Riseproject.ro Colectiv- Bacteriile Secrete (document)

RISE Project a intrat în posesia unor documente interne de la Spitalul de Arși care arată că pacienții din accidentul #Colectiv au fost colonizați acolo cu șase bacterii mortale pentru starea lor gravă. Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) le-a găsit doar pe cele mai inofensive atunci când a venit în control la spital. 
 
CRONOLOGIE 1 noiembrie. La două zile de la incendiul din Colectiv, una dintre victime este deja colonizată de două bacterii intraspitalicești, potrivit analizelor făcute de laboratorul spitalului. Acestea, Stafilococ și E-Coli, pot fi fatale pentru orice ars.
 
Primii germeni recoltați de pe un rănit în incendiul din clubul Colectiv, apăruți chiar de pe 1 noiembrie
 
2 noiembrie. Pe analizele altor 12 pacienți apar alte trei bacterii care pot fi mortale. Jumătate dintre aceștia sunt internați în secția de Terapie Intensivă, considerată de medici cea mai igienizată zonă din orice spital, alături de sala de operații. Pseudomonas (Piocianic) și Acinetobacter, două dintre cele trei bacterii, sunt rezistente, spun rezultatele analizelor interne, la toate antibioticele testate, mai puțin la Colistin și la încă un antibiotic care nu se găsește în România.
 
Antibioticul Colistin, potrivit specialiștilor cu care au discutat reporterii RISE Project, suprasolicită rinichii. Nu este indicată administrarea sa în cazul arșilor pentru că aceștia se desihdratează accelerat și Colistin poate duce la un blocaj renal.
 
 Pacienți arși, colonizați de bacteriile intraspitalicești
 
4 noiembrie. Numărul celor colonizați de germeni se ridică la 22, incluzând și pacienți de la Terapie Intensivă.
 
Medicii au o grijă în plus: iau probe biologice de pe cada în care sunt spălați toți răniții cu arsuri. Rezultatele sunt negative, cada este sterilă.
 

Dr. Adrian Stănculea, contactat de reporterii RISE Project, a declarat că după fiecare utilizare cada este sterilizată pentru următorul pacient, dar că totuși astfel de bacterii pot fi luate și din apă.
 
Cada în care sunt spălați arșii, sterilă, potrivit analizelor interne

 
3 decembrie. Izbucnește scandalul infecțiilor nosocomiale. Pus în fața dezvăluirilor din presă, dr. Adrian Stănculea vorbește pentru prima oară despre o posibilă legătură între microbi și moartea răniților din Colectiv și recunoaște că trei pacienți au murit din cauza unor bacterii luate din spital. „Sperăm ca măcar de data asta să se înțeleagă. Sunt lucruri pe care le-am tot spus, dar n-au fost auzite. Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine”, a mai spus Stănculea.
 
Un alt medic de la Arși spune într-un interviu acordat reporterilor Gazeta Sporturilor că „e posibil ca toți să fi murit din cauza infecțiilor.”
 
În aceeași zi, Direcția de Sănătate Publică vine în control.
 
DOUĂ BACTERII PE UN CEARCEAF DSP-ul a prelevat probe biologice pentru a vedea cât de gravă e situația. În total, 15 probe. De pe saltele, pereți, mobilier și cearceafuri.
 
La secția de Terapie Intensivă inspectorii nu au găsit nici o bacterie, deși laboratorul spitalului a identificat în luna noiembrie, în zeci de probe, Piocianic și Acinetobacter, cele două bacterii care pot fi mortale la pacienții cu arsuri.
 
Pseud. și Acineto., cum sunt notați cei doi germeni de către medici în caietele de analize, lipsesc din raportul DSP. Au fost găsite pe un cearceaf dintr-un salon doar două bacterii, Stafilococ și Klebsiella. Dr. Adrian Stănculea a refuzat să comenteze rezultatele analizelor DSP, obținute de RISE Project, motivând că Spitalul de Arși nu a fost înștiințat oficial, cu toate că documentele i-au fost prezentate de reporteri.
 
INSPECȚIA OARBĂ Inspectorii DSP au mai fost la Spitalele Bagdasar Arseni, Grigore Alexandrescu și Floreasca. Din analizele preliminare pentru probele preluate de la celelalte unități a reieșit că nu există germeni care pot provoca infecții nosocomiale.
 
RISE Project a solicitat un punct de vedere reprezentanților DSP București cu privire la diferențele dintre analizele sale și cele ale spitalului, dar aceștia au anunțat că vor reveni cu un răspuns în maximum 30 de zile dat fiind „volumul mare al informațiilor necesare redactării răspunsului”.
 
Cu toate acestea, fenomenul contractării acestor germeni în spitalele românești pare că a luat amploare în ultimii ani. În Iași, de exemplu, peste 1.400 de pacienți au fost infectați de germeni intraspitalicești, de la începutul anului, și un pacient a murit chiar în luna noiembrie a.c. din cauza unei astfel de bacterii.
 
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat anul acesta un raport privind infecțiile nosocomiale pentru perioada 2011-2014 care cuprinde și țara noastră. România este fruntașă nu doar în statisticile de prezență a germenilor, ci și la capitolul rezistenței acestora la antibiotice.
 
Victor ILIE
 
A contribuit Luiza Vasiliu (Casa Jurnalistului)



Sursa text și foto: riseproject.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Comuna Gârliciu construiește un centru de colectare în comună, cu peste 420.000 de euro (DOCUMENT)

04 Apr 2024 902

Constanța Sindicaliştii din Poşta Română, în grevă generală (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 589

Avertizare de grevă la Poșta Română. Sindicatul anunță acțiuni pe 1 aprilie

31 Mar 2024 588

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 827

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 529

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 473

IPJ ClujEvaluarea activităților

01 Mar 2024 418

Este oficial! Club Sportiv Universitar Neptun Constanța, radiat!

25 Feb 2024 1088

Garda de Mediu Județul Constanța, pe locul al doilea pe țară în activitatea de mediu pentru 2023

17 Feb 2024 686

IPJ Sibiu Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu în anul 2023

16 Feb 2024 370

#ConstanțaEsteBine Valul 2 de energie – partea întâi – ziua 10 4 februarie 2024 Zi de duminică, cu prezență și conexiune interioară profundă

04 Feb 2024 690

Ciolacu Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

27 Jan 2024 664

Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă

09 Jan 2024 709

Mesajul președintelui României cu prilejul Anului Nou „Finalul de an este și o bună ocazie pentru a privi spre viitor cu optimism și încredere“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1042

Tradiții pentru ultima zi din an. Alimente specifice în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul

31 Dec 2023 929