Proiectul rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, discutat astăzi cu delegația companiei de căi ferate din Georgia

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a avut astăzi, 19 martie 2019, o întrevedere cu delegația S.A. Căi Ferate Georgiene, directorul general, David Peradze, șeful Departamentului de Dezvoltare a Afacerilor și Relații Internaționale, Ketevan Hundadze și reprezentantul în cadrul Organizației pentru Cooperarea Căilor Ferate, Zurab Kozmava. Delegația s-a aflat în România pentru discuții cu oficiali și reprezentanți ai instituțiilor de profil pe tema dezvoltării cooperării româno-georgiene în domeniul transporturilor. Punctul focal al discuțiilor a vizat aspectele concrete legate de transpunerea în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Oficialul român a exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relațiilor dintre România și Georgia, reliefat, între altele, de ritmul susținut al contactelor bilaterale la toate nivelurile. A subliniat importanța transpunerii dialogului politic în acțiuni concrete, cu obiectivul creșterii și diversificării relațiilor comercial-economice bilaterale, inclusiv prin valorificarea oportunităților existente la nivel regional. A evidențiat necesitatea concertării eforturilor pentru dezvoltarea conectivității între România și Georgia, cu obiectivul creării condițiilor necesare stimulării contactelor între mediile de afaceri din cele două țări, a turismului, relațiilor cultural-educaționale și relațiilor people-to-people în ansamblu. A mulțumit părții georgiene pentru implicarea sa activă în transpunerea în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. În context, a salutat prezența ministrului georgian de externe, David Zalkaliani, la reuniunea ministerială cvadrilaterală România-Republica Azerbaidjan-Georgia-Turkmenistan, derulată la București, la 4 martie 2019. A reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a încurajat, din nou, partea georgiană să continue procesul de reforme.

Interlocutorii au mulțumit pentru sprijinul constant al țării noastre. Au subliniat că dezvoltarea relației cu UE va continua să reprezinte o prioritate a agendei de politică externă, acest obiectiv beneficiind de o largă susținere în rândurile opiniei publice georgiene. În context, au reliefat importanța conferită de Georgia dezvoltării conectării sale „fizice” cu UE, în sectoare cheie precum transporturile, energia și telecomunicațiile. Au asigurat că partea georgiană va oferi sprijinul său pentru soluționarea aspectelor practice legate de Ruta de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. A evidențiat importanța menținerii ritmului susținut al dialogului bilateral, cu obiectivul dezvoltării cooperării româno-georgiene în toate domeniile de interes comun.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 456

ACS Power Gym Constanța Campioana Elena Novac, medalii la President Cup 2024, în Georgia. „O experiență frumoasă“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Apr 2024 820

MApNExercițiul multinațional „Sea Shield 24”

08 Apr 2024 334

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 630

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 656

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 536

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația Parlamentului Georgiei

11 Mar 2024 338

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 06 martie 2024

07 Mar 2024 685

UEConsiliul de asociere UE-Georgia, 20 februarie 2024

16 Feb 2024 348

Rudy Giuliani, fostul avocat personal al lui Donald Trump condamnat să plătească 148 de milioane de dolari pentru defăimarea a doi agenţi electorali

16 Dec 2023 590

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic

11 Dec 2023 744

Mircea Geoană „Cred că există o cale ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei“

09 Dec 2023 1237

MAEPublicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2023

08 Nov 2023 448

Un bărbat cu domiciliul în Georgia își deschide firmă la Constanța

14 Oct 2023 987

Primăria Constanța Eveniment internațional cu primari din Georgia și Muntenegru

06 Oct 2023 813