Regulamentul parcărilor din municipiul aruncă în aer liniștea constănțenilor și naște tensiuni între PNL și primarul Vergil Chițac

Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța a generat nemulțumiri atât în rândul cetățenilor cât și a unei părți a consilierilor locali  municipali, care mâine trebuie să dezbată și să voteze acest document, aflat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliulu Local Constanța. Proiectul de regulament a fost realizat de Horia Constantinescu, director adjunct al Directiei de Servicii Publice din cadrul primăriei Constanța.

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, l-ar fi mandatat pe viceprimarul Ionuț Rusu să îi solicite primarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi, însă primarul ar fi refuzat.

Liberalii cer retragerea proiectului

PNL a cerut astăzi, în mai multe rânduri retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Decizia retragerii aparține însă inițiatorului, respectiv primarului Vergil Chițac.
Consilierul local PNL, Adriana Câmpeanu afirmă că se impune retragerea, regândirea și refacerea regulamentului și organizarea unei dezbateri transparente.


La rândul său, consilierul local PNL, Costin Avătafului, a declarat  că regulamentul a primit aviz negativ de la Comisia 5, iar consilierii PNL au avut o dezabtere în care au solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, revizuirea acestuia, dar şi găsirea unei alte variante în privinţa tarifelor solicitate.
Și consilierul local al PNL, Adriana Arghirescu a spus că dat aviz negativ în Comisia Juridică, din cauza tarifelor foarte mari impuse pentru Zonele 1 și 2, dar și cu sistemul de licitație a locurilor rezidențiale.
În cazul în care Chițac nu va retrage proiecte, liberalii vor formula amendamente chiar în timpul ședinței de CLM privind tarifele propuse.

USR nu s-a poziționat în mod oficial față de Regulament

În timp ce liberalii sunt gata să-și înfrunte propriul primar, pe Vergil Chițac, aleșii locali de la USR stau la cutie și nu au formulat nicio poziție oficială.
Dumitru Caragheorghe, preşedintele filialei municipale a USR din Constanţa și consilier local a admis că proiectul este supus unor presiuni, dar că personal este de acord cu un regulament al parcărilor, deoarece oraşul are nevoie și de locuri de parcare și de fonduri necesare pentru amenajarea acestora.


Viceprimarul USR, Florin Cocargeanu afirmă la rândul său că sunt încă discuții pe regulament și ''nu am definit o poziție clară".

PSD nu va vota regulamentul!

Consilierul local municipal PSD, Costin Răsăuțeanu susține că prin impunerea acestui regulament Legea 52/2003 privind transparența decizională este călcată în picioare fără scrupule!
"Ce ați trimis spre dezbatere publică nu este un regulament, ci o tentativă de regulament marca PNL-USR. Este un document, asa-zis „regulament”, pus în dezbatere, de fațadă, trunchiat după bunul plac al “autorității” locale.
Anexele au fost adăugate acum 2 zile!
Articolul 7, alin.(2)din Legea 52/2003 spune că un regulament trebuie să stea în dezbatere 30 de zile. Ați ocolit legea și ați încercat să îi păcăliți pe constănțeni, chiar și pe cei care poate v-au dat votul.
17 lei pe ora? Pe ce criterii v-ați bazat cand ați stabilit aceasta valoare? Cred ca este o glumă proastă!
Nu asa se gândește o politică publică, domnule primar. Nu vă bateți joc de opinia constănțenilor", susține Răsăuțeanu.


Șeful politic al lui Răsăuțeanu, senatorul Felix Stroe este de părere că :"Constanța este în pragul unei revolte populare!"
"După ce au atacat fostul regulament al parcărilor, direct sau prin interpuși, actualii edili au TRIPLAT tarifele de parcare în oraș!? Centrul orașului a fost extins ca zonă de tarifare, astfel că locuitorii orașului vor putea parca atunci cînd merg la muncă sau cu treabă în „centrul” mare cât aproape tot orașul doar 3 (trei!) ore, la prețuri exorbitante - 15 lei după primele două ore!?! Iar cei din cartiere vor trebui să se bată la licitație pentru locuri de parcare pe care le-au închiriat și le plătesc cinstit, de zeci de ani!? Dacă parchezi câte 10 minute în patru locuri, vei scoate zilnic din buzunare peste 30 de lei!
După ce au manifestat fără motive aparente, împotriva unor dușmani inventați de dreapta neo-marxistă, protestatarii ar trebui să iasă acum în stradă, pe bună dreptate! Actualul primar v-a cerut să #avețiîncredere...
Totul a fost o mare înșelătorie! Actuala conducere a orașului e împotriva propriilor locuitori, care nu sunt veniți la Constanța în concediu la mare! Au de mers la serviciu, au de rezolvat probleme, inclusiv cu mașinile personale, mai ales în timp de pandemie!
V-ați ostilizat întreaga populație și i-ați făcut dușmani și pe oamenii de afaceri, și pe cetățenii obișnuți! Veți plăti pentru asta!", afirmă Stroe într-o postare pe pagina sa de socializare.



