Recomandări pentru circulație în condiții de iarnă

În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Poliţia Română recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Poliţia Română recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, se recomandă conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

Vă reamintim de asemenea că, rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la trasa ideală de rulare. 

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

De asemenea, curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!


Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

"Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă", conform Poliţiei Române.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se circulă în condiții de iarnă în județul Constanța! În ce zone acționează drumarii (VIDEO)

20 Jan 2024 4754

Început de iarnă la Constanța. Temperaturi scăzute și o ușoară ninsoare (FOTO+VIDEO)

12 Jan 2024 1241

Pompierii din Iași, în misiune de iarnă. Zeci de persoane rămase blocate in zăpadă, în 15 mașini

09 Jan 2024 714

Jandarmeria Caraș-Severin A rămas împotmolit în zăpadă după ce a vrut să traverseze pârtia cu mașina, pentru a-și lăsa bagajul direct la hotel

07 Jan 2024 694

Familie cu un copil, rămasă blocată cu masina în zăpadă! (VIDEO)

26 Nov 2023 1643

Fotoreportaj Constanța Scene contrastante în Parcul Tăbăcărie din Constanța (FOTO)

26 Nov 2023 3988

Fotoreportaj Constanța Prima ninsoare la Constanța. Ținutul alb de la malul mării (FOTO+VIDEO)

26 Nov 2023 1161

Video viral în mediul online! Incredibil cum circulau doi tineri cu autoturismul pe un drum acoperit cu zăpadă (VIDEO)

20 Nov 2023 821

UPDATE A nins noaptea trecută în județul Constanța! S-a intervenit cu echipaje de dezăpezire (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Nov 2023 23730

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu a încheiat un contract ce vizează Grădinița „Albă ca Zăpada” (DOCUMENT)

24 Oct 2023 897

Primăria Mihail Kogălniceanu investește în echipamente pentru întreținerea infrastructurii rutiere de interes local (DOCUMENT)

26 Jun 2023 1182

O nouă avertizare meteo de vreme rea! Cod galben de cod galben de viscol și transport de zăpadă. Ce zone sunt vizate

11 Feb 2023 2196

Situația traficului la această oră. Unde sunt semnalate restricții

08 Feb 2023 1112

A nins din nou la Constanța! Imagini din municipiu în această dimineață (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Feb 2023 1959

Anchetă a IPJ Argeș în cazul avalanșei de la Cabana Capra pentru a se stabili cum au ajuns turiștii în zonă. Drumul este închis pe perioada iernii (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Feb 2023 2034