Reuniune informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, la București

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfăşurat, în zilele de 30 și 31 ianuarie, la Bucureşti, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate şi apărare.

Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 30 ianuarie, cu participarea Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg şi a Subsecretarului General al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea şi securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente şi acţiuni ce ar trebui să conducă la asigurarea egalităţii de gen pe dimensiunea securității şi apărării. În acest sens, a fost abordat cadrul mai larg de cooperare între cele trei organizaţii în managementul crizelor internaţionale.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a evidenţiat importanţa majoră pe care Preşedinţia română a Consiliului o acordă consolidării cooperării între UE și NATO, relaţiei transatlantice şi parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul român a subliniat importanţa domeniului egalităţii de gen şi a implementării măsurilor optime pe această dimensiune şi a exprimat susţinerea României pentru demersurile Uniunii în implementarea Agendei privind „Femeile, Pacea şi Securitatea”. „Egalitatea de gen trebuie să rămână un obiectiv esenţial, ce ar trebui integrat în mecanismele de prevenire a conflictelor şi construire a păcii”, a concluzionat ministrul Leș.

În cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 31 ianuarie, în cadrul sesiunii privind viitorul apărării europene, miniştrii apărării au avut o discuţie aprofundată privind stadiul şi progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica externă şi de securitate, cu accent pe aspectele ce vizează coerenţa iniţiativelor pentru apărare (Cooperarea structurată permanentă - PESCO; Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării - CARD; Fondul European de Apărare - EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicaţiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilităţilor militare, a evoluţiilor pe linia inovării şi cercetării-dezvoltării, precum şi a progresului tehnologic. A fost evidenţiată dinamica accentuată a componentei tehnologice din domeniul civil, care are un impact semnificativ asupra domeniului militar.

Ministrul român al apărării naţionale a subliniat momentul de oportunitate pentru impulsionarea suplimentară a eforturilor UE pe linia securităţii şi apărării, reliefând faptul că progresele obţinute deschid calea către o etapă de consolidare, focalizată pe implementare eficientă, corelare şi interconectare, dar care reclamă, totodată, o mai bună coerenţă a acestor iniţiative.

De asemenea, plecând de la recunoaşterea rolului central al NATO în asigurarea securităţii şi apărării la nivel european,  Gabriel Leș a exprimat sprijinul pentru menţinerea direcţiei de acţiune actuală, centrată pe dezvoltarea profilului Uniunii de actor global. În acest context, ministrul român al apărării a subliniat că relaţia trans-atlantică rămâne esenţială, „o Europă mai puternică pe dimensiunea de apărare nefiind viabilă în lipsa unei conexiuni strânse cu partenerii trans-atlantici”.

Referitor la mobilitatea militară, ministrul Leş a subliniat faptul că România va acorda o atenţie deosebită planului de acţiune, mizând pe o abordare coordonată şi pragmatică la nivelul întregii Uniuni, remarcând faptul că atât infrastructura de transport, cât şi aspectele normative şi procedurale devin esenţiale. Totodată, a semnalat impactul pe care ritmul accentuat al inovării în domeniul civil îl are asupra domeniului militar şi a evidenţiat valoarea adăugată pe care noile tehnologii o pot aduce în domenii relevante pentru asigurarea superiorităţii militare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniune în Portul Constanța a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 292

Sondaj de opinie 75% dintre respondenți vor face Paștele acasă

21 Apr 2024 353

Sondaj de opinie Unde veți petrece sărbătorile Pascale anul acesta?

14 Apr 2024 549

Guvernul României”Sănătatea sistemului medical, la intersecția proiectelor strategice ale României, în perioada 2024-2025”

09 Apr 2024 277

Palatul Parlamentului găzduiește reuniunea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni

06 Apr 2024 480

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 508

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

03 Apr 2024 325

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 533

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Mar 2024 387

Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

19 Mar 2024 437

MAEParticiparea secretarului de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE Luca Niculescu, la reuniunea Consiliului Consultativ al Centrului OCDE de la Istanbul

08 Mar 2024 391

MAEParticiparea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea de lucru între Guvernul României și Reprezentanța UNICEF în România

07 Mar 2024 323

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță noi proiecte energetice la reuniunea ministerială de la Baku

02 Mar 2024 845

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 630

UEConsiliul de asociere UE-Georgia, 20 februarie 2024

16 Feb 2024 346