Citește și: A fost finalizat regulamentul parcărilor în municipiul Constanța. 7 lei/h în zona 1 și 360 lei/an în zona 2. Tarifele nu includ TVA

Iată principalele prevederi ale Regulamentului parcărilor din municipiul Constanța.

                                  ZONA 1
       Parcările adiacente spațiilor publice din diverse zone de interes public, comercial și turistic Spatiile de parcare situate pe Bd. Tomis tronson delimitat de Bd. Mamaia si str. Traian Spatiile de parcare situate pe str. Mircea cel Batran tronson delimitat de str. Stefan cel Mare si str. Ion Ratiu   Spatiile de parcare situat la intersectia   Bd. Tomis si  Bd. Mamaia Parcare Sala Sporturilor – Str.Sarmisegetuza Spatii de parcare situate pe str. Stefan cel Mare tronson cuprins intre str. Mihai Eminescu si str. Rascoala din 1907 Spatiile de parcare situate pe Aleea Teatrului Oleg Danovski Spatiile de parcare situate pe bd. Ferdinand –zona Grand Spatiile de parcare situate pe str. Grivitei/ str. General Manu - adiacente bisericii Adormirea Maicii Domnului Spatiile de parcare situate in zona Piata Grivitei-str. Grivitei/ Constantin Bratescu/ Stefan Mihaileanu/ Jupiter Spatiile de parcare situate pe str. Stefan cel Mare tronson I.G. Duca- Atelierelor Spatiile de parcare situate pe Bd I.C. Bratianu tronson cuprins intre str. Avram Iancu si bd. 1 Decembrie 1918 Spatiile de parcare situate pe str. Termele Romane Spatiile de parcare adiacente Judecatorie, Tribunal, Curte de Apel, Cerc Militar Spatiile de parcare adiacente Port Turistic Tomis Spatiile de parcare Poarta 1 Spatiile de parcare adiacente Pietei Tomis III (incinta piata, str. Soveja, magazin Alfa Beta, magazin Mega Image) Spatiile de parcare adiacente Pietei Brotacei Spatiile de parcare adiacente Pietei Gorbaciov Spatiile de parcare adiacente Garii CFR Spatiile de parcare situate pe str. Unirii tronson delimitat de strazile Dragoslavele si Grozesti Spatiile de parcare adiacente Pietei Ciresica situate pe str. Cismelei si str. Cpt. Dobrila Eugeniu Spatiile de parcare situate pe sos. Mangaliei adiacente Pietei Abator Spatiile de parcare situate pe b-dul Elisabeta Str. Mircea cel Batran tronson cuprins intre str. Vasile Alecsandri si Bd. Ferdinand  
   
                                ZONA 2  
 
   Parcările situate pe trama stradală de categoria I si II de pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța
  Sos. Mangaliei Bd. 1 Mai Bd 1 Decembrie 1918 Bd. Alexandru Lapusneanu pana la intersectia cu Bd. Tomis Bd Tomis tronson cuprins intre Bd. Alexandru Lapusneanu si Bd. Aurel Vlaicu Bd. I.C. Bratianu Bd. Aurel Vlaicu Bd. Mamaia, Statiunea Mamaia Str. Soveja Str. Dezrobirii Str. Unirii Str. Primaverii Str. Ion Ratiu Str. Nicolae Iorga Str. Mihai Viteazu Str. Poporului Str. Eliberarii Str. Caraiman Str. Violetelor Str. Brizei Str. Pandurului Str. Cpt. Dobrila Eugeniu Str. Cismelei Str. Tulcei Str. Stefanita Voda  
 
 
ZONA 3
 
PARCĂRILE DE REȘEDINȚĂ SI RIVERANE
 
                   
                                   ZONA 1
       Parcările adiacente spațiilor publice din diverse zone de interes public, comercial și turistic
Tarife/taxe
      Parcarea de scurtă durată de maxim 3 ore fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare prin taxare repetată. Plata taxei se realizează prin Parcometru, SMS, Aplicație mobilă de plată Luni – Duminică în intervalul 00:00 - 24:00, pe tot parcursul anului.
     Tariful de parcare: primele 2 ore,  câte 7 lei/oră+TVA, ora 3, tarif 15 lei+TVA
     Abonament instituții publice si de interes public – 208 lei/an
     Abonament anual riverani persoane fizice, de luni până vineri 15:00-08:00, sâmbătă-duminică și sărbătorile legale – la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice.
     Preț minim de începere a licitației pentru contracte de închiriere persoane fizice autorizate și juridice ce dețin în proprietate sau folosință spații destinate și utilizate legal pentru activități economice, la nivelul taxei de rezervare loc parcare rezidențial aplicabil persoanelor juridice.
                                
