S-ar putea să avem nevoie de paşapoarte în UE, de anul viitor

 
La o săptămână după atentatele de la Paris, statele europene, la presiunea Franţei, au obţinut astăzi generalizarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe care vor să le facă de netrecut pentru posibilii jihadişti, notează agenţia France Presse.
 
Cele 28 de state membre ale UE și-au sporit de asemenea presiunea pentru ca Parlamentul European să accelereze adoptarea registrului european cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR), considerat indispensabil de către Franța pentru a urmări parcursul "celor care vor să ne atace".
 
”Europa a pierdut prea mult timp", a declarat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la întâlnirea cu omologii săi europeni la Bruxelles, reuniți la solicitarea Parisului pentru găsirea unui răspuns european urgent în fața amenințării teroriste.

"Vocea Franței a fost auzită", a spus comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, citat de Agerpres, care a salutat consensul celor 28 de state membre asupra propunerilor de îmbunătățire a schimburilor de informații între ele, după lacunele observate în ultimele zile.
 
Comisia Europeană va prezenta "până la sfârșitul anului o propunere de reformă a Codului Frontierelor Schengen", astfel încât să poată fi întreprinse controale sistematice asupra cetățenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE, a anunțat ministrul francez de interne, într-o conferință de presă alături de comisarul european.
 
Miniștrii europeni reuniți astăzi în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au decis să întărească "imediat" controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni. Însă pentru ca aceste controale să devină cu adevărat sistematice pentru europeni, este nevoie de o inițiativă legislativă a Comisiei.
 
Nu este vorba de controale de bază asupra documentelor de identitate, deja practicate pentru toți, ci "de consultarea obligatorie a bazelor de date naționale și europene" pentru toate persoanele care intră în UE, pentru a detecta indivizii înregistrați ca jihadiști sau care fac obiectul unor mandate de arestare internaționale.
 
A face ca frontierele externe să fie mai greu de trecut este condiția de supraviețuire a liberei circulații în Spațiul Schengen, au insistat, în ultimele săptămâni, numeroși responsabili europeni și din diferite țări.
 

Statele membre și-au sporit de asemenea astăzi presiunea pentru adoptarea urgentă a unui PNR european, aflat în prezent în negociere cu Parlamentul European, îngrijorat în legătură cu libertățile individuale. Acordul privind PNR trebuie finalizat "până la sfârșitul lui 2015", va trebui "să includă zborurile interne în raza sa de acțiune", să prevadă o perioadă "suficient de lungă pentru păstrarea datelor" și nu ar trebui să se limiteze la "infracțiunile de natură transnațională", au cerut miniștrii europeni în declarația comună de la finalul Consiliului JAI.
 
Controalele întărite și PNR-ul nu vor fi eficiente decât dacă statele europene își vor îmbunătăți schimburile de informații, au atras atenția mai mulți miniștri. Toate statele și-au exprimat sprijinul pentru întărirea controalelor privind armele de foc, o propunere recentă a Comisiei Europene. Miniștrii au cerut Executivului comunitar să prezinte "până la sfârșitul anului un plan de acțiune operațional" pentru a lupta împotriva traficului de arme în Balcani.

 
În schimb, o propunere a Comisie Europene "de a crea baza unei Agenții Europene de Informații" a fost primită cu reticență de unele state, în special de Germania.
 
"Nu ar trebui să ne consumăm energia pe o Agenție Europeană de Informații. Nu-mi pot imagina că putem renunța la suveranitatea națională în acest domeniu. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe îmbunătățirea schimbului de informații între instituțiile deja existente. Acolo putem avea un câștig real în materie de securitate", a declarat ministrul german de interne, Thomas de Maiziere.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se schimbă legea privind emiterea pașapoartelor! Proiect adoptat de Guvern

04 Jan 2024 1212

O nouă platformă de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte

26 Mar 2023 1554

Paşaportul simplu electronic devine act de identitate Negoi a depus un proiect de lege în sprijinul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate

23 Feb 2023 1873

Un polițist de la Serviciul de Pașapoarte Constanța a fost condamnat!

16 Nov 2022 2633

Un agent șef principal de poliție de la Pașapoarte Constanța, sub control judiciar, pentru luare de mită (DOCUMENTE)

15 Jul 2022 4765

Agent al Serviciului de Paşapoarte Alba, arestat după ce și-ar fi violat fiul de 5 ani

28 Mar 2022 2322

Ziua Pașaportului. Cât costă un pașaport simplu temporar

19 Mar 2022 1720

Cozi interminabile la Constanța! Cu cât a crescut numărul de cereri pentru eliberarea de pașapoarte (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Mar 2022 3278

MAI Program prelungit și în week-end la serviciile de pașapoarte pentru evitarea aglomerării

09 Mar 2022 1345

S-a dublat numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor la Tulcea

09 Mar 2022 1149

Aglomerație la Serviciul de Pașapoarte Constanța. Programul a fost prelungit

08 Mar 2022 4447

Constănțenii au luat cu asalt Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte. Autoritățile consideră că numărul solicitărilor a crescut datorită relaxării condițiilor de călătorie

07 Mar 2022 8161

Închisoare cu executare pentru o mămică din Constanța care s-a dus la Paşapoarte cu un alt copil. Dosarul, în apel

24 Jan 2022 16724

Dotări noi pentru Instituțiile Prefectului. Ce funcționari vor avea pistoale noi

20 Apr 2021 2087

MAI Serviciile publice comunitare funcționează la capacitate maximă pentru cei ale căror documente au expirat pe perioada stării de urgență

27 Jun 2020 1603