UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

Senatorul Nicolae Moga prezintă astăzi, în cadrul unei conferințe ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța. 

Astfel, În vederea dezvoltării reţelelor de gaze naturale în judeţul Constanţa, respectiv a înfiinţării de noi distribuţii de gaze, este  necesară realizarea următoarelor etape:
- înfiinţarea unor Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI). În funcţie de situaţia existentă a Sistemului Naţional de Transport în zonă propunem următoarele grupări de UAT - uri pentru înfiinţarea de asociaţii:
- Gruparea Sud — Vest include oraşul Băneasa şi comunele Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin;
- Gruparea Nord — Vest include oraşul Hârşova, precum şi comunele Pantelimon, Săraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gîrlicu;
- întocmirea de către aceste asociaţii a unor Studii de Fezabilitate (conţinutul cadru se găseşte pe site-ul ANRE, Ordinul 37/2013 emis de preşedintele ANRE);
- Avizarea Studiilor de Fezabilitate la ANRE;
- Depunerea Studiilor de Fezabilitate (avizate de ANRE) la Ministerul Energiei pentru aprobarea concesionării Sistemului de Distribuţie;
- Procedura de concesionare a sistemelor de distribuţie conform legislaţieiln vigoare;
- Concesionarii Sistemului de Distribuţie vor solicita TRANSGAZ acordul de acces la SNT conform Legii energiei 123/2012 şi a HG/1043/2004.

În funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate pentru înfiinţarea de noi distribuţii, TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investiţiilor necesare extinderii SNT.
 
În urma unei analize preliminare de birou, a rezultat că sunt necesare următoarele dezvoltări în SNT:
- Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Peştera - Adâncata - Băneasa;

- Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Cogealac - Crucea - Hârşova.
 
Pentru localitățiile din vecinătatea conductelor existente, racordarea la SNT se va face prin intermediul unui racord şi a unui SRM, cu respectarea legislaţiei privind accesul la SNT (HG 1043/2004).


NOTĂ.
  1.  Aceste soluţii au rezultat în urma unei analize de birou. În funcţie de situaţia reală din teren şi de strategia de dezvoltare a judeţului aceste soluţii pot fi modificate / completate.
  2. Pentru asigurarea alimentării cu gaze a zonei de litoral între Constanţa şi Mangalia din 2 surse, este necesară realizarea conductei Techirghiol Ovidiu.
  3. În cazul în care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus pentru fiecare localitate care solicită racordarea la un sistem de distribuţie gaze naturale.

UPDATE. ora 16.35

Senatorul Nicolae Moga a declarat că urmează să se întâlnească și cu primarii din județ pentru a le explica că trebuie să se asocieze în asociații de dezvoltare comunitară, cel puțin două la nivel de județ, pentru că Guvernul vrea sa lanseze PNDL 3 și să includă în cadrul acestui proiect și finanțarea din partea statutului a conductelor de transport de gaze. 

De asemenea, Nicolae Moga a mai adăugat că din 2019 conducta de tranzit nr 1 Isaccea- Negru Vodă va reveni României și va putea fi folosită pentru racordarea la gaz a județului Constanța. 

UPDATE. ora 16.20

În cadrul conferinței Nicolae Moga a precizat că TRANSGAZ Mediaș derulează mai multe proiecte de invesțiii în județul Constanța. 

Senatorul Moga a prezentat stadiul proiectelor. Astfel, pentru primul Negru Vodă-Pecineaga-Techirghiol din 21 de km de conductă s-au realizat 20. 18 septembrie 2018 este termen de execuție al proiectului. 

Al doilea proiect Ovidiu 4 - localitatea Poiana. Aici se realizeaz Stație de măsurare-predare și este un termen de execuție trei luni de la emiterea ordinului de execuție

Al treilea proiect este de punere în siguranță în localitatea Ceamurlia la granița cu județul Constanța. Același lucru este valabil și pentru proiectul 4 din comuna Baia județul Tulcea. 

Este vorba despre lucrări în faza de proiectare, proiectul BRUA - Tulza la Podișor, pe mai multe tronsoane. 

Valoarea estimată a proiectului este 1, 39 miliarde lei, iar termenul de execuție este de 24 de luni. 

Conducta aceasta va alimenta și localitatea Murtfatlar. 

Un alt proiect este cel de extindere tranzit Vadu, care are termen de realizare 12 luni, iar valoarea estimată ajunge la 49 de milioane de lei. 

Revenim cu mai multe amănunte în ediția de mâine. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1559

Primăria Constanța a eliberat autorizație de construire pentru Tracon SRL - stație de betoane!

21 Nov 2023 918

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 947

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2023

12 Jul 2023 1502

Dezbatere publică pentru extinderea depozitului ecologic deținut de Tracon SRL, la Ovidiu

24 Jun 2022 1667

Lacrimi și durere Cei trei frați - Radu, Alexandru și Mihai Mazăre - și-au condus mama pe ultimul drum. Fostul primar, adus sub escortă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 May 2022 6704

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 septembrie 2021

30 Sep 2021 1624

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 2276

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 4025

A fost inaugurată rețeaua de gaze naturale la Limanu (galerie foto)

14 Aug 2020 2850

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1990

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 3690

UPDATE Senatorul Nicolae Moga își prezintă raportul de activitate

24 Dec 2019 2269

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2089

Moga Uitaţi de spitalul regional la Constanţa!

11 Oct 2019 2120