Stiri calde

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog "Pentru intervențiile din perioada următoare, sunt pregătiți peste 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi"


Vineri, 14 noiembrie, ora 14.30, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă măsurile MAI pentru gestionarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.

Redăm, mai jos, declarația:
 
"Vineri, 14 noiembrie, ora 14.30, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă măsurile MAI pentru gestionarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.

Așa cum ați aflat, începând din această seară, vremea se va înrăutăți semnificativ. Vom avea un nou episod de ninsoare și viscol, care se va manifesta în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali.

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare COD PORTOCALIU de ninsori abundente și viscol, valabilă de mâine dimineață, de la ora 06.00, până duminică la ora 12.00, pentru județele Timiș și Caraș Severin, precum și pentru zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

De asemenea, din această seară, de la ora 23.00, intră în vigoare o atenționare COD GALBEN, valabilă până duminică, ora 18.00, de ninsori moderate cantitativ și vânt, pentru 17 județe: Arad, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Brașov, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău și Prahova.

În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h.

Conducerea ministerului afacerilor interne a cerut prefecților și structurilor din județele vizate de atenționările meteo să se asigure că sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul populației.

Prefecții din județele unde sunt anunțate ninsori puternice sau viscol vor fi în contact permanent cu conducerea ministerului pentru a comunica evoluția situației din teren, astfel încât să poată fi acordat sprijin suplimentar imediat ce va fi nevoie.

În județele aflate sub incidența Codului Portocaliu, se vor convoca Comitetele județene pentru situații de urgență și se va asigura permanența, inclusiv la nivelul primăriilor, pe toată durata manifestării fenomenelor meteo severe.

O atenție deosebită va fi acordată persoanelor care necesită îngrijire medicală permanentă, precum femeile însărcinate și pacienții care au nevoie de dializă. În funcție de nevoile medicale concrete, aceste persoane pot fi internate preventiv în unități medicale pentru a evita transferul pe timp de ninsoare puternică sau viscol.

Pentru intervențiile din perioada următoare, sunt pregătiți peste 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi.

Inspectoratele pentru situații de urgență au mobilizat peste 3.500 de pompieri, cu aproximativ 3.000 de mijloace tehnice specifice, precum șenilate, autofreze și autospeciale care pot interveni în zone greu accesibile.

În funcție de intensitatea fenomenelor meteorologice, vor fi activate grupele operative la nivelul unităților ISU și vor fi suplimentate efectivele de intervenție cu personalul aflat în turele libere.

De asemenea, 1.800 polițiștii rutieri sunt pregătiți să ofere sprijin conducătorilor auto în cazul în care, din cauza ninsorii și a viscolului, pe unele drumuri se vor înregistra probleme.

Prioritatea noastră este să intervenim în cel mai scurt timp pentru degajarea drumurilor și pentru scoaterea din zona de risc a persoanelor rămase înzăpezite.

Dacă va fi necesar, pentru a nu pune în pericol siguranța oamenilor și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pentru degajarea drumurilor, preventiv, se va restricționa circulația rutieră sau chiar vor fi închise anumite sectoare de drum.

Facem un apel către conducătorii auto să se intereseze din timp cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze și să nu plece la drum dacă nu au autoturismul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct-amendă fiind 145 lei.
Pe lângă amendă, se va reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului, conducătorul auto urmând să primească o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Recomandăm tuturor șoferilor să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic.

Pentru ajutorarea persoanelor aflate în zonele în care se manifestă vremea severă, sunt pregătite să intervină și echipajele de jandarmi.

Peste 250 de jandarmi montani sunt la datorie pentru a veni în sprijinul celor care în acest sfârșit de săptămână se vor afla în stațiunile turistice de la munte. Recomandăm turiștilor să se echipeze corespunzător, să nu se aventureze pe trasee nepracticabile pe timp de iarnă și să se informeze din timp asupra stării vremii.

Orice situație de urgență poate fi semnalată la numărul unic 112.

Vă reamintim că informații despre ceea ce trebuie făcut în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore".

Sursa foto: MAI 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI, despre incidentele de la alegerile prezidențiale 2019. Peste o sută de sesizări la nivel național

10 Nov 2019 249

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog Incidente la alegerile prezidențiale 2019. Care este situația la Constanța

10 Nov 2019 493

MAI 17 sesizări de posibile incidente electorale de la deschiderea secțiilor de votare

10 Nov 2019 512

Purtătorul de cuvânt al MAI Atribuțiile președinților de secții se întind și în afara locațiilor, până la 500 de metri

10 Nov 2019 472

Alegeri prezidențiale 2019 „Ministerul Afacerilor Interne, pregătit să asigure paza și protecția în secțiile de votare”

08 Nov 2019 411

Purtătorul de cuvânt al MAI Monica Dajbog, declaraţie de presă cu privire la procesul de verificare a tezelor de doctorat de la Academia de Poliție

03 Jul 2019 679

În primele şase ore de la începerea scrutinului 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu

26 May 2019 888

Angajații MAI, chemați din timpul liber pentru a interveni în situațiile de urgență cauzate de fenomenele meteo severe

28 Jan 2019 460

Mii de angajați MAI – pompieri, polițiști și jandarmi, mobilizați în zonele aflate sub avertizare meteo de vreme rea

25 Jan 2019 424

MAI, precizări cu privire la măsurile pentru codul de vreme rea „Peste 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi vor fi pregătiți în aceste zile să intervină în sprijinul populației”

27 Nov 2018 717

Incidente la referendum. O persoană a votat de două ori. Ce le-a spus membrilor comisiei. Ce alte nereguli au fost semnalate

07 Oct 2018 515

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog - "Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de votare"

07 Oct 2018 1039

Purtătorul de cuvânt al MAI "Pe parcursul nopții, efectivele MAI au asigurat paza secțiilor de votare. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite"

07 Oct 2018 383

Incidente la referendum. O persoană a votat de două ori și un bărbat a venit înarmat la secția de votare. Ce alte nereguli au fost semnalate

06 Oct 2018 563

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, declaraţii înainte de referendum

05 Oct 2018 1396