Recordul mondial la numărul de sarmale gătite într-o singură oală, doborât în România!

Bucătari şi voluntari din patru judeţe au stabilit, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, 27.104 bucăţi, performanţa fiind omologată de reprezentantul Guinness Book of Records, prezent la eveniment.
 
Potrivit organizatorilor, ideea doborârii recordului mondial, deţinut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, s-a conturat anul trecut, în luna noiembrie.
 
"În primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puţin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim", a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, şeful echipelor de bucătari şi de voluntari.
 
Astfel, meşterii din Odorhei s-au apucat de treabă şi au confecţionat cea mai mare oală din inox din ţară.
 
"Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcţioneze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei şi pereţii laterali cu o izolaţie termică. Energia se distribuie în şase trepte, automatizat şi când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează şi se menţine constantă până la finalizarea gătitului", a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul.
 
Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer şi transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.
 
În ultima săptămână, echipa formată din 14 bucătari profesionişti din Covasna şi Harghita a început pregătirile pentru noul record mondial. Compoziţia de sarmale a fost pregătită la Gheorgheni, după o reţetă tradiţională specifică zonei, în condiţii de maximă igienă, apoi a fost porţionată, ambalată în caserole de unică folosinţă şi trimisă la Odorheiu Secuiesc, iar varza murată a fost asigurată de o firmă specializată pe murături din localitate.
 
"Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. Reţeta folosită este cea tradiţională, a bunicilor", a precizat Benedek Arpad.
 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din şapte localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, împărţiţi în 24 de echipe, au înfăşurat sarmale.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.