Reacție a Patriarhului Daniel după scandalurile în care a fost implicată biserica. Ce recomandă credincioșilor și preoților

Scandalurile din ultima perioadă în care au fost implicați fețe bisericești, au condus la întrunirea unei comisii în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Daniel a transmis cu această ocazie un mesaj atât pentru credincioși, cât și pentru clerici: 

"În zilele de 27 şi 28 iulie 2017, a avut loc la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul României. Au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoți şi episcopi.
 
În acest sens, s-a constatat că atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor.
 
În această privinţă a fost prezentată şi legislaţia bisericească în domeniul respectiv din unele Biserici Ortodoxe surori.
 
Propunerile Comisiei pentru statut şi regulamente de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 17 şi 18 august 2017, date pentru care a fost deja convocat şi Sinodul Permanent.
 
Preocupată de tulburarea şi întristarea produse în Biserică de acuzaţiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala creştină, Comisia pentru statut şi regulamente, în baza Sfintelor Canoane şi a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidenţiat următoarele principii călăuzitoare:
 
Disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi
Sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului
Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească.
Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină.

 
Întrucât peste câteva zile începe perioada postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni.
 

Să ne rugăm Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, Păstorul şi Păzitorul sufletelor noastre (I Petru 2, 25), să lumineze şi să ajute cu rugăciunile ei pe toţi slujitorii Bisericii lui Hristos şi pe toţi credincioşii ei, pentru a spori în viaţă curată şi sfântă, în faptele iubirii milostive faţă de cei aflaţi în nevoi şi în necazuri, spre a dobândi pace, bucurie şi binecuvântare de la Dumnezeu, în familie, în parohie şi în societate."

Sursa foto: basilica.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, întâlnire cu Patriarhul Daniel

16 Feb 2021 543

16 decembrie – Trei ani de la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României

16 Dec 2020 658

CNSAS face precizări despre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

30 Oct 2020 1175

Patriarhul Daniel Interzicerea pelerinajului „este o măsură disproporționată, discriminatorie“

09 Oct 2020 1309

Fiul unui preot din Iași, decedat la mare, la Olimp. Mesaj de condoleanțe și din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române

13 Aug 2020 800

Patriarhul României va acorda și distincții mitropolitane. Ordinele poartă nume de sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

05 Aug 2020 651

Patriarhul Daniel împlinește azi 69 de ani

22 Jul 2020 2107

Duminica Părinţilor şi Copiilor Mesajul Patriarhului Daniel - „În această perioadă, a fost apreciat foarte mult timpul petrecut de părinţi alături de copii”

07 Jun 2020 685

Patriarhul Daniel „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într-o perioadă de speranţă“

10 May 2020 915

Arhiepiscopul Ciprian îşi aniversează ziua de naştere. Legăturile sale cu judeţul Constanţa

19 Apr 2020 1907

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului (video)

17 Apr 2020 1739

Patriarhul Daniel „În aceste zile de grea încercare trebuie să biruim frica prin credinţă“

22 Mar 2020 1794

Mesajul de condoleanţe transmis de Preafericitul Părinte Daniel pentru Maica Semfora Gafton

04 Mar 2020 1548

#DobrogeaAcademică Sesiune de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române - realizare, recunoaștere și beneficii“

24 Jan 2020 1116

Preafericitul Daniel la intrarea în 2020. Mesaj pentru credincioși (galerie foto)

01 Jan 2020 1069