Scandalul cărților scrise în penitenciar Prof. univ. dr. Marian Cojoc - „Nu văd ce ar putea reproșa cineva“

Prof. univ. dr. Marian Cojoc, de la Universitatea Ovidius din Constanța, arată că „n-am îndrumat, cum s-ar zice, greșit, ci am recomandat“, în cazul a două cărţi ale lui Miron Mitrea („Amintiri... Subiecte. Moment de istorie imediată” şi „Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994”), apărute la Editura Muntenia, și în cazul uneia a lui Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea  („Securitatea şi suveranitatea actorului clasic în relaţii internaţionale”), apărută la Editura Ex Ponto. 

Legat de comunicatul DNA de astăzi în legătură cu cărțile scrise în penitenciar de persoane condamnate, prof. univ. dr. Marian Cojoc a spus:  „Am fost contactat de persoanele respective, în cazul lui Miron Mitrea, prin avocatul domniei sale. A urmat apoi, conform celor legale, prezentarea la penitenciar, unde am discutat prima oară. Se întâmpla în primăvara anului trecut, când mi-a anunțat această intenție și, având în vedere statutul domniei sale din anii 89 - 90 am zis da niște memorii sunt foarte bine venite, fragmente de istorie imediată, cum de altfel s-a și numit volumul inițial. Apoi cel dedicat mișcării sindicale de asemenea nu poate fi contestat, se știe ce statut a avut Miron Mitrea la nivelul CNSLR Frăția. Fiind vorba de memorii, am avut diverse discuții chiar cu forurile din penitenciar, care mă întrebau dacă pot fi luate în considerare ca lucrare științifică. Am spus că în tot ceea ce înseamnă redactarea lucrărilor științifice sunt patru categorii, iar memoriile, în ultima poziție, reprezintă sursă pentru oricine scrie o lucrare științifică. Punct și de la capăt. Altfel spus, nu i-am scris eu memoriile, dar, categoric, am văzut forma de manuscris. Am ajuns apoi în etapa în care i-am dat recomandare pentru încă o carte, pentru a-și completa exact imaginea sindicalistului care trece din această postură în viața politică propriu-zisă“.

„În celălalt caz, lucrurile sunt lămurite, în sensul că lucrarea are aparat critic, are bibliografie, are tot ce ține de partea security, partea conceptului de securitate. Nu văd ce ar putea reproșa cineva. Și în acest caz, nu la penitenciar, ci într-una dintre permisiile domnului în cauză, am intrat în posesia manuscrisului, am stat de vorbă, iar mai departe a ieșit în formatul în care se știe. Aceste lucrări pot fi verificate, eu nu sunt din categoria celor care, cum s-ar spune, am semnat ca primarul. Le-am văzut, le consider științifice, iar mai departe ceilalți rămân să decidă. Nu cred că acesta este un fapt penal sau ilegal, devreme ce legea permite acest aspect. Anumite persoane au putut să-și dea cu părerea, să spună că nu se pune problema legalității, ci a moralității gestului. Eu n-am îndrumat, cum s-ar zice greșit, ci am recomandat, pentru că de aici s-a plecat. Ce a urmat ulterior a fost o simplă, hai să spunem, consultare. Eu am putut să-mi dau cu părerea asupra conținuturilor. Cercetarea DNA pe mai departe e liberă să se desfășoare. Eu cred că din start a fost o eroare a Ministerului Justiției, când a făcut publică lista coordonatorilor științifici, cum li s-a spus,  pentru că, oficial, nu s-a vorbit de acest statut, coordonator științific presupunând o foarte deasă întâlnire, lucru mai greu de realizat într-un penitenciar“, a mai spus prof. univ. dr. Marian Cojoc.           
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marian Cojoc, profesorul care predă istoria de 30 de ani studenților de la Universitatea „Ovidius” Constanța

11 Jul 2023 2755

Prof. univ. dr. Marian Cojoc, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 2261

Constanța culturală Remus Macovei lansează un nou volum, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța

04 Jan 2022 3798

Luptătorii de la CS Poseidon Limanu 2 Mai, pe podium la „Cupa Primăverii“, desfăşurată la Medgidia

25 Feb 2021 3346

Valentin Cojocaru, de la FC Viitorul, convocat la Naționala de Seniori

04 Nov 2020 3913

A fost schimbat directorul de la Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL

20 Jul 2020 2670

Eveniment cultural O nouă expoziţie la Galeria de Artă "Virgil Coman"

02 Nov 2017 3739

Aniversatul zilei. Profesor universitar dr. Marian Cojoc. Universitatea Ovidius

12 Jul 2016 3724

Florinel Coman, dublă pentru FC Viitorul II în disputa cu Delta Dobrogea Tulcea. Meci cu şase goluri

28 Mar 2016 3187

Comunicat de presă, 21 ianuarie Programul IPS Teodosie în perioada 23-24 ianuarie

21 Jan 2016 2380

IPS Teodosie merge la un simpozion memorial

21 Jan 2016 2419

Simpozionul „Gogu Puiu și Rezistența anticomunistă din Dobrogea”, la Constanţa

14 Jan 2016 2608

Îndrumătorul lui Miron Mitrea Ce spune profesorul Marian Cojoc despre lucrările deținuților pe care le-au coordonat cadrele didactice de la Constanța

10 Jan 2016 3494

Mariile şi Marinii Constanţei, în sărbătoare mare Sportivi, politicieni, profesori, primari şi medici îşi serbează ziua onomastică

15 Aug 2014 7913

Marian Cojoc, fostul prorector al Universităţii „Ovidius“, îşi serbează ziua de naştere

12 Jul 2014 2464