Secretele fabricării celui mai „sănătos” ceai la plic Plantele sunt intoxicate chimic, iar șobolanii se pot afla în compoziție!

Menta, teiul sau gălbenelele și tot restul de plante introduse în plicurile mărcii Fares sunt cumpărate inclusiv de la persoane care le culeg în perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide și tocate alături de insecte și rozătoare înainte să ajungă în plicurile de ceai, conform mărturiilor unor foști angajați ai companiei din Orăștie. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a acordat amenzi și confirmă în parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. În schimb, compania susține că toate inadvertențele au fost minore și aparțin trecutului.
 
Secretele preparării ceaiului la plic sau de tip capsulă de la cea mai mare fabrică de gen din România, Fares din Orăștie, județul Hunedoara, ne-au fost dezvăluite de angajații companiei care doresc să atragă atenția asupra unor nereguli care pot afecta sănătatea populației.
 
Grupul de firme Fares din Orăștie, cunoscut și sub vechiul nume de Plafar, este unul dintre liderii de vânzări ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marcă de încredere. Societățile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se laudă că oferă clienților unul dintre cele mai naturale și sănătoase ceaiuri. Însă cel puțin o parte din foști angajați susțin că nu e chiar așa.
 
Unul dintre foștii salariați ai Fares a decis să vorbească despre ce se întâmplă în fabrică. Mai mult, el a făcut fotografii acolo, în perioada în care a lucrat la Fares, însă a dorit să-i protejăm identitatea. Sursa noastră a avut acces la toate informațiile companiei privind procesul de producție și ne-a prezentat zeci de filmulețe și fotografii care par să confirmă dezvăluirile.

Plante purtate în cearceafuri

“Plantele sunt cumpărate des de la localnici care le culeg în poale de pe marginea drumului și le transportă la fabrică în perdele, în saci murdari sau cearceafuri vechi”, ne spune sursa noastră. Legal, ar trebui folosiți doar saci de unică folosință sau în bălii igienizate.
 
Reprezentanții companiei ne-au transmis însă că nu se poate verifica modul de recoltare, ci doar dacă aceste plante respectă condițiile de calitate la recepție: “noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar faptul că aceste plante respectă condițiile de calitate la receptie. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia primă poate fi acceptată în firmă sau nu. În măsura posibilităților, colaborăm în principal cu furnizori tradiționali”.

Dezinfecția, substanța toxică nu iese din plante
 

După încheierea procesului de achiziție al ierburilor, unul dintre secretele ceaiului natural la plic este reprezentat de faptul că plantele sunt tratate cu chimicale, insecticide și raticide în special, aceasta fiind o procedură general aplicată în industria de specialitate. Practic, plantele de ceai sunt tratate ca și cerealele cu astfel de substanțe toxice. Însă, după ce se aplică “otrăvurile”, “plantele nu sunt lăsate opt zile la aerisire pentru a permite eliminarea gazelor toxice folosite din plantele naturale care ajung în cana cu ceai la plic”, ne mai spune insiderul.

Depozitarea, în mizerie

 

Plantele de ceai sunt aruncate pe jos în depozite insalubre, unde gazdele sunt șobolanii. Pentru a-și sprijini declarațiile, fostul angajat ne-a pus la dispoziție filmulețe și fotografii din mai multe zile în care se văd saci mizerabili în care sunt plante, ierburi aruncate pe ciment, călcate în picioare.
 
În legătură cu acest aspect, conducerea companiei din Orăștie susține că o parte din ierburi au fost lăsate în depozite mizerabile din cauza ritmul ridicat al producției. “În vârful de sezon de achiziție s-au folosit depozite neînregistrate. Modul in care au fost utilizate aceste spatii nu a fost cel dorit de noi și ne asumam responsabilitatea de a nu fi controlat mai în amănunt activitatea gestionarului raspunzător de ele”, ni s-a transmis de la Fares.
 
Conducerea grupului de societăți comerciale ne-a mai transmis că acest gestionar a plecat din proprie inițiativă din cadrul firmei, în luna ianuarie. “Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul derulării inventarului declanșat de societate în gestiunea lui în urma unui furt din respectiva gestiune”, au mai punctat reprezentanții grupului de firme.


Citește mai departe pe libertatea.ro

Nu este prima oară când această firmă se confruntă cu astfel de acuzaţii. Şi ZIUA de Constanţa a scris despre aceste zvonuri. 

Citeste Fotografii şocante, surprinse la o firmă de renume din România
sau 
Confruntată cu acuze grave, o firmă de plante medicinale se explică


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.