Stiri calde

Rachete Patriot la Capu Midia. Cum funcţionează sistemul de apărare antiaeriană (video)

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră. O baterie va ajunge şi în România luna viitoare, când se va desfăşura exerciţiul militar PATRIOT SHOCK V. Jurnaliştii de la BBC au explicat cum funcţionează acest sistem amplasat, de-a lungul timpului, în Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite şi Irak, scrie digi24.ro.
 

Potrivit Ministerului Apărării, militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” vor participa alături de militari americani din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA, dislocate în Europa (USAREUR), în perioada 1 - 12 noiembrie, la exerciţiul PATRIOT SHOCK V, ce se va desfăşura în Tabăra de Instrucție şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, judeţul Constanţa.
 
PATRIOT SHOCK V este un exerciţiu bilateral româno-american, de nivel tactic cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o baterie HAWK PIP III R şi una PATRIOT.
 
Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru acţiuni de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare aeriană.
 
Un element-cheie al bateriei este remorca mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată.


Sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane sunt şi ele elemente importante ale sistemului Patriot.
 
Un camion poate fi dotat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie, arată o analiză a celor de la Digi24.
 

Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip „Pac-3” având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.
 
Radarul are antene scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.

 

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul.
 
Centrul de control are trei operatori și este compusă din două console și o stație de transmisiuni. Întreg sistemul poate fi automatizat, dar, în caz de necesitate, un operator poate interveni și prelua controlul.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 849

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, programată joi

14 Sep 2020 767

MApN Sosesc în țară echipamentele principale ale primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT

19 Aug 2020 358

Garnizoana Mihai Bravu Instruire prin simulare pentru noile sisteme Patriot (galerie foto)

07 Feb 2020 1360

ROMAERO şi RAYTHEON-Memorandum pentru sistemul Patriot. Acum câteva zile s-a tras cu astfel de rachete la Capu Midia

11 Jul 2019 1935

Rachetele Patriot, lansate în premieră, în poligonul de la Capu Midia

20 Jun 2019 1276

​M.Ap.N. a efectuat plata pentru achiziția rachetelor destinate sistemelor PATRIOT

15 Mar 2019 610

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 716

MApN. Al doilea sistem de rachete Patriot, achitat până la sfârşitul lunii septembrie

05 Sep 2018 776

Oficial de la MApN. Contractul de începere a construcției primei unități „Patriot” pentru România a fost atribuit

25 May 2018 1874

Ceremonie la MAPN. A fost semnată Scrisoarea de Ofertă și Acceptare pentru achiziția sistemelor Patriot

29 Nov 2017 1281

Președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Printre acestea și cel pentru achiziția rachetelor Patriot

27 Nov 2017 1004

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea privind achiziționarea rachetelor Patriot

22 Nov 2017 789

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind achiziționarea rachetelor Patriot

21 Nov 2017 1119

Undă verde pentru achiziționarea sistemelor de rachete sol-aer Patriot

20 Nov 2017 1115