Raluca Prună „Proiectul privind eliberarea anticipată vizează toți deținuții”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, astăzi, că proiectul de lege privind eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare nu vizează doar corupți, hoți sau violatori, el se referă la toți cei care își execută pedeapsa, indiferent de infracțiune.

„Proiectul acesta nu este pentru corupți sau pentru hoți sau pentru violatori, proiectul acesta este pentru toată lumea care își execută pedeapsa, indiferent de ce infracțiune este cea pentru care a fost condamnat și care își execută pedeapsa într-un loc de detenție. Evident că avem și corupți printre acești oameni, că așa este corupția, este o infracțiune prevăzută de Codul penal. Nu am să încerc să mă justific prin faptul că aș încerca să eliberez corupți", a explicat Raluca Prună la dezbaterea proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, conform Agerpres.

Întrebată cum explică faptul că nu s-a reușit construirea de noi penitenciare, ministrul a arătat că procedura în aceste cazuri este destul de anevoioasă, șase luni fiind necesare doar pentru studiul de prefezabilitate.

„Eu am cerut (...) să vedem cât durează să construim un penitenciar și am spus public: dacă totul merge șnur, durează cinci ani. (...) Pentru că avem anumite normative, avem o legislație în construcții care și aia trebuie schimbată. (...) Ar dura mai bine de șase luni, după prevederile legale în vigoare peste care nu putem trece, să avem un studiu de prefezabilitate pentru penitenciarul din Berceni, aprobat de Ministerul Finanțelor, astfel încât să trecem la studiu de fezabilitate. Întrebați de ce nu se construiesc penitenciare: ba da se construiesc, dar poate nu în ritmul în care s-a anunțat public că ar trebui construite. Și, personal, nici nu cred că ar trebui să umplem țara de penitenciare, unde iarăși nu avem studiu de impact", a mai arătat Prună.

Ministerul Justiției a pus pe 3 noiembrie în dezbatere publică proiectul privind instituirea mecanismului compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă pentru condițiile de detenție necorespunzătoare din penitenciare.

„Având în vedere situația de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, Ministerul Justiției pune în dezbatere publică proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă", preciza MJ.

Potrivit proiectului, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, astfel: pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată. În acest mod, măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută, se arată în proiect.

În proiect se menționează că spațiul necorespunzător de detenție pentru cei aflați în executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/deținut, iar măsura de compensare este una temporară și își încetează aplicarea la data de 31 decembrie 2022.


Sursa foto: nasul.tv

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prună „Nu am făcut nimic în vederea comasării DNA și DIICOT; este o manipulare”

02 Feb 2017 2204

Sindicatul ”Omnia” al Administrației Naționale a Penitenciarelor, acuzații la adresa fostului ministru al Justiției

06 Jan 2017 2163

Raluca Prună - Trec învestirea lui Kovesi la DNA ca pe o mare realizare

15 Dec 2016 1851

Raluca Prună „Regret că timpul a fost prea scurt pentru a face ceva în sistemul penitenciar“

15 Dec 2016 2058

Raluca Prună A avea o definiţie restrictivă a familiei în Constituţie ar fi netolerant

25 Nov 2016 2447

Raluca Prună - „Am adoptat o OUG care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT“

16 Nov 2016 3093

Raluca Prună „În mandatul meu nu am să propun o lege a grațierii”

11 Nov 2016 2202

Sindicatul "Omnia" ameninţă cu reluarea protestelor în penitenciare

04 Nov 2016 2151

Raluca Prună „Din 2002 avem 16 persoane trimise în judecată pentru rasism și xenofobie“

01 Nov 2016 2240

Raluca Prună „Este important să redăm societății ceea ce s-a furat“

20 Oct 2016 2966

Moțiunea simplă pe Justiție, dezbătută și votată mâine

10 Oct 2016 2076

Elena Udrea îi cere lui Dacian Cioloş demiterea unui ministru

10 Oct 2016 4402

Ce soluţii are ministerul Justiției pentru grefierii care protestează

07 Oct 2016 2228

Premierul Cioloş, solicitat de judecători să vină cu o propunere pentru soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

05 Oct 2016 2276

Tăriceanu îi cere explicaţii ministrului Justiţiei

02 Oct 2016 3806