Senatorul PSD Alexandru Cordoș, urmărit penal pentru trafic de influență

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus extinderea urmării penale față de suspecţii  Cordoş Alexandru, senator în Parlamentul României, şi Mureşan Dorin Dumitru, administrator al unor societăți comerciale
 
Cordoş Alexandru, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influență, în formă continuată, şi Mureşan Dorin Dumitru, administrator al unor societăți comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: cumpărare  de influență, în formă continuată,  evaziune fiscală.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2013 – 2015, Cordoș Alexandru, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins față de suspectul Mureșan Dorin Dumitru că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) și că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.
 
Influența pe care suspectul Cordoș Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câștigând procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș.
 
Pentru „sprijinul” acordat, suspectul Mureșan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoș Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.
 
Pentru disimularea provenienței reale a unei părți din banii remiși cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoș Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.
 
Probele administrate în cauză au relevat faptul că  respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societăţii comerciale angajatoare.

 
În cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureșan Dorin Dumitru a desfășurat operațiuni comerciale cu alte societăți comerciale, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale. 
 

Prejudiciul estimat adus bugetului general  consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureșan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei. 
 
Suspecților Cordoş Alexandru și Mureşan Dorin Dumitru, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorul PSD Alexandru Cordoş, urmărit penal pentru fapte de corupţie

12 Aug 2014 2024