PSD vrea aleși locali prin vot direct

Comitetul Executiv Național al PSD a mandatat parlamentarii partidului să susțină în comisia de cod electoral alegerea președinților de Consilii județene prin vot direct, dintr-un singur tur, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
 
"O candidatură ca și la primar. Vot direct dintr-un singur tur de scrutin. Acesta este mandatul pe care îl avem din partea Comitetului Executiv Național. (...) În ceea ce privește comisia de cod electoral, noi rămânem la aceste drepturi câștigate și care sunt un bonus pentru democrație — menținerea candidaturilor celor care sunt aleși ca primari într-un singur tur, vot pe liste la consiliile locale, inclusiv consiliile județene și la fel pentru președintele Consiliului Județean — într-un singur tur. Dar, bineînțeles, noi avem doar 5 voturi și cu UNPR 6 voturi în cadrul comisiei de cod electoral, și ne trebuie 10 voturi pentru a trece un punct de vedere coerent și care se poată să modifice legea. Vom discuta cu celelalte partide politice și vom stabili o majoritate care să ne permită să schimbăm legea, așa cum au recomandat AEP și BEC", a precizat Zgonea într-o conferință de presă susținută la Sinaia.
 
În ceea ce privește revenirea la vot pe listă, Zgonea a arătat că există două abordări ale PSD: votul mixt, cel german, "care favorizează România în acest moment", și votul pe listă.
 
"Din păcate, votul mixt are o problemă pe care nici Germania nu a reușit să o rezolve — aceea că nu avem un număr fix de parlamentari. Redistribuirea în funcție de prezența la vot poate să ducă la un număr foarte mare de membri ai parlamentului, așa cum avem astăzi, și atunci aceasta este problema pe care o avem. Trebuie să discutăm cu celelalte partide politice. Credem oportun întoarcerea la listă dacă votul mixt nu va strânge 10 voturi, atunci putem să mergem pe votul pe listă, acolo bineînțeles partidele vor redeveni creuzetul selectării resurselor umane și transmiterea lor către Parlament. Susținem mai departe și reducerea numărului de parlamentari și așteptăm să vedem care sunt propunerile celorlalte grupuri politice parlamentare, astfel încât să avem o lege care să dea un parlament mult mai suplu", a precizat președintele Camerei Deputaților.

Sursa: agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.