Stiri calde

Oficial, de la DNA Reţineri importante în urma percheziţiilor de ieri de la Constanţa şi alte judeţe

În completarea informaţiilor  privind efectuarea unor percheziţii la 28 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 și 18 octombrie 2016, a următorilor inculpaţi:
  • BUCURA CĂTĂLIN,
  • IVĂNESCU GEORGE,
  • ZLOTEA GHEORGHE,
  • CÎRCIUMARU CONSTANTIN,
 
toţi asociaţi  la  societățile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracțională, care  și-au împărțit funcțiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori și/sau complici,
 
POPESCU GHEORGHE COSMIN, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă,în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată,
 
VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
SĂVOIU SORIN VASILE, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
LASCU CRISTIAN GEORGE, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, TĂNASE IRINA, la data faptelor şef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), TOMA IOANA, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
 
ultimii trei menţionaţi fiind funcţionari publici în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului  de stat prin sustragerea  de la plata obligațiilor fiscale.  Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:
  • autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei  antrepozite  fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
  • îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.
 
După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA.
 
Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă.
 
În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Trei dintre  societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.
 
De exemplu, în perioada septembrie 2012-iunie 2014,  una dintre societăţile cu activitate de producere şi comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 
Menționăm că suma de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro - totalul care rezultă din facturile emise de furnizorii artificiali ai societăţii respective) este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internațional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011.
 
Deși la momentul intrării în insolvență (aprilie 2012), societatea respectivă nu înregistra, aparent, obligații restante către bugetul general consolidat, la data de 31.08.2014, conform unei adrese a finanţelor publice locale, respectiva societate figura cu obligaţii totale de plată la bugetul general consolidat, acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, de 162.825.923 lei (aproximativ 36 milioane de euro).
 
În aceeași perioadă, o altă societate  din cele vizate de anchetă a înregistrat în contabilitate facturi emise de furnizorii artificiali pentru o sumă totală de 1.702.851.601 lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care 288.939.019 lei (aproximativ 65 milioane de euro) TVA.
 
Scopul pentru care şi această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidat.
 
La momentul deschiderii procedurii insolvenței, în luna martie 2012, nici această societate nu avea în mod aparent datorii către bugetul general consolidat. Potrivit declarațiilor depuse de societate. Inspecțiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii insolvenței au arătat că societatea avea obligații fiscale provenite în principal din modul de calcul a taxei pe valoarea adăugată. La data de 07.10.2014,  datoriile însumau 90.180.097 lei.
 
Toate cele trei societăți comerciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare și au susținut că, împotriva unei societăți aflate în insolvență, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaţii IVĂNESCU GEORGE, BUCURA CĂTĂLIN, ZLOTEA GHEORGHE, CÎRCIUMARU CONSTANTIN, POPESCU GHEORGHE COSMIN, VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, SĂVOIU SORIN VASILE, LASCU CRISTIAN GEORGE şi TĂNASE IRINA urmează să fie prezentaţi la data de 18 octombrie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar inculpata TOMA IOANA cu propunere de arest la domiciliu.
 
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.
 
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeşte şi Percheziții de amploare: Un acționar la Murfatlar, adus cu mandat la DNA

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Laura Codruţa Kovesi, discurs în cadrul reuniunii ONU. Ce a declarat procurorul-șef al DNA

23 May 2018 446

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Daniel Linteş, fostul director general al companiei SOCEP. Dosarul, amânat

23 May 2018 719

Vasile Ichim şi Ion Burcea, trimişi în judecată de DNA, au fost achitaţi

23 May 2018 397

Un fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA

23 May 2018 1503

UPDATEProcurorul Lucian Onea a demisionat de la conducerea DNA Ploieşti

22 May 2018 468

Laura Codruţa Kovesi, invitată la New York să susțină un discurs în cadrul reuniunii ONU

22 May 2018 987

Fostul ministru Daniel Constantin, citat la Direcția Națională Anticorupție. Ce a declarat acesta

22 May 2018 602

Fostul șef al Poliției Rutiere achitat într-un dosar instrumentat de DNA. Era acuzat de trafic de influență

22 May 2018 1099

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, citat la Parchetul General

22 May 2018 263

DNA, prima reacţie oficială Val de nemulţumiri după condamnarea din dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio

