Stiri calde

Proiectul internaţional Empowering Young People, la Liceul George Călinescu

Liceul Teoretic G. Călinescu  Constanţa a fost integrat, alături de 16 şcoli din nouă ţări din bazinul Dunării, începând din mai 2012, într-un amplu proiect de anvergură internaţională, propus de KulturKontakt Austria, sub egida Uniunii Europene, intitulat Empowering Young People – Connecting Europe.
         Scopul acestei iniţiative a fost implementarea, pe parcursul unui întreg an şcolar,  a unui set de  principii europene, precum dialogul intercultural, cetăţenia activă, dezvoltarea durabilă sau educaţia antreprenorială.

         Proiectul a presupus reuniuni de planificare a parcursului în Austria,  Muntenegru şi reuniunea de lucru a echipelor ţărilor  din grupul « Cetăţenie activă », în România. Workshop-ul din România, organizat la Constanţa de  Liceul Teoretic G. Călinescu , a presupus activităţi de proiect organizate de  echipa formată din coordonatorul de proiect, prof. Camelia Dochie, directorul şcolii, prof. Cristina Zaharia, şi  prof. Janetta Bărăitaru. Echipa coordonatoare a elevilor este formată dn Naomi Luana Ghereben, Ştefan Daniel Ciobanu, Robert Ampoiţan si Octavian Ştefan Avram, din clasa a X a.

Echipa  Liceului Teoretic G. Călinescu Constanţa s-a axat pe studierea şi punerea în practică a conceptului de Active Citizenship ( Cetăţenia activă), alături de echipele de la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Republica Moldova, JU Srednja Mjesovita Skola “17 Septembar” din Muntenegru şi Zabljak Srednjoskolski Centar Pale (High School Centre Pale) din Bosnia-Herţegovina. Elevii au fost cei care au avut iniţiativa, propunând variante de implementare, prin implicarea cât mai multor colegi în activităţi specifice- voluntariat, responsabilizare cetăţenească, participare la viaţa asociativă. Limba de comunicare a fost în permanenţă engleza.

O primă activitate a demarat în noiembrie, prin recrutarea voluntarilor din rândul colegilor din şcoală şi din alte şcoli (Colegiul Naţional “Mircea cel Bătran”, Lic. Teoretic “Ovidius”, Lic. Teoretic “Traian”, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Bratescu”.) S-au semnat Protocoale de colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, cu Fundaţia RHM-RO şi cu Asociaţia Prosper Young, în baza cărora aceştia au acţionat pe parcursul întregului an şcolar. Colaborarea directă cu voluntarii de la Prosperyoung, Andrei Popescu şi Cristina Costea ,le-a oferit elevilor liceului modele de dăruire şi rigoare demne de urmat.

Tinerii  au lucrat  ca voluntari la Centrul “Micul Rotterdam” din Constanţa, organizaţi în subproiectul  denumit “Friends In Need, Friends In Deed”. Sâmbătă de sâmbătă, acesti 50 de adolescenţi inimoşi  i-au ajutat pe copii la teme, s-au jucat cu ei, au organizat un târg de produse la Maritimo Center, în apropierea Crăciunului, au realizat împreună brăţări şi felicitări pentru Valentine’s Day şi 1 Martie, pe care le-au valorificat pentru micuţii lor prieteni. S-a creat astfel o legătură puternică între liceeni şi copiii Centrului.

A fost un an şcolar în care elevii noştri au avut prilejul să înveţe altfel,alături de colegi din alte ţări, să acţioneze, conectând valorile europene, să ajute pe cei aflaţi în nevoie. Suntem cu toţii bucuroşi că am parcurs un drum al educaţiei bazate pe calităţi umane de excepţie şi că elevii noştri le-au afirmat la nivel european. ” a declarat prof. Camelia Dochie, coordonatoarea proiectului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Titularizare 2019. Lista posturilor vacante, publicată de Ministerul Educaţiei. Câte sunt disponibile la Constanţa

19 Jun 2019 1752

Ce le-a transmis ministrul Educaţiei Naţionale absolvenţilor de clasa a VIII-a şi celor de liceu

17 Jun 2019 1160

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa, participanţi la Proiectul naţional de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri

17 Jun 2019 1123

Bacalaureatul continuă cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

12 Jun 2019 429

#citeşteDobrogea Constantin Papadopol, un artist modern - model pentru tânăra generaţie (galerie foto)

12 Jun 2019 1188

Bacalaureat 2019 Absolvenţii de liceu vor susţine astăzi proba de evaluare a competenţelor digitale

07 Jun 2019 462

Incredibil. O femeie de 72 de ani este bănuită că le vindea elevilor de liceu droguri

06 Jun 2019 436

Bogdan Huțucă (PNL) - „În județul Constanța, Andronescu vrea să desființeze clase de liceu în localități în care există primari PNL”

05 Jun 2019 533

Bacalaureat 2019. Elevii susțin proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

05 Jun 2019 508

Rezultate după contestaţii Cine sunt sportivii din Constanţa care au susţinut examenul de bacalaureat la Ploieşti, în sesiunea specială

05 Jun 2019 2114

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

03 Jun 2019 1074

Mii de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019

02 Jun 2019 568

Ai picat Bacalaureatul de două ori, eşti bun de plată! Cât îi va costa pe tinerii care vor susţine examenul a treia oară?

30 May 2019 1472

FSLI cere ministrului Educației să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020!

29 May 2019 427

Se apropie absolvirea liceului Sancțiuni pentru cei care nu respectă legislația rutieră

24 May 2019 379