tulcea. Patru victime, din care un minor (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 1023

Intervenție a pompierilor ISU Dobrogea la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 2494

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3541

Județul Tulcea Două cățelușe salvate de pompierii tulceni (FOTO)

10 Apr 2024 457

ISU Argeș - Detașamentul Câmpulung și Punctul de Lucru Rucăr au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Rucăr, satul Sătic

10 Apr 2024 297