Stiri calde

Procurorii DNA se zbat să descopere toate culisele afacerii Mazăre-Schwartzenberg

 
Procurorii DNA spun că au refăcut traseul banilor care ar fi fost ceruţi ca mită de primarul Constanţei, Radu Mazăre, de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, intermediar fiind Elan Schwartzenberg, care a apelat la conturi ale unor societăţi offshore şi bănci din Liechtenstein, Cipru şi Israel.
 
Radu Mazăre a fost interceptat. Practic, așa l-ar fi prins procurorii. Au fost date publicității astfel de interceptări. Procurorii spun că Mazăre a participat la o emisiune televizată, alături de fetele lui, după care le-a luat și a mers la întânire cu omul de afaceri care câștigase contractul cu Primăria Constanța, adică Avraham Morgenstern.
 
Întânirea dintre Radu Mazăre și Emilian (Elan) Schwartzenberg ar fi avut loc la o cârciumă de lux de pe malul lacului Herăstrău. Dar nu una oarecare. ”Unul dintre proprietari este un apropiat al lui Nuredin Beinur, un cunoscut interlop din Constanța, iar celălalt proprietar este cunoscut pentru că a fost implicat într-un dosar al DIICOT privind distrugerea neautorizată de armament uzat”, spun cei de la România TV.
 
Procurorii DNA s-au dat peste cap să descopere culisele afacerii Elan Schwartzenberg - Mazăre. Munca le-a fost îngreunată de faptul că Elan ar fi folosit companii offshore din Insulele Virgine britanice şi Liechtenstein pentru a transfera şpaga către Mazăre. Cel puţin aşa susţin oamenii legii.
 
După șapte comisii rogatorii în state diferite, procurorii DNA ar fi găsit unul dintre conturile ascunse ale lui Radu Mazăre. Fostul primar a declarat la DNA că îl folosea doar pentru operațiuni cu sume nesemnificative. Cu această ocazie, procurorii DNA au aflat și ce înseamnă nesemnificativ pentru Mazăre: un milion de euro. Practic, atât a rulat prin respectivul cont prin diferite tranzacții.

Dacă Radu Mazăre a fost trimis în judecată, Elan Schwartzenberg a scăpat de procurori cu ajutorul ”paradisurilor fiscale”. Autoritățile din Liechtenstein, unde Elan are o sucursală a companiei care i-ar fi transferat banii lui Mazăre, au refuzat să dea procurorilor DNA date despre conturile omului de afaceri israelian. Motivul a fost că infracțiunea prevăzută de Codul Penal românesc nu există și la ei. Acum, Elan va fi cercetat de DNA într-un dosar separat.
 
Procurorii susţin că, în anul 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-ar fi oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către acea societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
"Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus-menţionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu", se arată în referatul DNA.
 
Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu - iniţierea unor hotărâri de consiliu local -, altele în afara atribuţiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie.
 
Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandatul de arestare ar putea fi anulat azi Elan Schwartzenberg, amendat în instanţă cu 800 de lei. Ce abatere ar fi săvârşit omul de afaceri

16 Jan 2019 546

Radu Mazăre, în Madagascar. Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă Dosarul Campusului Social Henri Coandă, redeschis azi la Curtea Supremă

07 Jun 2018 1344

Proces important la Înalta Curte! Printre inculpaţi, Radu Mazăre. Elan Schwartzenberg, arestat preventiv

10 May 2018 2697

Sondaj de opinie Credeți că se va mai întoarce Radu Mazăre din Madagascar?

31 Dec 2017 2323

Seaview Media SRL, deţinută de Ionuţ Barbu şi Elan Schwartzenberg, va ridica un bloc de zece etaje pe bulevardul Tomis (document)

11 Nov 2017 9524

Avraham Morgenstern şi Elan Schwartzenberg, de negăsit Unul dintre dosarele lui Mazăre, amânat până în septembrie

26 Jun 2017 4679

Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Elan Schwartzenberg au pierdut definitiv procesul de la Curtea de Apel Bucureşti

01 May 2017 6932

Judecată pentru „cuibuşorul“ din Bucureşti? Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Schwartzenberg, printre reclamanţi. Dosarul, amânat (rechizitoriu)

17 Nov 2016 3109

S-a stabilit primul termen de judecată în dosarul „Henri Coandă”. Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă (rechizitoriu)

30 Sep 2016 2676

Radu Mazăre, menţinut sub control judiciar de Simona Neniţă. Ce dosare de la Constanţa a mai judecat magistratul (rechizitorii)

09 Sep 2016 2496

„Cuibuşorul baronilor“ Cum au dat Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Schwartzenberg „haina“ de inculpat pe cea de reclamant

08 Jul 2016 24451

În lipsa tatălui, Elan Schwartzenberg şi Ionuţ Barbu fac afaceri cu Răducu Mazăre

16 May 2015 4982

Evz.ro Evenimentul Zilei a descoperit cuibușorul din București al lui Mazăre, Constantinescu și Strutinsky

16 Jan 2015 4549

Apropiat al lui Radu Mazăre Ionuț Barbu a preluat integral firma unui fost candidat la Primăria Techirghiol

13 Dec 2014 3140

Unde sunt afaceriştii din Elveţia? Reţeta „succesului“ investitorilor lui Mazăre - colapsul financiar şi anchetarea de către DNA

08 Dec 2014 3287