Stiri calde

Propunerea actului normativ de modificare a legislaţiei pentru funcţionarea a Dosarului Electronic de Sănătate, aprobată de Guvern

În şedinţa de guvern de ieri Executivul a aprobat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES), transmite CNAS. 
 
Următorii paşi pe care trebuie să îi parcurgă acest act normativ pentru a intra în vigoare sunt adoptarea de către Parlamentul României şi promulgarea de către Preşedintele României. Apoi va deveni baza de funcţionare a DES.
 

”Dezideratul CNAS este ca DES, alături de cardul de sănătate şi prescripţia electronică să faciliteze accesul asiguraţilor la cel mai complet pachet de servicii medicale, dar şi să crească eficienţa şi calitatea actului medical. DES are drept scop transformarea pacientului într-un factor activ al sistemului, protejării şi promovării propriei sănătăţi.
 
Utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept scop prioritar creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul imediat la date şi informaţii medicale, precum şi furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi prin completarea informaţiilor privind antecedentele personale, fiziologice şi patologice, regim de viaţă, precum şi prin vizualizarea datelor medicale proprii din dosarul său de sănătate.
 
Reamintim că proiectul reformulează articolele 30, alin. (2) şi (3) şi 280 alin. (2) din Legea 95/2006, introduce un nou titlu (XX), dedicat în exclusivitate DES şi abrogarea în consecinţă actualele Norme metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului, cuprinse în HG 34/2015” - au transis reprezentanții CNAS.

 
Proiectul urmăreşte reglementarea următoarelor principii, la nivelul legislaţiei primare:
 
- Sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toţi pacienţii care au obligaţia, potrivit prevederilor Titlului VIII din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate precum pentru toţi furnizorii de servicii medicale, aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
 
- DES are drept scop creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul la date şi informaţii medicale, furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, precum şi transformarea pacientului într-un factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi;
 
- Sistemul DES este parte integrantă a platformei informatice din asigurările de sănătate, care se utilizează în mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii, autorizaţi în conformitate cu prevederile legale, prin medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceşti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor aferente întregii activităţi medicale;
 
- Sistemul DES poate face obiectul unor acorduri internaţionale în baza liberei circulaţii a persoanelor pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE sau al Confederaţiei Elveţiene şi a asistenţei medicale transfrontaliere, cu respectarea principiului liberei circulaţii a datelor cu caracter personal în spaţiul comunitar şi, totodată, poate face obiectul interoperabilităţii cu registrele naţionale de sănătate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost reluată funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sănătate

06 Aug 2019 316

Stelian Ion (USR) le cere românilor să o bombardeze cu emailuri pe Dăncilă. Subiectul - noul şef al CNAS, suspect într-un dosar de corupţie!

27 Jul 2019 444

Vasile Ciurchea, propus drept președintele CNAS

23 Jul 2019 480

Sorina Pintea Raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA

22 Jul 2019 493

Viorica Dăncilă îi cere ministrului Sănătăţii să-i demită pe directorul CNAS şi pe purtătorul de cuvânt

18 Jul 2019 417

O nouă amânare a CNAS. De când vor putea să îşi procure românii medicamentele de la orice farmacie din ţară

12 Jun 2019 1357

Ce spune ministrul Sorina Pintea despre Răzvan Vulcănescu, care a preluat temporar atribuţiile de preşedinte al CNAS

03 Jun 2019 558

Decizie publicată în Monitorul Oficial. Președintele CNAS, revocat din funcție

03 Jun 2019 444

Fostul prefect al județului Constanța, Ion Constantin, numit preşedinte - director general CJAS Constanța

22 May 2019 2168

Schimbare în conducerea CJAS Constanța. Președintele director general a fost revocat din funcție. Decizia luată de conducerea CNAS

06 Feb 2019 2343

Adriana Cotel, numită preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

25 Jan 2019 711

Declaraţie de avere - Georgeta Andrei, consilier superior la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

14 Jan 2019 745

Precizări ale CNAS cu privire la onorarea reţetelor compensate

13 Jan 2019 463

Anunţ important făcut de Ministerul Sănătății cu privire la cardurile de sănătate

03 Jan 2019 3584

Fost preşedinte CNAS, trimis în judecată de procurorii DNA (document)

27 Dec 2018 743