Stiri calde

Proiect. Permis reținut pentru trei luni dacă folosiți telefonul la volan

Deputatul PMP Petru Movilă a depus un proiect de lege care prevede ca şoferii prinşi că folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc sau sunt identificaţi ulterior, prin postări pe reţelele de socializare sau în mass-media, să fie sancţionaţi cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Movilă mai vrea ca amenzile şi punctele de penalizare să nu se aplice doar în cazul folosirii telefoanelor mobile la volan, cum prevede legislaţia acutală, ci în cazul tuturor mijloacelor de înregistrare audio sau video, cu excepţia dispozitivelor de tip „mâini libere”, scrie Digi 24.

Legislaţia în vigoare nu prevede reţinerea permisului de conducere pentru folosirea dispozitivelor de înregistrat în timpul condusului.

Astfel, iniţatorul vrea ca, în Ordonanţa de urgenţă nr 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la articolul 103 alineatul (1), după litera c) să se introducă o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins: „Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a constat în folosirea mijloacelor de înregistrare audio video, cu excepţia dispozitivelor de tip «mâini libere» şi a avut drept consecinţă săvârşirea de infracţiuni care au pus în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală, chiar dacă fapta a fost constatată şi prin identificarea ulterioară, prin postări pe reţele sociale sau mass-media”.

O altă modificare propusă este la articolul 108 din OUG 195/2002 care în forma actuală prevede sancţionarea cu amendă şi puncte de penalizare doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere”.

Modificarea vrea ca sancţiunile din aricolul 108 să se aplice pentru folosirea tuturor mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepţia dispozitivelor de tip „mâini libere”.

„Având în vedere dispoziţiile art.16 din Constituţia României se impune ca pentru situaţii analoage să fie reglementate sancţiuni similare. Din moment ce în forma actuală a art.108, alin. (1) lit. a) punctul 2 este sancţionat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere», aceeaşi sancţiune contravenţională trebuie să o suporte conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care foloseşte mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii cu excepţia acelor dispozitive de tip «mâini libere»”, spune Petru Movilă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Direcția de Poliție Transporturi va beneficia de un sistem mobil autonom care să permită scanarea containerelor din Portul Constanța

15 Feb 2019 377

Accident neobișnuit în Portul Constanța Sud Agigea. Un autoturism Dacia Duster a ajuns în mare (galerie foto+video)

12 Feb 2019 9450

Colonelul Ion Bordei, numit astăzi la comanda Grupării de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanţa

07 Feb 2019 1005

Suspect de furt depistat de polițiști la scurt timp după comiterea faptei. Ce ar fi sustras tânărul de la un bărbat din Hârșova

07 Feb 2019 363

Conducerea Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, preluată de către colonelul Ion Bordei

04 Feb 2019 1646

O tânără a comandat un telefon mobil de ultimă generație. Incredibil ce a găsit în cutia aparatului

01 Feb 2019 556

Incendiu la o fabrică de mobilă din Constanța. Zeci de pompieri la intervenţie. Flăcări mari şi fum dens (galerie foto+video)

28 Jan 2019 5255

WhatsApp limitează numărul destinatarilor unui mesaj pentru a combate zvonurile

21 Jan 2019 857

Lansare în Marea Britanie Aplicație mobilă pentru cererile de reședință după Brexit. Ce trebuie să facă românii din Regatul Unit

21 Jan 2019 406

Accident rutier la intrare în Constanța, de pe A2. O victimă. Cadrele medicale, chemate în ajutor

19 Jan 2019 874

Propunere MAI Vorbeşti la telefon când conduci maşina? Ai putea rămâne fără permis. Amenzile cresc şi de zece ori! (document)

12 Jan 2019 928

Doi subofițeri din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Constanța, au restituit un portofel pierdut proprietarului

10 Jan 2019 473

Consiliul Concurenței a sancționat Orange România pentru abuz de poziție dominantă

08 Jan 2019 415

Accident mortal pe DN7. Un autoturism şi un autocamion, implicate. Două victime, încarcerate

07 Jan 2019 463

Au fost de-ajuns câteva secunde de neatenție Hoț filmat în timp ce fura o bătrână aflată la cumpărături

04 Jan 2019 424