Școala românească în era IT Noi manuale digitale, tablete și cataloage electronice

Ministrul Educației Remus Pricopie susține că țara noastră se află printre primele țări care adaptează sistemul de educaţie la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare - învăţare.

Demnitarul a precizat că acest proces va continua prin elaborarea de noi manuale școlare digitale, precum și prin dotarea tuturor școlilor cu tablete și cataloage electronice.

Iată Declaraţia de presă a ministrului Remus Pricopie pe tema introducerii abilităţilor digitale în şcoala românească:

„România este în avangarda ţărilor care își racordează şi adaptează sistemul de educaţie la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare - învăţare. Acest lucru este confirmat de noul Raport Horizon al Comisiei Europene, realizat în parteneriat cu experţii în tehnologii educaţionale din SUA, care arată că „îmbunătăţirea abilităţilor digitale şi a accesului la resursele digitale şi deschise sunt esenţiale, nu numai pentru ameliorarea procesului de predare, ci şi pentru crearea unor modele de învăţământ flexibile, care facilitează învăţarea de-a lungul vieţii”.

Același Raport subliniază nevoia unor acţiuni urgente „în vederea promovării inovării în sălile de clasă”. Acesta este un lucru pe care România îl face deja, fiind pentru prima dată când demarăm un proces de modernizare a şcolii românești, fără a ajunge în situaţia în care acesta să ne fie solicitat imperios de instituţiile europene, ca o consecinţă a unei rămâneri în urmă. Din acest punct de vedere, România se află înaintea multor state din Uniunea Europeană, fiind conectată la noile tendinţe mondiale de creştere a calităţii procesului educaţional şi a adaptării la realităţile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de şcoală. Facem acest lucru nu doar prin introducerea manualelor digitale, dar și prin derularea unor proiecte precum „Internet în şcoala ta”, care presupune conectarea a 2.446 de școli din mediul rural și mic urban la Internet sau prin dotarea unor clase cu produse IT de ultimă generaţie, în urma parteneriatului dintre minister şi un mare producător în domeniu.

Pentru a duce mai departe acest proces, pe care experţii în educaţie ai Comisiei Europene îl recomandă, MEN are în vedere efectuarea mai multor paşi:

- continuarea revizuirii şi modernizării programelor școlare, urmată de elaborarea unor noi manuale, inclusiv în format digital, pentru toţi ceilalţi ani de studiu (învăţământ primar, gimnazial şi liceal);

- identificarea resurselor în vederea dotării tuturor școlilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete;

- elaborarea unui proiect finanţat din fonduri europene pentru realizarea catalogului electronic, care să funcţioneze în tot sistemul de învăţământ.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Manualele digitale SIVECO, retrase din şcoli

27 Mar 2015 2136

Editorial De ce este nevoie de manuale digitale în România?

24 Sep 2014 2372