Stiri calde

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei referitoare la familie, analizată de CCR pe 17 septembrie

Curtea Constituţională a României va discuta pe 17 septembrie propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
 
Actul normativ a fost adoptat marţi în plenul Senatului.
 
Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.
 

"Decizia prin care se constata că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale", mai prevede articolul 23.

 
Articolul 20 prevede că la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.
 

Conform articolului 21: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curţii se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora".

 
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.
 
Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).
 
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
 
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat marţi că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.
 
De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse S-a votat Codul Penal… Va fi atacat din nou la CCR

25 Apr 2019 215

Ce a spus Liviu Dragnea despre proiectele de modificare a Codurilor penale, adoptate de Camera Deputaţilor

24 Apr 2019 282

Vot în Camera Deputaților pentru proiectul care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate

24 Apr 2019 245

Proiectul de modificare a Codului penal, adoptat de Camera Deputaților

24 Apr 2019 276

Decizia pe tema completurilor specializate în corupţie, amânată de Curtea Constituțională a României

19 Apr 2019 320

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”

18 Apr 2019 277

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat raport favorabil modificărilor la Codul penal

16 Apr 2019 254

Proiect de reformă constituţională Stelian Ion (USR) - „Interzicerea ocupării funcţiei de judecător constituţional de către persoane care au fost membre în partide politice în ultimii 9 ani!“

16 Apr 2019 467

CCR a decis că Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ este constituțională!

10 Apr 2019 585

Curtea Constituţională a României a respins sesizările privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 14/2017 prin care a fost abrogată OUG 13

09 Apr 2019 386

Curtea Constituțională a decis. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” îndeplineşte prevederile constituţionale

09 Apr 2019 316

Precizările CCR privind organizarea Referendumul în ziua alegerilor europarlamentare

27 Mar 2019 391

„Fără penali în funcţii publice“ CCR discută pe 26 martie iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei

25 Mar 2019 485

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra modificărilor Legii administrației publice locale

20 Mar 2019 279

Instanța Supremă a decis. Procesul Alinei Bica, fostă șefă DIICOT, se va rejudeca

19 Mar 2019 716