Stiri calde

Raed Arafat nu este de acord cu promovarea excesivă a țigărilor electronice. Ce a declarat secretarul de stat

Secretarul de stat Raed Arafat a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care își manifestă dezacordul pentru reclamele agresiv le țigările electronice. 

”Văzând poza recentă a unei stații de metrou din capitală, împânzită cu reclame care promovează fumatul, nu pot să nu subliniez următoarele aspecte:
 
În ultimii ani, pe plan mondial, s-a câștigat teren față de ofensivă fabricanților și a comercianților de tutun. Am reușit să interzicem reclamă la produsele de tutun și promovarea acestora în spațiul public, protejând în mod deosebit copiii și generațiile tinere; am reușit să interzicem fumatul în spațiile publice, iar directivele Europene continuă să apară cu măsuri din ce în ce mai consistente împotriva acestui pericol public.
 
Din păcate nu putem să nu observăm în ultimele luni revenirea ofensivei mediatice a comercianților de tutun prin reclame agresive pentru “fumatul fără fum” folosind sisteme de încălzire a țigărilor care conțîn tutun.
 
Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai “sănătos” decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub nouă formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge și copiii și tinerii care încă nu au început să fumeze iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică și este pericol pentru orice persoană care îl practică precum și pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioși la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii 90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea că țintă tinerii și copiii care reprezintau viitoarea clinetela a comercianților de tutun.
 
FDA-ul din SUA, o agenție federală cunsocută pentru modul în care își analizează deciziile când permite noi produse în SUA, a stabilit că este posibil că pentru fumătorii actuali să fie mai bine acest mod de fumat decât cel clasic, însă nu au acceptat ce pretinde fabricantul și anume că ele duc la un risc diminuat pentru cei care folosesc acest mod de fumat în ce privește riscurile la imbolnavri și mortalitate crescută considerând că aceste riscuri rămân și în acest caz.
 
Cert este că în cazul în care nu vom acționa urgent să stopăm promovarea în public a noilor aparate ale morții și al acestui mod de fumat, riscăm că numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțîn nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discuta deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo.
 
Primul pas la acest moment este interdicția totală de promovare în public a acestor produse și cu cât întârziem cu atât impactul asupra generațiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înșelător și manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendențios că fiind mai puțîn dăunător sănătății dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate lipsind studiile și doveziile pertinente și independente care să susțînă aceste informații false” - este mesajul postat de Raed Arafat pe Facebook. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost activat Planul Roşu de intervenţie. Explozie la o staţie de încărcat butelii. Ce spun oficialii

05 Feb 2019 1215

LIVE Imagini de la eveniment Secretarul de Stat Raed Arafat participă la evaluarea activităţii desfăşurată de ISU Dobrogea pe 2018 (galerie foto+video)

29 Jan 2019 896

Secretarul de Stat Raed Arafat vine la Constanța. La ce eveniment va participa

28 Jan 2019 617

Gripa face în continuare victime. Ce recomandă Ecaterina Andronescu tuturor elevilor

21 Jan 2019 754

Ce spitale din judeţul Constanţa sunt în pericol în cazul unui cutremur major. Lista oficială (document)

29 Dec 2018 952

Revista presei locale

15 Dec 2018 515

Medicii SMURD au intervenit la recepția de la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale. Ce s-a întâmplat

30 Nov 2018 424

I s-a făcut rău pe scenă. Este vorba de un celebru actor din România. Îl vedem mereu la TV. Care este, acum, starea actorului

07 Nov 2018 1396

Sondaj de opinie Aţi crezut că veţi fi notificat prin RO-ALERT la cutremurul de duminică dimineaţă?

29 Oct 2018 907

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că medicii trebuie să aibă un program de lucru clar de opt ore

26 Oct 2018 324

După moartea lui Ilie Balaci, ministrul Sorina Pintea cere o anchetă la Serviciul de Ambulanță din Craiova

22 Oct 2018 408

Exercițiul Seism 2018. Spitalul de nivel 1 al SMURD a fost închis din cauza apariţiei unui caz de varicelă

15 Oct 2018 473

Raed Arafat, despre exerciţiul "SEISM 2018" - "Sunt convins că toată lumea va învăţa foarte mult"

14 Oct 2018 298

Raed Arafat Comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, ajunge în România

14 Oct 2018 365

Exerciţiul naţional „Seism 2018“. A fost propusă instituirea stării de urgenţă pentru o durată de 15 zile (video)

13 Oct 2018 500