22 May 2018 1149

DNA, zeci de percheziţii în Constanţa! Cine a fost condamnat ieri

22 May 2018 3200

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu, urmăriți penal

21 May 2018 628

Codrin Ștefănescu, audiat la DNA

21 May 2018 748

Fostul şef al ISU Constanţa, trimis în judecată de DNA. Magistraţii au stabilit un nou termen

19 May 2018 1364

Elan Schwartzenberg, trimis în judecată de către DNA. S-a stabilit un nou termen în dosar

19 May 2018 754

Fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhiadeh, chemată la DNA. Care este motivul

18 May 2018 702

Senator din Parlamentul României, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

18 May 2018 265

DNA. Fostul director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime, trimis în judecată în stare de arest la domiciliu (document)

18 May 2018 750

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Tribunalul a stabilit al 21-lea termen

18 May 2018 521

Un nou dosar! DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean

17 May 2018 1204

Alertă! Judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă

17 May 2018 612

Liviu Dragnea, apărat de un celebru avocat şi fost procuror originar din judeţul Constanţa

17 May 2018 2958

ÎCCJ au decis când vor pronunța sentința în dosarul ANRP. Cine sunt cei judecați în acest dosar

16 May 2018 561

DNA Constanţa a trimis în judecată un director de instituţie publică. Dosarul, la rejudecare

16 May 2018 1506

Lovitură pentru Liviu Dragnea! DNA cere închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman

15 May 2018 1238

Procurorii DNA au pus sechestru pe averea fostului vicepremier Sevil Shhaideh (documente)

14 May 2018 1586

DNA Constanţa, flagrant la RAR! Ce se întâmplă azi la Înalta Curte

14 May 2018 2297

Dosarul fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, clasat de DNA

14 May 2018 649

Instanța a decis. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi va fi cercetată de Inspecția Judiciară. Magistrații au admis cererea lui Sorin Strutinsky

13 May 2018 1362

Fost primar trimis în judecată de către DNA, condamnat. Ce se întâmplă acum cu dosarul

12 May 2018 450

O nouă condamnare pentru psihologul Oana Danciu!

12 May 2018 602

Mirela Matichescu este noul administrator al CA din cadrul CN APM Constanța

11 May 2018 617

O nouă lovitură pentru DNA. Fost judecător CCR judecat pentru fapte de corupție, achitat de ÎCCJ

11 May 2018 647

Fost viceprimar din județul Tulcea, trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce au stabilit anchetatorii

11 May 2018 518

Administratorii unor societați din Constanța, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

11 May 2018 415

Tranzacții ilegale cu cereale. Administratorul unei societăți din Constanța trimis în judecată de DNA. Ce valoare are prejudiciul creat

11 May 2018 1111

DNA. Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și alți inculpați, trimiși în judecată pentru trafic de influență (document)

10 May 2018 391

Dezbaterile din cazul revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, amânată de Curtea Constituțională. Când va fi luată o decizie

10 May 2018 278

Sentinţa momentului la Constanţa! Doi angajaţi ai unei primării din judeţ, condamnaţi

10 May 2018 1654

Procurorii DNA cer sporirea pedepselor pentru inculpații din dosarul ”Gala Bute”

09 May 2018 517

DNA. Cristi Boureanu, Constantin Dascălu, Mihaela Mititelu și Mircea Costea au plătit cauțiunile. Cei patru sunt sub control judiciar

09 May 2018 712

Trimişi în judecată de către DNA Constanţa, aproape sub control judiciar

09 May 2018 476

Laura Codruţa Kovesi, dezbatere pe tema corupţiei din sistemul public de sănătate. Ce a declarat procurorul-șef al DNA

08 May 2018 666

Fostul premier Sorin Grindeanu, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Ce a declarat la intrarea în sediul DNA

08 May 2018 774

Procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru Călin Popescu Tăriceanu. Când se vor pronunța magistrații în dosar

08 May 2018 361

Un nou termen la ÎCCJ în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. Vor avea loc dezbaterile finale. Ce acuzații i se aduc președintelui Senatului

08 May 2018 318

Un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la DNA Constanţa, admis

08 May 2018 1536

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader va merge personal la CCR când va fi analizat refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcța de procuror șef al DNA

05 May 2018 632

Ai opt clase? DNA te angajează, dacă te pricepi să tai iarba şi să ştergi praful. Atribuţii şi condiţii

04 May 2018 1748

DNA. Consilierul primarului Craiovei, trimis în judecată pentru infracțiunea de luare de mită

03 May 2018 316