Reacțiile SIE în urma atacurilor Laurei Codruța Kovesi

 
În urma criticilor aduse de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, Serviciul de Informații Externe (SIE) pentru lipsa de colaborare, SIE transmis un comunicat de presă prin care dă replică acesteia.
 
Citește și: Laura Codruța Kovesi atacă dur SIE
 
Serviciul de Informații Externe a transmis astfel că reprezentaţi acestei instituţii nu monitorizează românii din afara ţării.
 

„Activitatea SIE se desfășoară în concordanță cu prevederile legale, în speță vizează amenințările la adresa securității naționale așa cum sunt acestea expres și limitativ prevăzute în Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul Național de Priorități Informative, aprobat anual de CSAT. Totodată, în acord cu specificul și misiunea sa, Serviciul de Informații Externe desfășoară o activitate care are ca prioritate prevenția, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor în legătură cu intenții ale entităților ostile care pot aducere atingere securității naționale sau intereselor României”, se arată în comunicatul de presă.

 
Conform documentului, se pare că ar fi fost vorba despre o neînțelegere „a specificului pe care îl incumbă activitatea de informații externe/ spionaju”.
 

„Apreciem că punctul de vedere al doamnei procuror-șef este generat de o neînțelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informații externe/ spionajul, în speță faptul că obținerea de informații secrete sau confidențiale ce vizează securitatea națională și apărarea intereselor României se realizează preponderent prin surse umane (HUMINT) și metode și mijloace specifice.
SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate.
În acord cu tratatele internaționale la care România este parte, SIE nu desfășoară activitate specifică pe spațiile aliate (UE, NATO), ca urmare nu desfășoară activitate specifică nici în Franța, stat menționat ca exemplu de procurorul șef DNA”, se mai arată în document.

 
De asemenea, SIE a ținut să mai precieze faptul că activitatea de spionaj este o resursă foarte importantă a statului, focalizată pe obținerea de informații secrete.
 

„Activitatea de spionaj este ilegală raportat la statul țintă. Un serviciu de spionaj nu poate obține, în străinătate, în mod autonom și legal, documente clasificate, baze de date, evidențe, date despre conturi, transferuri bancare, etc. Accesul se poate realiza prin intermediul surselor umane, persoane recrutate și gestionate conspirat și legendat și care, prin acțiunile lor, încalcă legislația statului de origine, săvârșind infracțiunea de spionaj/ trădare. Activitatea de spionaj este o resursă foarte importantă a statului, focalizată pe obținerea de informații secrete, protejate de state/ entități, vizând amenințări la adresa securității naționale. Având în vedere riscurile inerente activității, riscuri pe care ofițerii SIE sunt pregătiți să și le asume și antrenați să le gestioneze, spionajul este angrenat în zone care nu pot fi accesate pe altă cale, în speță atunci când informațiile nu pot fi obținute pe canale legale cum sunt cele generate de cooperarea polițienească, schimbul de date între instituții cu atribuții de control financiar, mecanisme judiciare sau, în unele situații, chiar prin abonamente la baze de date publice”, potrivit aceleiași surse.


În document se mai precizează și modul în care suncționează aceste activități.
 

„În cursul cercetării informative, SIE obține, țintit sau colateral, și informații referitoare la intenții de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine. Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ”nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare”.Respectând cu strictețe atât propria lege de organizare și funcționare cât și protocoalele de cooperare și competențele celorlalte structuri din Sistemul Securității Naționale, acest tip de informații sunt transmise spre completare, validare și exploatare acelor instituții ale statului cu atribuții și posibilități legale, în speță SRI, MAI, ONPCSB, etc.
Astfel, în cursul anului 2015 și în primele luni ale anului 2016, SIE a transmis către SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alți beneficiari 35 note informative/ semnalări/ alerte vizând aspecte corelate fenomenului de corupție/ infracțiunilor economice.
Totodată, în același interval de timp, SIE a transmis beneficiarilor legali 10 materiale (analize strategice/ buletine tematice/ note de informare) pe subiecte vizând riscuri la adresa securității economice (inclusiv aspecte privind economia subterană, perpetuarea corupției).


Menționăm, de asemenea, că Serviciul primește în mod curent și răspunde cu promptitudine la solicitări punctuale de verificare vizând entități economice, persoane fizice sau juridice cu interese de afaceri în România (credibilitate acționari, implicare în acțiuni ilegale conexe traficului de droguri, finanțarea organizațiilor teroriste, etc. ). În perioada de referință, SIE a răspuns la 30 astfel de solicitări, beneficiarii principali fiind, de asemenea, SRI și MAI”, se mai arată în comunicat.

 
Un aul lucru pe care Serviciul de Informații Externe a dorit să îl menționeze a fost acela că SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obținere de informații vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupție.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm faptul că, în contextul în care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate în lucru la DNA sau la identitatea suspecților din aceste dosare, în intervalul temporal la care face trimitere procurorul șef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obținere de informații vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupție”, conform aceleiași surse.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Silviu Rahău, primarul din Crișan (Tulcea) și firma pe care o controlează (Pronautica SRL), acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA Constanța! Primele termene

22 May 2023 2096

A luat ființă Serviciul Român de Informații. Ziua de 24 martie în istorie

24 Mar 2023 1470

„Colonel de securitate din Serviciul de Informaţii Externe“, condamnat definitiv la Constanța!

14 Feb 2023 2187

Constanța. „Colonel de securitate” din Serviciul de Informații Externe, în așteptarea deciziei definitive

26 Sep 2022 1450

„Colonel de securitate” din Serviciul de Informații Externe, condamnat la Constanța!

07 Apr 2022 2437

Nicolae Ciucă, de Ziua SIE „Contextul global necesită o adaptare continuă la situaţii de orice natură şi ameninţări noi“

08 Feb 2022 1852

Trei generali din Serviciul de Informaţii Externe au fost trecuţi în rezervă. Ce se arată în documentele oficiale despre aceştia

19 Mar 2019 3509

Prim-adjunctul directorului SIE, general - cu patru stele Predoiu Silviu, trecut în rezervă. Decretul semnat de președintele Iohannis

03 Aug 2018 1934

Vrei să lucrezi în Serviciul de Informații Externe? Sunt vacante 85 de posturi. Avem toate detaliile

28 Mar 2017 11260

S-a declarat vacantă funcția de director al Serviciului de Informații Externe. Ce este și cine controlează SIE

28 Mar 2017 4100

MAE- Din informaţiile noastre, nu se află niciun cetăţean român printre victimele de la Munchen

23 Jul 2016 2062

Ai sub 35 de ani şi permis de conducere categoria B? Te poţi angaja în Serviciul de Informaţii. Condiţiile generale

13 Jun 2016 11139

Numirea lui MRU la conducerea SIE, amânată pentru marți după-amiază

29 Jun 2015 1930

Oferta locurilor de munca vacante la nivelul municipiului Bucuresti pentru perioada 19-25.02.2015 (document)

19 Feb 2015 1718

Un simplu cetăţean, spion înnăscut Ce trebuie să (nu) faci pentru a lucra în Serviciul de Informaţii Externe

15 Oct 2014 3592