Stiri calde

Proiectul noii Legi a pensiilor va fi pus în dezbatere publică. Sindicaliștii susțin că femeile sunt discriminate de noile prevederi

Proiectul noii Legi a pensiilor va discrimina femeile, care vor primi pensii mai mici chiar şi cu 30% faţă de bărbaţi, dacă statul nu le va acorda alte compensaţii, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, conform Agerpres.ro. 
 

"Fără să vedem deocamdată textul proiectului, din prezentările de până acum se prezintă mai multe deficienţe. Una dintre ele este discriminarea împotriva femeilor, în sensul în care, făcându-se o împărţire pe numărul de ani de cotizare, în momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decât al bărbaţilor, vor avea pensia mai mică. Dacă adăugăm şi facilităţile despre care se vorbeşte, aparent facilităţi, adică pentru femeile cu mai mult de trei copii se reduce stagiul complet de cotizare, în loc de 30 de ani sau 33, să fie mai mic cu până la 6 ani, am înţeles din prezentare, în momentul respectiv ele vor avea pensii foarte mici", a arătat Hossu.

 
Acest lucru va însemna că, din start, toate femeile vor avea pensii mai mici cu circa 15% faţă de cele ale bărbaţilor, iar, în cazul mamelor cu peste trei copii, pensiile vor fi mai mici chiar cu 30%.
 
Ca să fie înlăturată această discriminare, ar trebui să apară în lege şi altfel de compensaţii pentru femei, a precizat Hossu.
 

"Al doilea element negativ, din prezentările de până acum, este faptul că valoarea punctului de pensie va fi decuplată complet faţă de problematica evoluţiei economice. Adică, deşi salariile vor creşte destul de repede, punctul de pensie nu va creşte şi el", a susţinut liderul sindical.

 
El a explicat că, în prezent, valoarea punctului de pensie creşte odată cu salariul mediu şi cu inflaţia, însă, după modificările propuse, va depinde doar de inflaţie.
 

"Această decuplare are ca efect, aşa cum s-a mai întâmplat până acum, o îngheţare a pensiilor pe termen mediu", a subliniat Hossu.

 
Reprezentantul "Cartel Alfa" a mai spus că marile confederaţii sindicale, care reprezintă interesele populaţiei active, nu au fost consultate în niciun fel la elaborarea acestui proiect,
 

"Doamna ministru (Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii - n. r.) consideră că reprezentanţii singurei forţe contributive nu sunt importanţi în discuţie. Au discutat doar cu Asociaţia Pensionarilor. Iar legea, teoretic, ar trebui să fie şi pentru viitor. Să nu uităm că pensia, ca factor de protecţie la sfârşitul carierei profesionale, reprezintă un factor de motivare pentru muncă şi corectitudine în muncă", a precizat Hossu.

 
Toate acestea vor încuraja, de fapt, munca la negru şi 'la plic', pentru că salariaţii nu vor şti de ce pensie vor beneficia pe viitor, a conchis el.

Sursa: Agerpres.ro. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la ministrul Muncii despre procesul de recalculare a pensiilor. Ce a declarat Marius Budăi

16 Feb 2019 886

Ministrul Muncii, Marius Budăi Ce aduce 2019 pentru salariați și pensionari

13 Jan 2019 575

Cadru legislativ pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare. Ce a declarat ministrul Muncii despre noua pensie ce va fi introdusă în România

05 Jan 2019 527

Anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă cu Legea pensiilor și creșterea punctului de pensie

05 Jan 2019 651

Legea pensiilor a trecut de Camera Deputațiilor care era for decizional. Ce amendament a fost admis de deputați

19 Dec 2018 611

Modificări importante aduse la legea Pensiilor. Ce pot face românii care vor să iasă la pensie

11 Dec 2018 827

Anunț de ultimă oră despre plata pensiilor. Ce a declarat ministrul Muncii despre legea pensiilor

10 Dec 2018 4183

Ministrul Muncii Când vor intra în plată pensiile recalculate

03 Dec 2018 588

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici „Proiectul de buget urmează să fie transmis în Parlament spre dezbatere în prima parte a lunii decembrie“

27 Nov 2018 320

Sorina Pintea “Și negocierea Contractului Colectiv de Muncă poate fi terminată, așa cum ne-am angajat cu noua echipă din minister”

25 Oct 2018 267

Ministrul Lia-Olguţa Vasilescu, precizări importante despre noua lege a pensiilor. Cum vor fi afectate pensiile după intrarea în vigoare a legii

10 Oct 2018 702

Informații noi despre viitoarea lege a pensiilor. Când ar putea intra în vigoare. Ce a precizat premierul Dăncilă

10 Oct 2018 760

Legea pensiilor, discutată astăzi în şedinţa de Guvern. S-a schimbat formula de calcul a punctului de referință

10 Oct 2018 1004

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a confirmat că unele pensii se vor dubla, alte se vor tripla

04 Oct 2018 538

Ministrul Muncii - "Angajatorii care rețin banii din contribuții trebuie să suporte consecinţele penale"

28 Sep 2018 1067