Stiri calde

Românii cu reședința sau domiciliul în străinătate vor putea vota la orice secție în afara granițelor

Ministerul Afacerilor Externe va putea propune organizarea de secții de votare în diaspora pe lângă cele aferente misiunilor diplomatice, iar românii cu domiciliul sau reședința în străinătate își vor putea exercita preferința electorală la orice secție organizată în afara granițelor, pe liste suplimentare, a afirmat, astăzi, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

"Am adoptat astăzi, prin ordonanță de urgență, modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat și pentru Camera Deputaților. În esență, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016 pentru a rezolva două chestiuni pe care le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Explicit, ne referim la faptul că, pe lângă posibilitatea de a organiza secții de votare la misiunile diplomatice, înțelegând aici ambasade, consulate sau institute culturale, și, de asemenea, secții de votare la solicitarea a 100 de alegători care se înscriu cu această preferință în Registrul Electoral, am creat și posibilitatea de a organiza secții de votare acolo unde au mai fost anterior și unde, în funcție de informațiile de care dispunem, există o prezență semnificativă a românilor. Aceste secții vor fi integrate în lista finală de secții de votare pentru Diaspora, listă care va fi stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă", a explicat Maria Ligor, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni a adăugat că o a doua modificare adusă "vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reședința în străinătate să poată vota la orice secție din străinătate".

"Respectiv, posibilitatea să fie înscriși în listele suplimentare, indiferent de secția de votare la care se prezintă. Până în prezent, exista o dificultate în acest sens și am încercat să eliminăm acest obstacol", a precizat Ligor.

Ea a menționat, în legătură cu folosirea listelor suplimentare, că "principala preocupare care exista anterior era legată de posibilitatea votului dublu sau multiplu".
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Votul constănţenilor s-a schimbat! PSD nu mai trece de 20% în municipiul condus de Făgădău

16 Nov 2019 2469

Alegerile parlamentare noi Cetățenii Republicii Moldova, așteptați, azi, la secția de votare din incinta Universității Ovidius din Constanța (galerie foto)

20 Oct 2019 483

Dan Barna, a fost desemnat candidatul Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile prezidențiale

20 Jul 2019 659

Sondaj de opinie Românii au ieșit masiv la vot. Aproape 90% dintre participanții la sondaj confirmă acest fapt

03 Jun 2019 486

Trei candidați înscriși în cursa pentru șefia Camerei Deputaților

29 May 2019 579

Modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare, verificat de Avocatul Poporului

28 May 2019 365

Alegerile europarlamentare 2019 Iată lista celor 32 de aleși care ne vor reprezenta în Parlamentul European

27 May 2019 1490

Răspunsul primit de către deputatul Huţucă de la Ministerul Fondurilor Europene - „Primăria Constanţa, zero proiecte în derulare!“ (document)

03 May 2019 736

MAE Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice

25 Feb 2019 483

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Republica Moldova Partidul Socialiştilor a obţinut cele mai multe voturi

25 Feb 2019 711

Alegeri parlamentare și referendum în Republica Moldova La secția de votare de la Universitatea Ovidius din Constanța sunt așteptați 700 de alegători

24 Feb 2019 923

USR organizează dezbateri cu cetăţenii pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare

26 Oct 2018 953

Alegeri Turcia 2018. Au fost anunţate rezultatele neoficiale ale alegerilor prezidenţiale

25 Jun 2018 2941

Consiliul Uniunii Europene a stabilit perioada în care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European

22 May 2018 960

Atenţionare de călătorie pentru Republica Libaneză. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

06 May 2018 616