Stiri calde

Raportul MCV. Independenţa justiţiei, sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, anunţând că s-au făcut progrese în domenii precum verificarea conflictelor de interese, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei Justiţiei, relatează România TV.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans: "Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei".

Potrivit comunicatului, "ultimul raport al Comisiei din ianuarie 2017 a trecut în revistă progresele generale înregistrate în ultimii zece ani și a identificat 12 recomandări specifice care ar ajuta România să avanseze în direcția îndeplinirii tuturor obiectivelor de referință ale MCV. Potrivit raportului publicat miercuri, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare.

Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV", se mai arată în comunicat.

Sursă foto: Wikipedia
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la DNA despre conținutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană

14 Nov 2018 460

Comisia Europeană recomandă României suspendarea imediată a implementării legilor justiţiei

13 Nov 2018 632

Profit.ro Raport MCV – “Parlamentul introduce brusc modificări care îngreunează lupta împotriva corupției, adânc înrădăcinată”

25 Jan 2017 1146

Comisia Europeană prezintă, azi, un raport pentru România

25 Jan 2017 811

Comisia Europeană prezintă mâine cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul MCV

24 Jan 2017 918

Dacian Cioloş se întâlneşte cu preşedintele Comisiei Europene. Vor discuta despre migraţie şi Schengen

14 Feb 2016 1110

UPDATE Raport MCV - DNA este considerată una dintre instituţiile cheie în consolidarea credibilității

27 Jan 2016 1047

Freedom House - „Bursele Europene - Jurnalişti în Dialog“ De la problematica absorbției fondurilor europene, la Rusia văzută din inima Europei

02 Jul 2015 1059

Iohannis Lupta anticorupţie trebuie să se ducă cu toată hotărârea. Şi se duce!

20 Feb 2015 777

Editorial Raportul MCV pentru România, o palmă zdravănă dată unui Parlament tot mai corupt

29 Jan 2015 1224

ICCJ Raportul MCV remarcă menţinerea ritmului de soluţionare a cauzelor de corupţie la nivel înalt

28 Jan 2015 883

Cum reacţionează DNA la publicarea raportului MCV prin care se remarcă progresul în justiţie

28 Jan 2015 868

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis după publicarea raportului MCV

28 Jan 2015 1120

Raportul MCV a fost publicat România se află pe drumul cel bun

28 Jan 2015 897

Mediafax Raportul MCV pentru România remarcă progrese în Justiţie, dar critică Parlamentul

28 Jan 2015 936