Stiri calde

Procurorul Teodor Niţă, despre percheziţiile de la Constanţa. Peşte stricat ajungea în România spre vânzare (video)

Procurorul Teodor Niţă a facut precizări marţi în urma percheziţiilor efectuate la Constanţa dar şi în ţară. Peste 150 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului.

"Lucrul pe teritoriul romaniei este facut de mine in colaborare cu colegii cu igpr. ulterior au fost implicate si alte subunitatii. lucrătorii de politie au primit o informatie pe care am urmarit-o. de 6 luni beneficiem de mandate de supraveghere tehnica. Nu doar telefoane, cum zic mulţi", a spus Niţă.

"Pe parcurs am realizat ca nu este doar ceva la nivel naţional. Am început colaborarea cu autorităţiile din Spania, unde a fost confirmat. Am aflat după de legaturi în Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. Am cerut sprijin Eurojust şi au deschis dosar", a precizat procurorul.

"Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate din zone în care pescuitul este interzis. Fără autorizaţii de livrari intracomunitare", a transmis Niţă, făcând referire la modul de operare al inculpaţilor.

"Foloseau baterii pentru pescuit pentru electrocutarea pestilor. Existau convorbiri cu inculpatii, Spuneau ca miroase si erau sfatuiti ca pestele sa fie dat prin oţet. Inclusiv in Delta se livrau, chiar in marile magazine, marii retaileri. Românii au 72 de ore pentru a putea exploata pestele din crescatoriile lor, iar pentru alte societăți straine vorbim de 21 de zile din momentul intrarii in Vamă", spune procurorul Teodor Niţă.

"Erau distribuite în România rondele alea foarte stricate şi proaspat era mai putin. Ce era in interiorul pestelui, Dumnezeu cu mila. Avem analize de la ANSVSA. Structurile teritoriale au tratat aşa - adica trecea peştele fără să fie verificat. În urma analizelor, peştele avea substante nedorite pentru a fi ingirate. Este impropriu consumului uman - cantitati ridicate de produşi chimici, inclusiv metale grele", a mai declarat Niţă.

Azi la perchezitii au fost reţinute 114 persoane şi peste 60 de autoturisme. Potrivit Eurojust mai sunt încă peste 100 de perchezitii in afara tarii. Românii erau cei care organizau toata operatiunea din zona satelor lipovenesti şi a localităţii Hârsova.

Aproximativ 60-70 de persoane fizice şi juridice ar putea fi puse sub acuzare, la finalul strângerii datelor din ţară şi din străinătate. Inculpaţii ar putea fi puşi sub învinuire de constituire de grup infractional, braconaj (OUG 23) şi evaziune fiscală.

Ce este grav este că în ultimele 6 luni, peştele acesta a fost pe raft si in mare parte consumat. Mai mult, exista posibilitatea ca peştele să se afle încă pe rafturile magazinelor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT CInci percheziții domiciliare pe raza judeţului Constanța și una pe raza municipiului Cluj

17 May 2019 473

Percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, grupări infracționale specializate în skimming (galerie foto)

08 May 2019 848

Percheziţii domiciliare la Constanţa şi Medgidia. S-a lăsat cu arestări. Care au fost motivele

01 Apr 2019 1263

UPDATE. Percheziții de amploare în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, firme bănuite de evaziune. Prejudiciu uriaș

21 Mar 2019 1360

UPDATE. Percheziții la persoane bănuite de contrabandă cu țigări și alcool. Ce au constatat polițiștii constănțeni de la Transporturi (galerie foto)

09 Mar 2019 675

Descinderi de amploare în București și în mai multe județe, printre care și Constanța. Ce au decis procurorii

28 Feb 2019 701

UPDATE. Descinderi de amploare în București și în mai multe județe, printre care și Constanța. Ce valoare are prejudiciul

27 Feb 2019 1193

Percheziții ale polițiștilor constănțeni de la Transporturi. Ce s-a constatat (galerie foto)

26 Feb 2019 1051

Grup infracţional organizat specializat în proxenetism, destructurat la Constanța. Cum acționau suspecții

01 Feb 2019 991

Cei patru bărbați suspectați de comiterea mai multor furturi de pe raza orașului Năvodari și a stațiunii Mamaia, arestați preventiv

25 Jan 2019 826

Percheziții ale procurorilor DIICOT la Constanța. Ce au găsit anchetatorii într-un apartament din cartierul Tomis III (video+document)

16 Jan 2019 1518

Flagrant la Dorobanțu județul Constanța. Vizați, suspecții de furt din vagoane cisternă ce transportă motorină. Polițiștii au făcut uz de armă pentru prinderea suspecților (video)

14 Jan 2019 1416

Percheziții la Constanța. A fost destructurată o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciu, peste 2 milioane de euro

14 Dec 2018 601

Percheziţii în Constanţa şi Tulcea. Mai multe persoane bănuite de braconaj arheologic (galerie foto)

11 Dec 2018 1548

„Unde e toporul, să-l tai?!“ Poliţist ameninţat cu moartea în timpul unor percheziţii

19 Nov 2018 1683