Propunerea actului normativ de modificare a legislaţiei pentru funcţionarea a Dosarului Electronic de Sănătate, aprobată de Guvern

În şedinţa de guvern de ieri Executivul a aprobat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES), transmite CNAS. 
 
Următorii paşi pe care trebuie să îi parcurgă acest act normativ pentru a intra în vigoare sunt adoptarea de către Parlamentul României şi promulgarea de către Preşedintele României. Apoi va deveni baza de funcţionare a DES.
 

”Dezideratul CNAS este ca DES, alături de cardul de sănătate şi prescripţia electronică să faciliteze accesul asiguraţilor la cel mai complet pachet de servicii medicale, dar şi să crească eficienţa şi calitatea actului medical. DES are drept scop transformarea pacientului într-un factor activ al sistemului, protejării şi promovării propriei sănătăţi.
 
Utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept scop prioritar creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul imediat la date şi informaţii medicale, precum şi furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi prin completarea informaţiilor privind antecedentele personale, fiziologice şi patologice, regim de viaţă, precum şi prin vizualizarea datelor medicale proprii din dosarul său de sănătate.
 
Reamintim că proiectul reformulează articolele 30, alin. (2) şi (3) şi 280 alin. (2) din Legea 95/2006, introduce un nou titlu (XX), dedicat în exclusivitate DES şi abrogarea în consecinţă actualele Norme metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului, cuprinse în HG 34/2015” - au transis reprezentanții CNAS.

 
Proiectul urmăreşte reglementarea următoarelor principii, la nivelul legislaţiei primare:
 
- Sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toţi pacienţii care au obligaţia, potrivit prevederilor Titlului VIII din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate precum pentru toţi furnizorii de servicii medicale, aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
 
- DES are drept scop creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul la date şi informaţii medicale, furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, precum şi transformarea pacientului într-un factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi;
 
- Sistemul DES este parte integrantă a platformei informatice din asigurările de sănătate, care se utilizează în mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii, autorizaţi în conformitate cu prevederile legale, prin medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceşti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor aferente întregii activităţi medicale;
 

- Sistemul DES poate face obiectul unor acorduri internaţionale în baza liberei circulaţii a persoanelor pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE sau al Confederaţiei Elveţiene şi a asistenţei medicale transfrontaliere, cu respectarea principiului liberei circulaţii a datelor cu caracter personal în spaţiul comunitar şi, totodată, poate face obiectul interoperabilităţii cu registrele naţionale de sănătate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAS, Valeria Herdea Vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer

11 Apr 2024 368

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1025

CNAS a înființat grupuri de lucru pentru optimizarea reglementărilor din domeniul asigurărilor sociale de sănătate

26 Feb 2024 626

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 950

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS

19 Feb 2024 365

CNAS a repartizat sumele pentru decontarea serviciilor medicale realizate de medicii de familie până la finalul anului 2023

29 Jan 2024 557

Medicii de familie din județul Tulcea se pregătesc de protest

17 Jan 2024 650

Colegiul Medicilor Constanța solicită revenirea cel puțin la nivelul anterior al bugetului dedicat cabinetelor medicale

17 Jan 2024 723

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

17 Jan 2024 639

USR cere demisia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, reproşându-i că, după criza de personal din spitale, ajung să fie "aruncate în criză" şi medicina de familie şi medicina de ambulator

16 Jan 2024 734

Preşedintele CNAS „Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală“

15 Jan 2024 733

Medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023

15 Jan 2024 792

CNAS a publicat în transparenţă decizională valorile punctelor pentru asistenţa medicală

11 Jan 2024 760

Andrei Baciu a fost revocat, la cerere, de la conducerea CNAS. Cine îi va prelua atribuțiile

13 Dec 2023 859

CNAS a distribuit în teritoriu fondurile necesare plăţii furnizorilor de servicii medicale

13 Dec 2023 688