Senatorii încurajează infracțiunile la volan! Cine are bani își va putea răscumpăra punctele de penalizare!

 
Parlamentul României a fost mereu sursă de inițiative legislative ciudate și declanșatoare de discuții. Că doar nu degeaba îi plătim pe aleșii neamului, nu-i așa? Să-și bată capul! Problema apare când inițiativele sunt dăunătoare sau făcute la normă.

Poate că ați auzit deja că la Senat a fost depusă o inițiativă legislativă ce aparține unui grup însemnat de parlamentari, inițiativă ce vizează un nou Cod Rutier. Altul? Păi, da! Că dă bine la CV. Dacă va fi adoptată, practic vom avea un nou Cod de circulație, așa ca să nu ne plictisim, iar actualul Cod Rutier (OUG 195 şi Regulamentul de aplicare) vor fi abrogate. Noua lege va avea un număr de 417 articole şi este înregistrată la Senat pentru dezbatere din 22 decembrie 2015.

Există o serie de modificări vizate de noul proiect legislativ, însă la final, aşa ca bomboana de pe colivă, este vizată "răscumpărarea punctelor de penalizare". Ce înseamnă asta?
 
Practic, pentru cei care au bani sistemul de penalizare va fi inutil, iar pentru cei săraci… vă imaginaţi. Adică, cei ce conduc maşini scumpe, bolizi ce fornăie pe şocele şi cer viteză, vor putea opri unde vor, vor putea lăsa centura de siguranţă deoparte, vor putea merge cu telefonul la ureche fără griji. Practic, vor putea face ce vor ei. De ce? Simplu. Pentru că au bani şi îşi vor permite să plătească amenzile şi să-şi curăţe - contra cost – cazierul rutier simplu: răscumpărându-şi punctele. Evident că nu se pot bucura de facilităţile legii şi cei care nu au o situaţie materială atât de bună.
 

Cităm:

„Art.401 - (1) Fiecare punct de penalizare aplicat poate fi răscumpărat până în momentul în care a intervenit de drept, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, ca măsură administrativă, iar contravenientul face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal respectiv.
(2) Un punct de penalizare reprezintă valoric un punct amendă.”

 
Prevederea le dă posibilitatea celor ce au bani să plătească o amendă mai mare şi să nu-i mai intereseze de sistemul de penalizare, al cărui scop principal este chiar temperarea celor pentru care cuantumul amenzilor nu contează.

Acest sistem de puncte de penalizare ar trebui să-i tempereze pe cei ce încalcă regulile de circulaţie în mod regulat. Dar nu este așa, din cauza situației financiare a fiecărui individ. Poate dacă legea ar impune ca un anumit șofer ce acumulează cele 15 puncte penalizatoare încălcând în mod frecvent legea să rămână fără permis o perioadă mai lungă de timp, atunci nu am mai avea atâția șoferi ce ignoră regulile de circulație. Dar senatorii ce s-au gândit? A greşit şoferul? Nu-i nimic. Să plătească!

Şi uite aşa com  avea pe străzi şoferi cu bani mulţi care îşi vor plăti dispreţul faţă de regulile de circulaţie şi vor continua să-şi etaleze eroganţa la volan, pentru că… pot.

 
De asemenea, lucru la fel de grav este şi faptul că unele contravenții pentru care se reține permisul în Codul Rutier sunt sancționate cu amendă ori sunt complet eliminate și sunt introduse alte contravenții pentru care se vrea a se reține permisul. Mai exact, pentru alcool se elimină cele 90 de zile și rămân doar 30!? Adică cei loviţi de viciul alcoolului se vor bucura maxim!
 
O altă prevedere nefirească ar fi eliminarea sancționării culorii roșu a semaforului. Practic, subiectul a fost ocolit în proaspăta iniţiativă legislativă senatorială. Sunt multe alte prevederi care ori nu sunt cuprinse în noul cod, ori au fost omise. Ne oprim aici, cu promisiunea că vom urmări demersul senatorial pentru a vedea ce se întâmplă cu acest Cod Rutier făcut pe genunchi. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noul Cod Rutier Pedepsele pe care le vor primi șoferii care fac drifturi. La cât ajung amenzile

04 Feb 2022 1561

Noul cod rutier a intrat în vigoare. Cresc amenzile pentru șoferii vitezomani și cei care vorbesc la telefon

15 Feb 2019 3332

Vești proaste! Pietonii riscă amenzi mult mai mari. Ce prevede noul Cod Rutier 2019

27 Jan 2019 2975

Modificări importante în noul Cod Rutier! Amenzi grele pentru șoferii agresivi, vitezomani și parcarea neregulamentară

20 Sep 2016 3149

Lovitură dată prin modificarea Codului Rutier Uite ce-i așteaptă pe şoferii care îşi cumpără maşini noi

17 Aug 2016 5534

Înainte să plecaţi la drum, verificaţi situaţia drumurilor din ţară

05 Nov 2015 1957

11 firme s-au bătut pentru contractul de 19 milioane de euro privind lucrările de infrastructură de la noul pod de la Agigea (documente)

22 Jul 2015 4150

Contract de peste 3 milioane de lei Firma care s-a ocupat de asistenţa tehnică a noului pod de la Agigea a intrat în pământ (documente)

21 Jul 2015 6066

Atenție, șoferi Copiii, transportați, de mâine, în autoturisme după noul Cod rutier

13 Feb 2015 1703

Veşti proaste pentru şoferi

06 Feb 2015 1628

Cronica unor inaugurări eşuate Noul pod rutier de la Agigea, testat în absenţa premierului Ponta. Tăriceanu nu ştia unde se află (galerie foto)

14 Nov 2014 3355

UPDATE. Liviu Dragnea, baie de mulţime. Tăriceanu a greşit locaţia Vânzoleală mare la noul pod rutier din Agigea (galerie foto)

13 Nov 2014 2939

Potrivit Codului rutier, este obligatoriu Cum alegi scaunul auto pentru copii şi cât costă

01 Oct 2014 2719

Atenție, șoferi! Duminică intră în vigoare noi reguli de circulație

27 Sep 2014 2802

Noul Cod Rutier Şoferii ar putea da probe de sânge la locul accidentului!

12 Aug 2014 1768