Remus Pricopie - Este fraudă când profesorii strâng bani pentru fondul şcolii. Este inadmisibil

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni ca este frauda si evaziune fiscala atunci cand profesorii sau directorii de scoli aduna bani de la parinti pentru fondul scolii, relateaza Agerpres.

"Este inadmisibil asa ceva. Cadrele didactice trebuie sa respecte legea. Este frauda cand un cadru didactic incearca sa impuna anumite auxiliare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este si evaziune fiscala. Este inadmisibil atunci cand se solicita bani la scoala, asa-zisul fond al scolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizati, nu exista chitante, nu exista transparenta in utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie sa fie un instrument care tine de optiunea fiecarui parinte. Eu, ca parinte, pot sa iau decizia ca pot sa contribui cu ceva, dar scoala nu ma poate obliga", a spus Pricopie la Ploiesti, la deschiderea anului scolar de la Colegiul National 'Mihai Viteazul'.

Acesta a precizat ca a si demis un director dupa ce i-au fost semnalate astfel de nereguli: "Am eliberat din functie un director de scoala, undeva in nordul tarii, pentru ca am primit pe facebook din partea comitetului de parinti mesaje care m-au nemultumit. Am verificat situatia, era corecta, acea doamna nu mai este director", a explicat acesta.

In alta ordine de idei, ministrul Educatiei a precizat ca nu este multumit de faptul ca 24% din scolile nu au primit avize sanitare pentru ca nu sunt racordate la sistemul de canalizare sau apa curenta.

Remus Pricopie, in luna mai: Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare

In luna mai, ministrul Remus Pricopie declara ca doreste aplicarea unor reguli clare in ceea ce priveste fondul clasei. "Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", preciza atunci Remus Pricopie.

"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".

"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de 5%. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect. Detalii aici


Remus Pricopie: 79% dintre profesori sunt titulari

Aproximativ 79% dintre profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificati suplinitori si 1,18% sunt necalificati, a anuntat luni, 16 septembrie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, citat de Agerpres.

"Avem 1,18% profesori necalificati, toti ceilalti sunt profesori calificati, cu pregatirea necesara. Unii sunt titulari, altii sunt suplinitori pentru ca, desi au calificarea necesara, nu au reusit sa obtina un post si sa se titularizeze. Avem 79% profesori titulari si diferenta in jur de 20% profesori calificati suplinitori", a spus Pricopie.

Amintim ca la examenul de titularizare de anul acesta, 47,78% dintre candidati au obtinut note mai mari de 7, minimul necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata (titularizare). Detalii aici

Ministrul a anuntat si ca pe agenda Guvernului se afla o modificare la Legea Educatiei, care va fi supusa dezbaterii publice, si care prevede ca profesorii care primesc mita vor fi pedepsiti imediat.

Ministrul a anuntat ca draftul noul regulament scolar este finalizat si ca urmeaza sa fie discutat cu sindicatele, cu Consiliul Elevilor, Asociatia Parintilor, iar apoi va fi aprobat.

"Trebuie sa fim atenti la ceea se ce intampla in scoala. Nu cred ca este normal sa se vina la scoala cu cutit, cu alte lucruri de genul acesta. Daca autoritatile responsabile de aceste lucruri considera ca in anumite situatii speciale trebuie sa ia si astfel de masuri, vor analiza si vom decide. Anul trecut am avut mai putine cazuri de violenta in scoli, dar in orice caz￯", a spus demnitarul.

Anul acesta, potrivit lui Pricopie, 76% din scoli au avizele sanitare necesare, fata de 715 anul trecut. "Inventarierea acestor scoli nu s-a terminat. Inca mai sunt scoli care urmeaza sa primeasca zilele acestea avizul. Sunt judete care au 98% avizul sanitar, de exemplu Brasov, Bucuresti. Sunt judete unde procentul de scoli care au obtinut avizul sanitar nu depaseste 30%", a explicat ministrul Educatiei.

