Stiri calde

Servicii secrete străine acţionează în România?

Activitatea serviciilor secrete străine în România a fost subliniată în raportul de activitate al SRI pe anul 2014, document prezentat în ediţia din această seară a emisiunii ”Punctul de Întâlnire” de la Antena3.
 
Conform documentului, "evoluţiile geopolitice la nivel mondial şi regional înregistrate în 2014 au plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori. Pe acest fond, s-au intensificat activităţiile serviciilor de informaţii străine pe teritoriul naţional având drept scop influenţarea actului decizional, obţinerea de informaţii de nivel strategic, lezarea intereselor de alianţă şi parteneriat ale României, afectarea valorilor constituţionale şi a mediului de convieţuire interetnic."
 
Senatorul Daniel Savu, membru în Comisia de control a SRI din Parlament, a explicat că în domeniul de contraspionaj este un domeniu care nu poate să facă "deliciul presei": "O acţiune de contraspionaj finalizată nu face întotdeauna obiectul unei duceri în judecată. Există alte mijloace între servicii, un schimb de spioni, ca să dau un exemplu extrem dar şi altele. Nici SRI nu este scos de pe această hartă şi noi, fiind graniţă NATO şi un punct foarte important în Europa, trebuie să ne aducem contribuţia la fondul de informaţii pe care îl trimite SRI către partenerii noştri. E o acţiune care nu se vede, dar este foarte importantă. (...) Vă spun o singură sintagmă, folosită de agenţii SRI: «Numai Marea Neagră ne este prieten dintre toţi vecinii.»"
 
Fostul director al SRI, Costin Georgescu, a explicat că oamenii care lucrează în contraspionaj au o muncă foarte dificilă, care nu se bucură niciodată de popularitate. În plus, Georgescu a povestit un caz de contraspionaj rezolvat de SRI, în timpul mandatului său: "Este o meserie extraordinar de dificilă şi delicată. Face ţării un bine care nu se va vedea niciodată. Nu numai în România, în toate ţările e la fel. Fiecare caz are un specific. Daţi-mi voie să vă dau un exemplu: Cu nişte ani în urmă, am descoperit un spion. Clar, cu argumente. Nu am vrut să facem scandal pe plan internaţional. Se poate face, persoană diplomatică, expulzare. Şi am profitat de faptul că ministrul de Externe al ţării respective a venit în vizită în România, la preşedintele României. Preşedintele i-a explicat cazul şi l-a rugat pe ministru să îşi retragă agentul, elegant. Ministrul nu a vrut să creadă aşa ceva. Preşedintele m-a sunat şi m-a rugat să prezint argumente, ceea ce am şi făcut. Ministrul şi-a cerut scuze şi a plecat a doua zi din ţară. Nu a ieşit nimic public, dar s-a rezolvat o problemă."
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul PMP Robert Turcescu - „Dosarul Mineriadei din iunie 1990, cu Ion Iliescu inculpat, considerat NUL. Csf? Ncsf…“

09 May 2019 915

Autorităţile din Sri Lanka au revizuit bilanţul victimelor înregistrate în atentat. Câte persoane și-au pierdut viața

25 Apr 2019 400

Un cetăţean francez se află printre cetăţenii străini ucişi în atentatele sinucigaşe din Sri Lanka

22 Apr 2019 338

O furgonetă parcată în apropierea unei biserici din Sri Lanka a explodat

22 Apr 2019 405

Alte cinci persoane au fost arestate în urma atentatelor din Sri Lanka

22 Apr 2019 424

Detalii noi despre atentatele din Sri Lanka. Opt persoane, arestate. Printre victime se numără mai mulți americani

21 Apr 2019 641

Viorica Dăncilă, mesaj după atentatele teroriste din Sri Lanka

21 Apr 2019 419

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 471

Atentat în Sri Lanka. Sute de morţi şi răniţi. Bisericile şi hotelurile, ţinte în timpul sărbătorilor pascale

21 Apr 2019 518

Un cunoscut general al SRI s-a stins din viață

18 Apr 2019 996

SRI, la judecată cu Primăria Constanţa. Care este motivul

05 Apr 2019 1085

Procurorul General dă în judecată Inspecția Judiciară și a cerut anchetarea Adinei Florea

03 Apr 2019 593

DNA a colaborat cu SRI? Instanţa a rămas în pronunţare în dosarul lui Teodosie

27 Mar 2019 1051

SRI, dat în judecată de 13 foşti salariaţi. Ce se va discuta azi la Tribunalul Constanţa

19 Mar 2019 1043

Alertă SRI la un hotel și la o școală din București. Ce s-a întâmplat

01 Mar 2019 592