Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, PawelSoloch

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut în cursul zilei de azi, 11 octombrie 2018, o întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, PawelSoloch, în contextul vizitei acestuia în România.

Discuțiile au vizat aspecte de securitate și apărare, atât pe linie NATO, cât și UE.

Cu prilejul discuțiilor, cei doi demnitari au evidențiat nivelul ridicat al relației dintre cele două state și au exprimat interesul de menținere și avansare a cooperării în toate domeniile de interes, pentru ca Parteneriatul Strategic dintre România și Polonia să fie consolidat.

A fost subliniată importanța continuării procesului de adaptare a Alianței la mediul dinamic de securitate, prin implementarea deplină a măsurilor decise la Summit-urile de la Varșovia și Bruxelles, în vederea asigurării unui răspuns eficient, prompt și adaptat al NATO la toate amenințările, din est și sud. În context, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanța continuării unei abordări coerente în dezvoltarea dimensiunii de apărare și descurajare pe flancul estic, inclusiv în regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost exprimat sprijinul pentru procesul de consolidare a rolului UE în domeniul securității și apărării, fiind subliniată importanța ca eforturile la nivel european să conducă la un profil solid al UE, de partener puternic, care acționează în deplină complementaritate cu NATO.

Demnitarul român a indicat că România acordă o atenție deosebită evoluțiilor la nivel european și, în perspectiva preluării responsabilităților Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, este interesată de susținerea eforturilor de creștere a eficienței acțiunii externe a UE, în sinergie cu partenerii săi.

În contextul discuțiilor au fost abordate și aspectele de interes în plan regional, fiind evidențiate dezvoltările de interes din regiunea Mării Negre și din Ucraina și fiind subliniată necesitatea continuării sprijinului și asistenței oferite de NATO și UE partenerilor din regiune.

De asemenea, a fost subliniată importanța angajării în formate de cooperare și dialog bilateral și regional. Formatul București (B9) poate juca un rol constructiv în consolidarea parteneriatului transatlantic, îndeosebi în contextul global actual, marcat de transformări profunde și de incertitudine.

În context, a fost evocat rolul major al formatului trilateral România-Polonia-Turcia pentru agenda de securitate regională, fiind exprimat interesul reciproc de continuare a angajării constructive în acest dialog.

A fost subliniată, în același timp, importanța Inițiativei celor Trei Mări (I3M), format de cooperare regională axat pe interconectare şi pe creşterea gradului de convergenţă al regiunii cu UE, fiind salutate rezultatele Summit-ului de la Bucureştişi trecerea iniţiativei la o etapă operaţională, axată pe proiecte concrete şi pe cooperarea la nivelul Camerelor de Comerţ ale statelor participante.



Sursă foto: MAE 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de preşedintele României. Au fost numiţi doi ambasadori

24 Oct 2019 1861

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles

19 Mar 2019 1353

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 2189

Oficial. Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european.

08 Mar 2019 2067

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 3289

A doua zi a participării ministrului George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München (galerie foto)

17 Feb 2019 1747

George Ciamba, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen

16 Feb 2019 1807

Întrevedere a ministrului George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

31 Jan 2019 1181

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani. Ce au vizat (galerie foto)

28 Jan 2019 1568

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, întrevedere cu reprezentantul UNICEF în România

21 Jan 2019 1580

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1494

George Ciamba, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, prezent la o serie de momente oficiale în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (galerie foto)

16 Jan 2019 1421

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 1677

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

18 Dec 2018 1498

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1733