Stiri calde

Senatul a adoptat propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Care sunt principalele modificări

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală, transmite Agerpres.ro. 
 
Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".
 
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.
 
Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie nu a trecut în plen.
 
Potrivit amendamentelor adoptate, instanţa de judecată poate dispune controlul judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, prelungit cu cel mult 160 de zile, cel care spune că suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de 6 luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune.
 
Senatorii au decis ca măsura arestului preventiv să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, fiind înlocuită astfel sintagma "suspiciuni rezonabile". Parlamentarii au stabilit şi ca procurorii să poată să distrugă probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.
 
Organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la persoană în termen de maxim un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă. Organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei, a mai stabilit Senatul.
 
Un alt amendament prevede că, după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris în cel mult 10 zile pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa.
 

"Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută şi în cazul neredactării şi/ sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei", prevede un alt text.

 
Un alt caz în care se poate cere revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive este şi dacă un judecător sau un procuror a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată, au mai stabilit parlamentarii din comisie.
 
De asemenea, conform unui alt amendament adoptat, "instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea".
 
Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore, au mai decis senatorii.
 
De asemenea, "declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi obligatoriu înregistrate cu mijloace tehnice audio şi puse integral la dipoziţia apărării sub sancţiunea excluderii acestei probe".
 

"În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului de către procuror se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audio-video. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă", mai prevede textul adoptat.

 
Conform noilor prevederi, martorul poate refuza să depună mărturie cu privire la acele fapte sau împrejurări care ar putea atrage răspunderea sa pentru săvârşirea unei fapte penale. O persoană audiată în calitate de martor protejat sau ameninţat nu poate fi audiată în aceeaşi cauză, în calitate de martor cu identitate reală, decât dacă au încetat temeiurile care au condus la acordarea altei calităţi. O persoană nu poate avea mai multe calităţi de martor fără identitate reală şi nici nu poate fi în acelaşi timp şi martor ameninţat şi martor protejat în aceeaşi cauză, cu privire la aceleaşi fapte sau împrejurări.
 
Înregistrările efectuate de părţi şi de subiecţii procesuali principali constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Înregistrările de pe camerele de supraveghere aşezate în locurile publice pot constitui mijloace de probă, a mai decis comisia.
 
Un alt articol adoptat prevede că "pentru a putea servi la pronunţarea unei soluţii de trimitere în judecată, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, înregistrările audio şi video şi fotografiile furnizate de părţi, de subiecţii procesuali principali ori de alte persoane trebuie să poată fi verificate din punct de vedere al legalităţii obţinerii lor şi expertizate, în vederea stabilirii realităţii ori veridicităţii acestora''.
 

"În cursul urmăririi penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză", au mai hotărât senatorii.

 
Alt amendament adoptat spune că "suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nefiind obligat să îşi dovedească nevinovăţia, şi are dreptul de a nu contribui la propria acuzare şi dreptul de a nu coopera în cadrul oricărei proceduri penale. Orice dubiu cu privire la vinovăţia suspectului sau inculpatului îi profită exclusiv acestuia".
 
Senatorii au stabilit, de asemenea, că probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind lovite de nulitate absolută, iar probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului, în ceea ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în cauzele aflate în curs de judecată.
 
Senatul a mai decis că în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice, precum şi furnizarea de alte informaţii, provenind de la autorităţi publice, referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot face referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea au fost condamnate.
 
Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prioritățile ALDE în actuala sesiune parlamentară

20 Sep 2018 229

Social-democratul Liviu Brăiloiu va fi preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat

19 Sep 2018 304

Comisia de apărare şi Comisia economică, preluate de PSD

17 Sep 2018 187

Iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei, adoptată în plenul Senatului. Când va avea loc referendumul

11 Sep 2018 241

Carmen Dan şi Speranţa Clişeru, audiate marţi de Comisia de apărare din Senat

04 Sep 2018 257

Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului. Vorbesc despre priorităţile sesiunii parlamentare de toamnă

02 Sep 2018 317

Este Ziua Naţională a Ambulanţei din România. Despre Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Conducere, dotare, personal

28 Jul 2018 899

Vom avea referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei. Când ar putea avea loc

24 Jul 2018 680

Codul administrativ, aprobat. Funcţionarii publici vor susține evaluări scrise anuale

09 Jul 2018 775

LIVE. Protest în faţa Parlamentului României împotriva modificărilor aduse Codului de procedură penală

18 Jun 2018 471

Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, dezbătută astăzi

18 Jun 2018 382

Deputatul Bogdan Huţucă „Primăriile care au pe teritoriul lor concesiuni de exploatare a resurselor de suprafaţă vor primi 40 la sută din redevenţă“

14 Jun 2018 501

Senatul a adoptat Codul Administrativ. Pensii speciale pentru primari şi viceprimari

11 Jun 2018 906

Suspecții de evaziune fiscală ar putea scăpa de închisoare. Propunerea legislativă, adoptată de Senat. Ce prevede aceasta

29 May 2018 1103

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie în cazul ţinutului secuiesc, respinsă de Senat

29 May 2018 324

Ce spune senatorul Traian Băsescu,despre grupul parlamentar al PMP din Senat

29 May 2018 872

Traian Băsescu rămâne fără grup în Senat!

