Reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Care sunt prevederile legale

 
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, astăzi, la un post tv, că autoritățile nu se gândesc acum la reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
 
Motoc a sublinit însă ideea că potrivit prevederilor legale serviciul militar obligatoriu nu este eliminat, ci doar „suspendat”.
 
„Nu ne gândim deloc în momentul acesta la așa ceva, dar suntem foarte preocupați de faptul că de la suspendarea — serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România — serviciului militar obligatoriu nu am acționat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaților care făceau acest serviciu”, a precizat ministrul MApN.
 
„Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru acești rezerviști voluntari. Ei sunt de două tipuri — unii care au făcut serviciul militar și deci au un corp de bază de pregătire și nu e nevoie decât de actualizarea formației pe care o au deja, iar alții care vin fără background militar și pentru care pregătirea e un pic mai exigentă. Ar trebui să fie mai mult antrenați în unități, ceea ce înseamnă și o stimulare salarială”, a mai spus Motoc, citat de agerpres.ro.
 
Rezerviștii respectivi vor fi plătiți și vor putea, în același timp, să-și păstreze locurile de muncă, a mai spus ministrul.
 
„Ei continuă să-și desfășoare activitatea la locurile de muncă pe care le au, dar, în perioada de instrucție, primesc o anumită remunerație, iar în perioada în care nu fac instrucție, în plus față de salariul obișnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie”, a mai spus ministrul Apărării.
 
Mihnea Motoc a amintit că MApN pregătește și o strategie de promovare a atractivității profesiei militare, despre care a spus că este aproape finalizată și că va fi „mult mai modernă și mai adaptată la tipul de comunicare al societății românești de azi”, potrivit realitateatv.net. 



Sursa foto: radioiasi.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 503

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 458

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 703

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 737

Videoconferință a conducerii MApN cu militarii aflați în misiuni externe

30 Nov 2023 741

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr la Bruxelles „Este important să rămânem focalizați pe Regiunea Mării Negre”

14 Nov 2023 805

MApN Reuniunea Consiliului de Afaceri Externe, la Bruxelles. Ce se va discuta

13 Nov 2023 724

MApN Inaugurarea Centrului European de Instruire F-16 din România

13 Nov 2023 703

MApN Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României

10 Nov 2023 757

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Contribuția Macedoniei de Nord cu trupe la Brigada Mulținațională Sud-Est demonstrează unitatea și solidaritatea aliată”

09 Nov 2023 754

MApN Semnarea Acordului-cadru între Guvernul României și Guvernul Turciei pentru cooperarea în domeniul militar

06 Oct 2023 924

Vizita ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în Turcia

05 Oct 2023 925

Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu Președintele Comitetului Militar NATO pentru a discuta despre securitatea în regiunea Mării Negre

03 Oct 2023 837

MApN Misiune umanitară executată de Forțele Aeriene Române

02 Oct 2023 785

Participarea ministrului apărării naționale la Forumul de Securitate de la Varșovia

02 Oct 2023 728