Satu Mare. Ofițer de poliție, condamnat definitiv pentru luare de mită, trafic de influentă și spălare de bani



În data de 06.07.2018, Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de inculpatul Bota Adrian și a dispus condamnarea definitivă a acestuia la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare, în regim privativ de libertate şi interzicerea drepturilor pe o perioadă de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară şi interzicerea exercitării aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie, pentru săvârșirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, în baza aceleaşi hotărâri, a fost menținută hotărârea de condamnare a inculpatului Nagy Vasile la pedeapsa de 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani, pronunțată anterior de instanța de fond.

Lucrătorii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au efectuat numeroase acte procedurale în cauză, în baza mai multor ordonanțe de delegare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.

În fapt, la data de 01.10.2014, o persoană a depus denunţ la DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare, prin care sesiza faptul că, inculpatul Bota Adrian, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul Cercetări Penale, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la denunțător bani și bunuri totalizând 180.000 euro, constând în suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată, alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.).

În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul Bota Adrian a promis că își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare. În același timp, a promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.

De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus-menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri deținute de denunțător.

Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, inculpatul Bota Adrian i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare-cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată prețul acelor terenuri.

Inculpatul Nagy Vasile, la solicitarea inculpatului Bota Adrian, a găsit persoanele respective, cu toate că ştia că, prin încheierea acelor contracte de vânzare-cumpărare, terenurile îi reveneau de facto inculpatului Bota Adrian, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de către acesta.

Inculpatul Bota Adrian a fost cercetat în stare de arest, ulterior fiind cercetat sub control judiciar şi din nou în stare de arest după ce a încălcat în mod repetat una din obligațiile impuse de Curtea de Apel Oradea, și anume să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalți inculpați, cu martorii sau experții din această cauză.


Curtea de Apel Oradea a dispus şi confiscarea celor 2 terenuri şi a sumei de 24.000 euro.

Ciește și: DNA Trimitere în judecată a unui ofiţer din cadrul IPJ Satu Mare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune cu radare în județul Constanța. Iată ce au constatat polițiștii (FOTO)

17 Apr 2024 370

IPJ Constanța În nici 24 de ore, accidente cu șoferi băuți sau drogați

16 Apr 2024 425

​ Autoturism căutat de autoritățile portugheze, găsit în Tulcea

15 Apr 2024 427

Județul Tulcea ​Șofer prins la volan sub influența băuturilor alcoolice. Constatările polițiștilor

15 Apr 2024 395

Acțiuni de amploare efectuate de polițiștii de la transporturi! Au fost aplicate mai multe amenzi

14 Apr 2024 374

Acțiune împotriva pescuitului ilegal pe Dunăre Poliția Transporturilor Navale intervine într-o operațiune în zona Hârșova - Ghinărești (FOTO)

13 Apr 2024 498

Știri Constanța Teribilism pe DN2A! Un motociclist a fost prins cu o viteză enormă de politiști

13 Apr 2024 496

Județul Constanța Activități preventive desfășurate de polițiști. Iată în ce școli au fost

12 Apr 2024 454

​Acțiuni ale polițiștilor din județul Constanța. Iată câte amenzi au fost aplicate

12 Apr 2024 459

Scandal între doi bărbați, în Constanța! Unul dintre ei avea droguri asupra sa

12 Apr 2024 534

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3211

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 772

Județul Constanța Pescuit ilegal pe fluviul Dunărea între orașul Hârșova și satul Vadu Oii (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 394

Oficial al IPJ Constanța despre cazul scandalului de noaptea trecută (VIDEO)

11 Apr 2024 642

Două persoane bătute în Constanța. Scandalul ar fi pornit de la un telefon

11 Apr 2024 867