29 May 2018 546

Proiect. Etichetele înşelătoare de pe mezeluri şi brânzeturi, interzise

26 May 2018 866

Daea, Brănescu şi Pîrvu, interpelaţi de senatorul constănţean Ştefan Mihu pe tema alimentelor care pun în pericol sănătatea populaţiei

16 May 2018 927

Cod Rutier 2018. Ce categorie de români ar putea plăti amenzi la jumătate. Modificări importante

09 May 2018 1251

Senatorii au adoptat proiectul privind organizarea şi funcţionarea DIICOT

07 May 2018 515

Pedepse mai mari pentru cei care folosesc copii sau persoane cu dizabilități la cerșit. Propunerea, adoptată tacit de Senat

02 May 2018 402

Decizie importantă luată de senatori în legătură cu Declarația unică. Ce prevede ordonanța adoptată de Senat

25 Apr 2018 584

Senatul a votat. Amenzi usturătoare pentru acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică

23 Apr 2018 581

Tudorel Toader, invitat să dea explicații în Senat

23 Apr 2018 601

Românii ar mai putea avea încă o zi liberă pe 25 septembrie!

22 Apr 2018 2762

Un nou membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării numit în funcție. Cine este și pe ce perioadă este mandatul

19 Apr 2018 367

Vești proaste pentru demnitarii găsiți în incompatibilitate sau conflict de interese. Ce au decis deputații

18 Apr 2018 476

Propunerea potrivit căreia judecătorii CCR nu pot fi membri ai unui partid în ultimii 9 ani anterior numirii în funcţie, respinsă de Senat

16 Apr 2018 333

Actele la control. Ce surpriză li se pregătește administratorilor de bloc. A fost inițiat un proiect de lege

10 Apr 2018 840

Ce indemnizații brute primesc președintele și vicepreședinții Senatului. Informațiile publicate pe site-ul Senatului

04 Apr 2018 608

Editorial Învăţământul obligatoriu de 15 clase, aproape de promulgare. Mizăm pe cantitate, în loc de calitate?

29 Mar 2018 1041

Legile Justiției. Senatul a adoptat modificările privind organizarea CSM. Preşedintele României, eliminat din procedură

26 Mar 2018 481

Senatorul Chițac, despre modificarea OUG 103/2017 „Sunt discriminați foștii militari, jandarmi, magistrați, procurori sau lucrători din servicii“. Un fost parlamentar din Constanța este în această situație!

22 Mar 2018 3490

Modificări la Codul muncii adoptate de Senat. Ce schimbări ar putea intra în vigoare

19 Mar 2018 495

Propunerea legislativă care vizează modificarea Legii administraţiei publice locale şi a statutului aleşilor locali, adoptată de Senat

19 Mar 2018 562

Decizie a Senatului Amenzi pentru perturbarea liniștii în blocuri, în timpul orelor de odihnă

11 Mar 2018 616

Ora de vară 2018. Când se va trece la ora de vară. Parlamentul va discuta această problemă. Se ia in calcul să nu se mai schimbe

03 Mar 2018 4583

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi importante a promulgat președintele

02 Mar 2018 1237

Este oficial. Vinerea Marea va fi zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Decizia luată de Camera Deputaţilor

28 Feb 2018 973

Precizări importante de la Ministerul Turismului referitoare la voucherele de vacanță. Cum vor fi acordate acestea

21 Feb 2018 668

O nouă zi liberă pentru bugetari, adoptată astăzi în Senat

21 Feb 2018 1375

Ministrul Apărării Naționale s-a întâlnit cu membri ai comisiilor de apărare din Senat și Camera Deputaților. Ce subiecte au fost analizate

20 Feb 2018 508

Senatul a decis. Pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner vor fi interzise în România

19 Feb 2018 450

Proiectul de lege care prevede înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachetă a fost adoptat de Senat. Ce prevede acesta

19 Feb 2018 387

Moțiunea simplă pentru demiterea ministrului Muncii, dezbătută astăzi

19 Feb 2018 378

Expertiza României în domeniul reglementărilor legislative pe fiscalitate. Ştefan Mihu (PSD), în comisia Senatului României

15 Feb 2018 756

Ordonanța referitoare la cazierul fiscal a fost modificată de Senat. Ce prevede actul normativ

13 Feb 2018 444

Propunere. 10 mai, sărbătoare naţională

06 Feb 2018 812

Propunerea legislativă privind declararea datei de 10 Mai drept „Ziua Independenţei naţionale", adoptată tacit de Senat

05 Feb 2018 441