Reuniunea de lucru a Consiliului Militar al Uniunii Europene, la Palatul Parlamentului

În cadrul activităților organizate sub egida deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, s-a desfășurat joi, 11 aprilie, reuniunea de lucru a Consiliului Militar al Uniunii Europene – „EUMC Away Days”, la Palatul Parlamentului.

Activitatea, organizată de Comitetul Militar UE și Statul Major al Apărării, a reunit reprezentanții militari din statele membre ale Uniunii Europene.
În deschiderea activității au fost prezenți, alături de Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC), generalul Claudio Grazziano, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Ministrul apărării naționale a subliniat, în intervenția sa, faptul că „Președinția Consiliului Uniunii Europene, reprezintă pentru România o responsabilitate majoră,” reafirmând „interesul țării noastre cu privire la dezvoltarea coerentă a rolului UE în domeniul apărării, în totală complementaritate și sprijin reciproc cu NATO, păstrând, în același timp, o puternică legătura transatlantică, ce rămâne esențială pentru securitatea Europei”.

În deschiderea sesiunii de lucru, au fost prezentate prioritățile Forțelor Armate Române în secolul XXI, prezentare urmată de o serie de sesiuni care au abordat problemele operațiilor și misiunilor UE, provocările relațiilor Euro-Atlantice și perspectivele cooperării UE-NATO.

În cadrul declarației de presă, susținută la finalul activității, generalul Nicolae Ciucă, a subliniat importanța implementării Strategiei de Securitate Globala a UE, precum și a instrumentelor subsecvente acesteia - „Suntem pe deplin conștienți că profilul internațional al UE depinde în mod fundamental de ritmul de implementare a Strategiei de Securitate Globală a UE, precum și de eficiența instrumentelor subsecvente ale acesteia. În ultimii ani am asistat la o evoluție constantă și substanțială în domeniul PSAC/CSDP (Politicii de Securitate și Apărare Comună/Common Security and Defence Policy). Consider că întărirea PSAC este unul din cei mai relevați vectori pentru implementarea cu succes a Strategiei, în special din punct de vedere al creșterii rolului UE în ceea ce privește securitatea de zi cu zi a mediului international. România a susținut constant inițiativele și procesele PSAC și se implică direct în dezvoltarea acestora prin punerea la dispoziție a unor capabilități militare și civile sau propunerea de noi proiecte”.

„În același context, având în vedere că 22 de țări din cele 29 sunt membre atât ale NATO cât și ale UE, România sprijină parteneriatul NATO-UE prin întărirea dialogului și cooperării dintre acestea. Împreună, cele două organizații pot mobiliza o gamă largă de instrumente pentru a răspunde oricărei amenințări de securitate din mediul internațional, folosind în același timp eficient resursele. Credem într-o legătură Transatlantică puternică și într-o cooperare UE – NATO apropiată. Susținem coerența  instrumentelor și proceselor de planificare ale UE și NATO, ca fiind cea mai bună cale de a evita sau cel puțin de a reduce duplicările inutile și de a întări legăturile dintre cele două organizații. Domeniilor precum apărarea și securitatea cibernetică, amenințările hibride, combaterea terorismului și mobilitatea militară le acordăm un interes deosebit”, a mai adăugat șeful Statului Major al Apărării.

           
Președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, generalul Claudio Grazziano, a mulțumit părții române pentru contribuția adusă misiunilor și operațiunilor militare conduse de UE și a evidențiat faptul că „prioritățile stabilite de Președinția României în domeniul politicii de apărare comună și de securitate, precum și modul în care acestea sunt urmărite la diferite niveluri sunt, pentru mine, dovada atât a conducerii excelente, cât și a viziunii clare.

Posibilitatea de a discuta împreună aici, la București, despre cum să ne continuăm progresele în ceea ce privește realizările deja făcute și să analizăm ce măsuri ar trebui luate pentru a contribui, în continuare, la deschiderea drumului pentru stabilirea, în viitor, a domeniului securității și apărării din Uniunea Europeană, va contribui cu siguranță la unitatea noastră și va fi pe deplin în conformitate cu motto-ul președinției române: „Coeziunea, o valoare europeană comună. [...] În timp ce discutăm chestiuni politice și strategice, nu trebuie să uităm munca excelentă pe care o fac bărbații și femeile care îmbracă uniforma în cadrul misiunilor și operațiunilor noastre. Aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi României, unul dintre statele membre care contribuie la toate misiunile și operațiunile militare conduse de UE, pentru contribuțiile sale valoroase și foarte profesioniste".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNConducerea MApN, vizită oficială în Slovenia

28 Mar 2024 275

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5300

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Mar 2024 337

MApN Exercițiul TrojanFootprint24 s-a desfășurat de la malul Mării Negre și până la munte (FOTO)

16 Mar 2024 484

Exercițiul multinațional Justice Eagle 24, desfășurat de militarii din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța

16 Mar 2024 469

MApNForțele Aeriene Române transportă ajutoare umanitare către Regatul Hașemit al Iordaniei

14 Mar 2024 372

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu noul ambasador al Republicii Elene în România

14 Mar 2024 336

MApNMisiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

13 Mar 2024 310

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA la București

12 Mar 2024 383

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” (GALERIE FOTO)

09 Mar 2024 812

MApNMisiune de căutare și intervenție în Marea Neagră asupra unei posibile mine marine

07 Mar 2024 260

Reacția MApN după depistarea minei de la Costinești, județul Constanța

07 Mar 2024 531

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1449

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama

06 Mar 2024 304

MApNSeminar internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere, găzduit de Academia Forțelor Terestre

01 Mar 2024 393