Stiri calde

Procurorul Teodor Niţă, despre percheziţiile de la Constanţa. Peşte stricat ajungea în România spre vânzare (video)

Procurorul Teodor Niţă a facut precizări marţi în urma percheziţiilor efectuate la Constanţa dar şi în ţară. Peste 150 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului.

"Lucrul pe teritoriul romaniei este facut de mine in colaborare cu colegii cu igpr. ulterior au fost implicate si alte subunitatii. lucrătorii de politie au primit o informatie pe care am urmarit-o. de 6 luni beneficiem de mandate de supraveghere tehnica. Nu doar telefoane, cum zic mulţi", a spus Niţă.

"Pe parcurs am realizat ca nu este doar ceva la nivel naţional. Am început colaborarea cu autorităţiile din Spania, unde a fost confirmat. Am aflat după de legaturi în Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. Am cerut sprijin Eurojust şi au deschis dosar", a precizat procurorul.

"Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate din zone în care pescuitul este interzis. Fără autorizaţii de livrari intracomunitare", a transmis Niţă, făcând referire la modul de operare al inculpaţilor.

"Foloseau baterii pentru pescuit pentru electrocutarea pestilor. Existau convorbiri cu inculpatii, Spuneau ca miroase si erau sfatuiti ca pestele sa fie dat prin oţet. Inclusiv in Delta se livrau, chiar in marile magazine, marii retaileri. Românii au 72 de ore pentru a putea exploata pestele din crescatoriile lor, iar pentru alte societăți straine vorbim de 21 de zile din momentul intrarii in Vamă", spune procurorul Teodor Niţă.

"Erau distribuite în România rondele alea foarte stricate şi proaspat era mai putin. Ce era in interiorul pestelui, Dumnezeu cu mila. Avem analize de la ANSVSA. Structurile teritoriale au tratat aşa - adica trecea peştele fără să fie verificat. În urma analizelor, peştele avea substante nedorite pentru a fi ingirate. Este impropriu consumului uman - cantitati ridicate de produşi chimici, inclusiv metale grele", a mai declarat Niţă.

Azi la perchezitii au fost reţinute 114 persoane şi peste 60 de autoturisme. Potrivit Eurojust mai sunt încă peste 100 de perchezitii in afara tarii. Românii erau cei care organizau toata operatiunea din zona satelor lipovenesti şi a localităţii Hârsova.

Aproximativ 60-70 de persoane fizice şi juridice ar putea fi puse sub acuzare, la finalul strângerii datelor din ţară şi din străinătate. Inculpaţii ar putea fi puşi sub învinuire de constituire de grup infractional, braconaj (OUG 23) şi evaziune fiscală.

Ce este grav este că în ultimele 6 luni, peştele acesta a fost pe raft si in mare parte consumat. Mai mult, exista posibilitatea ca peştele să se afle încă pe rafturile magazinelor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proxenetism, trafic de minori și prostituție infantilă în Constanța

20 Sep 2019 2583

Percheziții într-un dosar de contrabandă la societăți comerciale din Constanța și Ilfov

20 Sep 2019 656

Mai multe percheziţii într-un dosar de contrabandă, făcute în Bucureşti şi pe raza județelor Constanța și Ilfov

20 Sep 2019 391

Constanţa Zeci de descinderi, făcute de poliţişti pentru gasirea unor tinere

20 Sep 2019 1194

Percheziţii în Techirghiol și în Eforie. Tineri arestaţi preventiv. Povestea îngrozitoare a unei fete de 16 ani

13 Sep 2019 6603

Scandal mare în Arhiepiscopia Tomisului Percheziții la o biserică din județul Constanța într-un dosar de pornografie infantilă

16 Jul 2019 2561

DIICOT CInci percheziții domiciliare pe raza judeţului Constanța și una pe raza municipiului Cluj

17 May 2019 598

Percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, grupări infracționale specializate în skimming (galerie foto)

08 May 2019 1003

Percheziţii domiciliare la Constanţa şi Medgidia. S-a lăsat cu arestări. Care au fost motivele

01 Apr 2019 1541

UPDATE. Percheziții de amploare în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, firme bănuite de evaziune. Prejudiciu uriaș

21 Mar 2019 1480

UPDATE. Percheziții la persoane bănuite de contrabandă cu țigări și alcool. Ce au constatat polițiștii constănțeni de la Transporturi (galerie foto)

09 Mar 2019 800

Descinderi de amploare în București și în mai multe județe, printre care și Constanța. Ce au decis procurorii

28 Feb 2019 793

UPDATE. Descinderi de amploare în București și în mai multe județe, printre care și Constanța. Ce valoare are prejudiciul

27 Feb 2019 1276

Percheziții ale polițiștilor constănțeni de la Transporturi. Ce s-a constatat (galerie foto)

26 Feb 2019 1148

Grup infracţional organizat specializat în proxenetism, destructurat la Constanța. Cum acționau suspecții

01 Feb 2019 1177