El a mai anuntat ca simularile pentru examene nationale la clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a vor fi organizate la nivel national de aceleasi echipe care redacteaza subiectele pentru examenele nationale.

"Am avut o prima discutie cu colegii din minister, cu sindicatele si parintii. Calendarul este destul de aglomerat. Vor fi anuntate in timp util nu doar calendarul, dar si procedurile, pentru ca anumite proceduri sunt noi si va trebui sa le definim", a explicat Pricopie.

'Evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a le introducem anul acesta, am avut o pilotare. In patru saptamani sunt facute publice rezultatele de la aceste evaluari. Testele pe care le-am administrat si care au fost pregatite pentru aceasta pilotare vor fi publicate astfel incat fiecare elev de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sa primeasca o brosura cu aceste texte plus explicatiile de ce este important acest test. Rezultatele de la aceste teste nu vor fi trecute in catalog", a explicat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei: Este nedrept ca 8% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a nu merg la liceu

Prezent la Ploiesti, la ceremonia de deschidere a anului scolar organizata la Colegiul National "Mihai Viteazul", ministrul Educatiei a vorbit si despre abandonul scolar dupa clasa a VIII-a.  "Este nedrept ca in 2013 in Romania aproximativ 0,5% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani sa nu fie lasati de parintii lor sa participe la scoala. Este nedrept ca 8% dintre elevii care anul trecut erau inmatriculati in clasa a VIII-a anul acesta sa nu ii gasim in scoala, desi invatamantul este obligatoriu pana la clasa a X-a. In anul scolar pe care-l incepem astazi ne propunem sa abordam frontal, dar cu echilibru si profesionalism, toate aceste probleme. Realitatile trebuie privite asa cum sunt", a afirmat ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

Sursa: Hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

adrian

17 Sep, 2013 14:09

Si cum ar vrea domnul Ministru sa se rezolve problemele financiare ale scolilor? Un burete,creta, consumabile in general si ce mai este nevoie pt buna functionare a unei clase de elevi si desfasurare a orelor de curs? Tot profesorul sa le cumpere? sa vina mai bine Domnul ”Sinistru” sa imparta el bani, din buzunar, pentru aceste nevoi, ca la salariile de rahat primite in invatamant....nu se poate face nimic in aceasta privinta....

Articole asemanatoare

Campanie de fraudă prin apeluri telefonice în care se utilizează identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică

21 Mar 2024 605

Aveți grijă la „ofertele speciale”! Tentativă de fraudă în numele McDonald's România

19 Mar 2024 605

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 541

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro

13 Mar 2024 513

Statele Unite ale Americii cer Ministerului Justiţiei din România extrădarea unui bărbat din Constanța (MINUTĂ)

11 Mar 2024 973

Constanța Doi bărbați căutați de autoritățile din SUA pentru fraudă și spălare de bani, reținuți

08 Mar 2024 626

Simularea Evaluării Naționale 2024 La proba obligatorie de astăzi, 5 martie 2024, au fost eliminați șase elevi pe motive de fraudă

05 Mar 2024 467

Frauda prin SMS! Iată cum funcționează. Anunțul Poștei Române

03 Mar 2024 641

Tentative de fraudă de tip vishing, în numele Autorităţii de Supraveghere Financiară

05 Feb 2024 439

Ucraina anunță descoperirea unei fraude de proporții la achiziționarea de armament

28 Jan 2024 703

Au intrat în vigoare noi norme UE pentru combaterea fraudei cu TVA

02 Jan 2024 674

Cum a reușit un bărbat din Iași să nu devină victima unei infracțiuni de fraudă online

21 Dec 2023 830

DNSC Atenție la postări care promovează falsele oportunităţi de investiţii vizează utilizatori din România ai platformelor Meta!

04 Dec 2023 909

Fraudă de 15.000.000 euro identificată de inspectorii DGAF în domeniul comerțului cu autoturisme second hand

04 Dec 2023 787

Veste uriașă din instanță! Este vizat George Becali, finanțator FCSB!

15 Nov 2023 987