Stiri calde

Proiectul internaţional Empowering Young People, la Liceul George Călinescu

Liceul Teoretic G. Călinescu  Constanţa a fost integrat, alături de 16 şcoli din nouă ţări din bazinul Dunării, începând din mai 2012, într-un amplu proiect de anvergură internaţională, propus de KulturKontakt Austria, sub egida Uniunii Europene, intitulat Empowering Young People – Connecting Europe.
         Scopul acestei iniţiative a fost implementarea, pe parcursul unui întreg an şcolar,  a unui set de  principii europene, precum dialogul intercultural, cetăţenia activă, dezvoltarea durabilă sau educaţia antreprenorială.

         Proiectul a presupus reuniuni de planificare a parcursului în Austria,  Muntenegru şi reuniunea de lucru a echipelor ţărilor  din grupul « Cetăţenie activă », în România. Workshop-ul din România, organizat la Constanţa de  Liceul Teoretic G. Călinescu , a presupus activităţi de proiect organizate de  echipa formată din coordonatorul de proiect, prof. Camelia Dochie, directorul şcolii, prof. Cristina Zaharia, şi  prof. Janetta Bărăitaru. Echipa coordonatoare a elevilor este formată dn Naomi Luana Ghereben, Ştefan Daniel Ciobanu, Robert Ampoiţan si Octavian Ştefan Avram, din clasa a X a.

Echipa  Liceului Teoretic G. Călinescu Constanţa s-a axat pe studierea şi punerea în practică a conceptului de Active Citizenship ( Cetăţenia activă), alături de echipele de la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Republica Moldova, JU Srednja Mjesovita Skola “17 Septembar” din Muntenegru şi Zabljak Srednjoskolski Centar Pale (High School Centre Pale) din Bosnia-Herţegovina. Elevii au fost cei care au avut iniţiativa, propunând variante de implementare, prin implicarea cât mai multor colegi în activităţi specifice- voluntariat, responsabilizare cetăţenească, participare la viaţa asociativă. Limba de comunicare a fost în permanenţă engleza.

O primă activitate a demarat în noiembrie, prin recrutarea voluntarilor din rândul colegilor din şcoală şi din alte şcoli (Colegiul Naţional “Mircea cel Bătran”, Lic. Teoretic “Ovidius”, Lic. Teoretic “Traian”, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Bratescu”.) S-au semnat Protocoale de colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, cu Fundaţia RHM-RO şi cu Asociaţia Prosper Young, în baza cărora aceştia au acţionat pe parcursul întregului an şcolar. Colaborarea directă cu voluntarii de la Prosperyoung, Andrei Popescu şi Cristina Costea ,le-a oferit elevilor liceului modele de dăruire şi rigoare demne de urmat.

Tinerii  au lucrat  ca voluntari la Centrul “Micul Rotterdam” din Constanţa, organizaţi în subproiectul  denumit “Friends In Need, Friends In Deed”. Sâmbătă de sâmbătă, acesti 50 de adolescenţi inimoşi  i-au ajutat pe copii la teme, s-au jucat cu ei, au organizat un târg de produse la Maritimo Center, în apropierea Crăciunului, au realizat împreună brăţări şi felicitări pentru Valentine’s Day şi 1 Martie, pe care le-au valorificat pentru micuţii lor prieteni. S-a creat astfel o legătură puternică între liceeni şi copiii Centrului.

A fost un an şcolar în care elevii noştri au avut prilejul să înveţe altfel,alături de colegi din alte ţări, să acţioneze, conectând valorile europene, să ajute pe cei aflaţi în nevoie. Suntem cu toţii bucuroşi că am parcurs un drum al educaţiei bazate pe calităţi umane de excepţie şi că elevii noştri le-au afirmat la nivel european. ” a declarat prof. Camelia Dochie, coordonatoarea proiectului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi, la Ministerul Educaţiei, se dezbate calendarul înscrierii în clasa pregătitoare

14 Feb 2019 908

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, gazda Olimpiadei de lingvistică „Solomon Marcus”

10 Feb 2019 670

Doliu în învăţământul constănţean! Un director de instituţie s-a stins din viaţă

06 Feb 2019 6385

Post vacant la Liceul Teoretic Negru Vodă, judeţul Constanţa. Când are loc concursul

30 Jan 2019 549

Profesoară, înjunghiată de un fost elev! Tânărul era băut

29 Jan 2019 478

Primăria Comunei Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa angajează referent. Sunt două posturi vacante

26 Jan 2019 1066

Activitatea culturală „Cuza- Domnul Unirii”, desfăşurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă

24 Jan 2019 538

Posturi vacante la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Constanța

12 Jan 2019 630

Post vacant la Liceul Tehnologic Cogealac, județul Constanța. Cine poate participa

10 Jan 2019 556

RADET Constanța scoate mai multe posturi la concurs

06 Jan 2019 2430

Liceul Teoretic Băneasa, județul Constanța, angajează secretar

05 Jan 2019 508

RADET Constanța face angajari

05 Jan 2019 974

Spectacol de Crăciun „Împreună salvam o viaţă!”, organizat de elevii de la Liceul Traian, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

18 Dec 2018 919

Poliția în alertă Atac armat la un liceu din Statele Unite

13 Dec 2018 289

Elevii Liceului ,,Lucian Blaga’’ din Constanța au împărtășit magia sărbătorilor de iarnă

13 Dec 2018 619