Protestul salariaților BRD s-a încheiat. "Munca pentru toți, banii doar pentru voi", au scandat oamenii

Protestul celor aproximativ 100 de membri ai sindicatului Impact al salariaților BRD-Groupe Societe Generale, determinat de eșecul negocierilor contractului colectiv de muncă, s-a încheiat fără incidente, aceștia urmând să picheteze sediul central al băncii și mâine, între orele 11,00 și 13,00.
"Din informațiile pe care le avem, domnul Loth (Phillipe Lhotte — președintele BRD, n.r.) nu este acum în țară. Domnia sa a plecat. Era normal ca, în cazul în care dânsul nu a putut fi astăzi aici, să delege măcar pe cineva care să stea de vorbă cu noi, pentru că protocolul în astfel de situații prevede ca un reprezentant al conducerii vine sau cheamă o delegație a protestatarilor pentru discuții. După cum ați văzut, nu a venit nimeni să ne bage în seamă. Vom veni și mâine aici, în același interval orar", a declarat luni Cristian Mocanu, președintele sindicatului Impact, operator servicii administrative în cadrul BRD.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește încheierea noului contract colectiv de muncă, negocierile au început din luna mai a acestui an, iar concilierea, care este o etapă prevăzută de lege, ulterioară negocierii, a avut loc în data de 26 octombrie. "Din păcate au rămas nesoluționate șase revendicări ale noastre. Dacă nu se va încheia un nou contract colectiv de muncă și nu vor fi soluționate cele șase revendicări, va trebui să ne gândim la celelalte forme de protest. Avem în vedere greva în toate formele ei, cea de avertisment, urmată de greva propriu-zisă", a menționat Mocanu, citat de Agerpres.
Protestatarii au fluierat din vuvuzele și au scandat lozinci precum: "Lhotte (președintele BRD, n.r) ne-a luat speranța și-a plecat în Franța", "Munca pentru toți, banii doar pentru voi", "Suntem colegi, nu sclavii voștri", "Voi aveți puterea, noi avem durerea", "Noi muncim pentru voi, voi vă bateți joc de noi", "Negociați, nu ne persiflați", Rușine, rușine, rușine să vă fie".
Printre revendicări, sindicaliștii au menționat și păstrarea primei de participare a salariaților la profit, în condițiile în care patronatul a propus eliminarea acestui drept în schimbul suplimentării primei de ziua băncii, suplimentare condiționată de atingerea unui obiectiv pe care aceștia îl consideră nefezabil, respectiv păstrarea numărului de clienți activi.
Pe listă mai sunt trecute revendicări precum acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de ținute conform cerințelor băncii (regulament intern), ținută business pe care o asimilăm ținutei de lucru prevăzute de legea 319/2006, dar și protecția liderilor cu încă un an de la terminarea mandatului, drept care a existat până în prezent în contractul colectiv de muncă, însă patronatul nu dorește perpetuarea lui.
Sindicatul Impact avertizează că va declanșa greva, conform prevederilor legii, dacă și după pichetare patronatul BRD-Groupe Societe Generale va avea aceeași atitudine inflexibilă față de revendicările salariaților. Sindicatul Impact a fost înființat în anul 2003 din dorința salariaților BRD-Groupe Societe Generale de a avea un reprezentant puternic în relația cu patronatul francez al băncii. Sindicatul Impact este afiliat la Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) care, la rândul ei, este afiliată la CNS Cartel Alfa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.