Stiri calde

Ramona Dinu (USR) Domnule ministru al Culturii, ce aveți de gând să faceţi cu Palatul Regal din Mamaia"?

Castelul din Balcic, recunoscut ca refugiul Reginei Maria, este vizitat în fiecare an de sute de mii de turiști. Puțini știu însă că domeniul de la Balcic are un corespondent și la noi în țară, mai precis în stațiunea Mamaia. Din nefericire, Palatul Regal din Mamaia a avut o cu totul altă soartă decât cel de pe litoralul bulgăresc. 
Construit la cererea Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal din Mamaia a fost naționalizat în 1948, pentru ca după Revoluție să ajungă în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA, de unde a fost vândut în 2003, pentru aproximativ 150.000 euro. 
O sumă rușinoasă achitată în schimbul unui monument care, dincolo de valoarea culturală, este ridicat pe patru nivele ce însumează aproape 5000 mp.
Tranzacția a fost realizată fără înștiințarea Ministerului Culturii, statul neputându-și exercita dreptul de preemțiune pe care îl are în cazul clădirilor clasificate ca monumente istorice. Prezent la  Constanţa în urmă cu câteva săptămâni, ministrul Culturii, Daniel Breaz a precizat că ministerul a făcut toate diligenţele pentru ca procesul de recuperare al clădirii monument să se realizeze cu celeritate, dar doar atât.
Astăzi, Palatul Regal din Mamaia se află într-o stare avansată de degradare. Mirosul de mucegai și zidurile scorojite amintesc de corupția sistemică și lipsa de interes a statului, față de protejarea istoriei noastre.
Ținând cont de toate acestea, senatorul USR de Constanţa, Ramona Nicoleta Dinu a adresat o serie de întrebări ministrului Culturii:
1. Cum explică faptul că imobilul a putut fi înstrăinat fără respectarea prevederilor legale cu privire la protejarea monumentelor istorice?
2. Care sunt acţiunile întreprinse de Ministerul Culturii pentru îndeplinirea obligațiilor legale cu privire la protejarea acestui monument istoric începând cu anul 2003 și până în prezent?
3. Cum consideră că vor putea fi recuperate prejudiciile cauzate prin deteriorarea imobilului?
4. Există la nivelul autorității administrației publice centrale de specialitate o strategie pentru punerea în valoare a monumentului istoric, după clarificarea situației juridice a acestuia?
"Ministerul pe care domnul Valer-Daniel Breaz îl conduce se numește ministerul Culturii și Identității Naționale. Cum sunt apărate, în realitate, cultura și identitatea românească? Din cele aproximativ 30.000 de obiective aflate pe lista monumentelor istorice, mai mult de 10.000 dintre acestea necesită intervenții urgente și substanțiale, pentru a fi scăpate de la dispariție. Liderii PSD nu ratează niciun ciclu electoral fără să se folosească de tricolor și fără să-și anunțe mândria de a fi români. În practică, identitatea națională și cultura rămân abandonate în fața incompetenței celor care ne conduc și a șpăgilor pe care aceștia le primesc", mai susţine senatorul de Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Culturii despre „Noaptea Muzeelor” „Sunt evenimente extrem de importante care au un rol deosebit pentru tineri”

18 May 2019 327

Contractul de finațare pentru modernizarea Portului Tulcea, semnat în prezența miniștrilor Transporturilor și Culturii (galerie foto)

14 May 2019 672

Tribunalul Constanţa a solicitat MCIN să comunice lista monumentelor din judeţ Ministerul Culturii a cerut în justiţie anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia

09 Apr 2019 578

Ce spune ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale despre reforma europeană a drepturilor de autor pe internet

27 Mar 2019 336

Pentru ce proiecte i-a cerut sprijinul ministrului Culturii preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu

21 Mar 2019 704

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, participă la o conferință la sediul PSD Constanța (galerie foto+video)

20 Mar 2019 611

LIVE TEXT Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz prezent la Constanța. Se caută soluții pentru instituțiile de cultură și viața culturală constănțeană

20 Mar 2019 964

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, vine miercuri la Constanța

19 Mar 2019 506

Editorial Un senator de Constanța, uitările sau neștiința domniei sale

02 Mar 2019 1129

Ministerul Culturii vrea să achiziţioneze din nou "Cuminţenia Pământului"

26 Feb 2019 528

Propunerea societăţii civile Concurs internaţional de arhitectură pentru perimetrul străzilor Mircea cel Bătrân - Mihail Kogălniceanu - Dragoş Vodă

25 Feb 2019 795

Victorie importantă pentru România la Bruxelles. Despre ce este vorba

20 Feb 2019 773

Senatorul Ștefan Mihu, despre monumentul Tineretului de la Straja, județul Constanța - „Edificiul a fost lăsat în neîngrijire și paragină”

18 Feb 2019 2169

Cum explică Ministerul Culturii avizul pentru investiţia din apropierea porţii zidului de incintă al Cetăţii Tomis - „Decizia aparţine autorităţii publice locale!“ (documente)

14 Feb 2019 1324

DNA Trimitere în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și luare de mită

31 Jul 2015 1441