S-a dispus trimiterea în judecată a 20 de societăţi comerciale, firme din holdingul TCE 3 Brazi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a  inculpaților
 
BĂLĂU RADU, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
 - constituirea unui grup infracţional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- două infracțiuni de dare de mită,
 
ASTANEI CIPRIAN, la data faptelor director adjunct al  Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamţ, MIHĂILĂ VASILE, TĂRÎŢĂ COSTEL, GRIGORAŞ MARIA, angajaţi în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, DOBROVĂŢ SIMONA-ADRIANA, expert în cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamţ, MITITELU LIVIU – MARIUS, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
 
BELCIUG ANA, angajată în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- două infracțiuni de complicitate la dare de mită,
LUKACS ANNA-MARIA, BUTUNOI ANDREEA-VALENTINA, experte în cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamţ, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- luare de mită,
- fals intelectual în formă continuată,

- constituirea unui grup infracţional organizat,
 
SC TCE 3 BRAZI SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și calificată,
 
S-a mai dispus trimiterea în judecată a 20 de societăţi comerciale (firme din holdingul TCE 3 BRAZI) ca persoane juridice, respectiv:
SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL și SC AGROGENA PREST SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010 – 2012, inculpații Astanei Ciprian, director adjunct al  Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamţ (în prezent Oficiul Judeţean pentru  Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ), Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL și o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI , au constituit un grup infracţional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene.
La acest grup au aderat ulterior și inculpații Mihăilă Vasile, Grigoraş Maria, Tărâţă Costel, Belciug Ana (toţi angajaţi în cadrul firmelor din holding), Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea – Valentina (ambele experte în cadrul O.J.P.D.R.P. Neamţ)  şi Mititelu Liviu – Marius, în vederea fraudării fondurilor europene.
 Scopul urmărit şi atins de grupare  a fost obţinerea  de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale, cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.
În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înfiinţate, prin intermediul unor persoane interpuse (toţi angajaţi ai societăţilor afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăţi comerciale, prin intermediul cărora inculpaţii au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziţionarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanţare în numele fiecărei firme nou înfiinţate.
Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R şi pentru îndeplinirea şi a celorlalte condiţii de finanţare: punctajul, îndeplinirea condiţiei de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activităţi similare în ultimii 3 ani.
În aceste condiţii, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie - iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) şi implementate (până în anul 2012).
Punerea în practică a acestui mecanism infracţional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (fost Oficiul judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăţ Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria şi Butunoi Andreea–Valentina - funcţionari implicaţi în verificarea cererilor de finanţare/plată - nu au evidenţiat condiţiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari și nu au sesizat neregulile de care au luat cunoștință în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanţare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.
În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Bălău Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea – Valentina, experți verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca acestea să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu.
 
În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăţilor acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăţi comerciale.
 
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Astanei Ciprian, Bălău Radu, Grigoraş Maria, Mihăilă Vasile, Butunoi Andreea – Valentina și Lukacs Anna-Maria.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii luate dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 948

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 715

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 754

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 383

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5342

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 597

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 518

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 583

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 376

DNA angajează! Sunt vacante două posturi. Se cere, printre altele, rezistență la stres

09 Apr 2024 4677

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8578

Procurorul Chiriac Marian, delegat adjunct al Secției Judiciare Penale din DNA

05 Apr 2024 562

Executorul judecătoresc Catrinoiu Matei Cosmin, trimis în judecată de DNA!

02 Apr 2024 641

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 882

Mihai Lupu va candida la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL

01 Apr 2024 901