                               ZONA 2  
 
   Parcările situate pe trama stradală de categoria I și II de pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța
 
Tarife/taxe
 
   Parcarea publică cu plată. Plata taxei se realizează prin Parcometru, SMS, Aplicație mobilă de plata Luni – Duminica în intervalul 00:00 - 24:00, pe tot parcursul anului.
    Tariful de parcare: 1 ora – 4lei+TVA
    Parcarea se poate realiza și în baza unei viniete de culoare alba (anuala) 360lei/an,
    Vinieta de culoare albastra 1 zi – 25 lei, 1 sapt- 150 lei, 1 lună – 250 lei
     Abonament anual riverani persoane fizice: luni-vineri (15:00-08:00), sambata-duminica si sarbatori legale (00:00-24:00) persoane fizice, de luni până vineri 15,00-08,00, sâmbătă-duminică și sărbătorile legale – la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice.
    Preț minim de începere a licitației pentru contracte de închiriere persoane fizice autorizate și juridice ce dețin în proprietate sau folosință spații destinate și utilizate legal pentru activități economice, la nivelul taxei de rezervare loc parcare rezidențial aplicabil persoanelor juridice.
  
                             ZONA 3
            PARCĂRILE DE REȘEDINȚĂ/RIVERANE
 
Taxa prevazută de hotărârea anuală de aprobare a impozitelor si taxelor locale
 
   Locurile de parcare vor fi semnalizate suplimentar cu dispozitive cu următoarele caracteristici : confecționată din tablă neagră de 2 MM, vopsită cu grund și vopsea galbenă, înscripționarea se va face cu vopsea de culoare neagră, cu caractere de 3 CM, iar sintagma de rezervat va fi boldată. Sub nr. autorizației se va lipi o bandă reflectorizantă de 5/33 CM).
   Plăcuțele vor fi realizate și montate contracost de către administratorul tramei stradale, S.C. Confort Urban S.R.L.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ptr dna "avocat"

25 Feb, 2021 20:44

Aveam pretentii de la un avocat... scrie mare: Abonament instituții publice si de interes public – 208 lei/an

avocat Sergiu Comanita

25 Feb, 2021 17:28

excelent articolul Lavinia !!!!!!! cum trebuie sa misc eu sa-mi fac profesia de avocat trebuie sa platesc milioane pe luna !!!!!! parchez la Tribunal , dupa care ma duc la Parchet , ma intorc la Tribunal dupa care ma duc la vreo sectie de politie !!!!! asta inseamna sute de mii pe zi si milioane pe luna nu ma pling dar este ABERANT SI INACCEPTABIL !!!!! DACA TRECE PROIECTUL IESIM IN STRADA !!!!!! BRAVO PSD PENTRU POZITIA ADOPTATA ( nu credeam ca voi lauda PSD-ul vreodata dar acum o fac ) IESIM IN STRADA !!!!!!!! ACEST SOLDAT DE CHITAC NICI NU SI-A INCEPUT BINE MANDATUL SI SCOATE LUMEA IN STRADA !!!!!! DE OBICEI NU JIGNESC DAR ESTE O MARIONETA IESIM IN STRADA !!!!!!!!

Articole asemanatoare

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 521

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 735

Fosta creşă nr. 6 de pe Aleea Topolog din Constanța va fi demolată. Primăria vrea să transforme spațiul în parcare. Integra Proiect Design SRL a primit contractul (DOCUMENT)

12 Mar 2024 1079

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 709

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 608

Auto Lux Trading SRL investește la ieșirea din municipiul Constanța. Iată ce urmează să construiască

26 Feb 2024 961

Sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire Curtea de Apel – „La adoptarea HCL 77/2021 nu a existat un aviz emis de Poliția Municipiului Constanța sau IPJ Constanța“ (MOTIVARE)

25 Feb 2024 861

Primul modul de parcări biciclete este disponibil pentru o parte din locuitorii Tulcei

22 Feb 2024 682

Mentenanța pentru soft-urile de gestionare a parcărilor de reședintă din municipiul Constanța va fi realizată de Nanoterra SRL (DOCUMENTE)

17 Feb 2024 534

Primăria Constanța S-a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul parcărilor supraetajate

06 Feb 2024 646

Tribunalul Neamț s-a pronunțat legat de Regulamentul parcărilor din Constanța (MINUTA)C

02 Feb 2024 3870

Taxa pe un loc de parcare din cartierul Inel II Constanța, decisă de Curtea de Apel

28 Jan 2024 1986

Constanța! Tânăr bătut după ocuparea unui loc de parcare. S-a lăsat cu o trimitere în judecată

25 Jan 2024 1274

Regulamentul parcărilor din Constanța, decis în Neamț! Se renunță la judecată?

09 Jan 2024 830

Licitații publice Serviciul de mentenanță a sistemului de plată a parcărilor publice prin sms din municipiul Constanța, scos la licitație pentru suma record de 380.729 euro!

28 Dec 2023 1120