Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru torționarul Vişinescu

Procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut, astăzi, o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru fostul torţionar Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase în vechiul Cod penal.
În noul Cod penal, acestei infracţiuni îi corespunde cea de crime împotriva umanităţii, ce are prevăzută pedeapsa de închisoare pe viaţă, însă, cum Vişinescu are peste 65 de ani, nu se poate cere o astfel de pedeapsă. Procurorii Parchetului instanţei supreme au arătat că Vişinescu se face vinovat de infracţiunea de care este acuzat şi că faptele sale au fost probate prin mărturii, documente de arhivă şi alte acte adunate pe parcursul întregului proces.
Anchetatorii consideră că în cazul fostului torţionar se impune o pedeapsă atât de mare pentru că acesta avea posibilitatea să evite derularea unui regim de exterminare în Penitenciarul Râmnicu Sărat, dar nu a făcut-o, el având puterea să decidă asupra sorţilor celor care au murit în închisoarea comunistă. Totodată, anchetatorii au solicitat instanţei degradarea militară a lui Vişinescu, care are gradul de locotenent colonel în rezervă.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.
În perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate, a arătat Parchetul instanţei supreme.
"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944, foşti conducători ai diverselor secte religioase şi alte cazuri mai izolate.
 În prezent, Vișinescu trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Oficial de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Torţionarul Alexandru Vişinescu s-a stins din viaţă

05 Nov 2018 2558

Alexandru Vişinescu a fost ridicat de poliţişti

10 Feb 2016 2218

OFICIAL Alexandru Vişinescu, condamnat definitiv pentru infracţiuni contra umanităţii

10 Feb 2016 2686

Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

10 Feb 2016 2967

Astăzi are loc primul termen al apelului fostului torționar Vișinescu, la Instanța supremă

25 Nov 2015 2181

Știripesurse.ro Exclusiv motivarea integrală în cazul torționarului Alexandru Vișinescu

28 Sep 2015 2128

Premieră în România Alexandru Vişinescu, nemulţumit de pedeapsă. Iată ce a făcut fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat!

06 Aug 2015 3254

Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

24 Jul 2015 2052