Stiri calde

Propunere legislativă prin care li se acordă polițiștilor puteri sporite, adoptată tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, prin care atribuţiile poliţiştilor sunt stabilite detaliat, conform Agerpres.ro

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 15 mai, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Şerban Valeca.

Potrivit proiectului de act normativ, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.

"Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenţionează să săvârşească acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale", prevede proiectul.


Acelaşi proiect de act normativ mai stipulează că poliţistul este obligat ca în cel mai scurt timp să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere.

"Se interzice folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare (...) împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau un grup care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane. Poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare dacă prin acestea nu sunt afectate măsurilor de constrângere sau efectuare a unor activităţi prevăzute de lege.(...) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul are obligaţia să poarte asupra sa insigna de poliţist sau legitimaţia de serviciu şi mijloacele de constrângere şi de protecţie din dotare, precum şi să utilizeze mijloacele din dotare necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute", se mai arată în proiectul de act normativ.


Un alt articol nou introdus reglementează dreptul poliţistului de a legitima şi a stabili identitatea persoanei în situaţia în care aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o fapta ilegală.

"Poliţistul este îndreptăţit să pătrundă în orice mod într-o locuinţă sau într-un spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol", se arată în proiect.


Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități preventive desfășurate de polițiști. Despre ce au discutat cu constănțenii

04 Jun 2020 731

Mandat pus în executare de poliţiştii constănţeni

27 May 2020 574

Dosar de cercetare penală întocmit în cazul unui șofer oprit de polițiști ai Secției 4 Rurală Medgidia

27 May 2020 1217

Au chemat la judecată IPJ Judecătorii din Constanța s-au pronunțat în dosarul polițiștilor din Tulcea

27 May 2020 3005

Noutăți în cazul ​furtului din bancomat, din localitatea Lumina (video)

26 May 2020 1844

Penitenciarul Poarta Albă are de ieri doi noi deținuți

26 May 2020 916

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști

26 May 2020 829

Acțiuni de informare, prevenire și combatere a migrației ilegale și a muncii nedeclarate pe teritoriul României. Ce s-a constatat

22 May 2020 527

Mobilizare exemplară a poliţiştilor, jandarmilor și cetățenilor pentru găsirea unei femei de 62 de ani (galerie foto)

22 May 2020 521

S-a ales cu dosar penal. Șofer constănțean depistat la volan cu o alcoolemie record

20 May 2020 396

Premiul anual în salariul lunar 130 de polițiști din Tulcea își caută dreptatea la Curtea de Apel Constanța

19 May 2020 804

Județul Constanța. Un bărbat şi-a agresat soția. Poliţiştii au emis ordin de protecție provizoriu

15 May 2020 686

Salariile a peste 68.000 de polițiști vor fi majorate

14 May 2020 578

Nouă inculpați, între care doi agenți de poliție, condamnați definitiv pentru luare de mită

14 May 2020 741

Sute de polițiști din Constanța, la judecată cu IGPR. Care sunt revendicările. S-a stabilit primul termen în apel

14 May 2020 2634