Sfanta Parascheva, obiceiuri si traditii

La Iasi au inceput deja sa soseasca mii de pelerini din toate colturile tarii, dar si crestin-ortodocsi de peste hotare, din Republica Moldova, Rusia, Grecia, Bulgaria, pentru sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva care, in fiecare an, se praznuieste pe 14 octombrie.

Ziua de 14 octombrie, care marcheaza mijlocul toamnei, sfarsitul verii lui Mihai (Mioi), nu este numai sarbatoarea in care crestin-ortodocsii cinstesc moastele Sfintei Parascheva, ci are semnificatii deosebite, care se regasesc in calendarul popular si in lumea satului inca sunt bine cunoscute.

In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind "mare la trup si urata la chip", dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri.

In aceasta zi se ingroapa vara si toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stapanire peste intreaga fire. Fetele tinere trebuie sa tina Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele.

Credinciosii care nu ajung la Iasi merg la bisericile sau manastirile din apropiere sa se roage pentru sanatate, bunul mers al vietii si pentru inlaturarea necazurilor, si fac pomeni pentru mortii care nu-si gasesc linistea, adica pentru aceia care au murit fara lumanare si au fost ingropati fara preot. Gospodarii care pot si au cu ce fac, in aceasta zi, masa mare, cu bucate alese sa manance si cei saraci, nu se servesc, insa, poame cu cruce, nuci si castraveti.

Se spune ca asa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. Se mai spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi roditor.

De Sarbatoarea Sfintei Parascheva, ciobanii nu cioplesc nimic sa nu le iasa mieii tarcati. Turmele de oi se pregatesc pentru iernat, se implineste sorocul ciobanilor, vacarilor si pandarilor si se fac angajari noi pentru anul care urmeaza; berbecilor li se da voie printre oi, pentru prasila. In multe zone din tara se organizeaza iarmaroace de toamna, unde se valorifica produsele oilor.

In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie sa verifice felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand.

Sursa: http://www.ziare.com/


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 321

Centrul „Teodor T. Burada” Constanța și-a asigurat serviciile lui Fuego pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești (DOCUMENT)

02 Apr 2024 757

Catolicii din România sărbătoresc azi Floriile. Tradiții și obiceiuri

24 Mar 2024 695

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1713

Superstiții legate de ziua Sfinților Mucenici. Ce spun tradițiile populare despre vreme

09 Mar 2024 763

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța. Prima sărbătoare, Dragobetele

22 Feb 2024 713

Valentine’s Day 2024. Tradiții de Ziua Îndrăgostiților și legenda Sfântului Valentin

14 Feb 2024 836

Tradiţii pentru sănătate şi spor la Întâmpinarea Domnului, cumpăna dintre anotimpul rece şi cel cald

02 Feb 2024 751

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Ioan Botezătorul! Cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului

06 Jan 2024 1097

Boboteaza. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi

06 Jan 2024 2886

Tradiții pentru spor și sănătate în Ajunul Bobotezei! De ce își pun fetele busuioc sub pernă

05 Jan 2024 909

Tradiții pentru ultima zi din an. Alimente specifice în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul

31 Dec 2023 931

Tradiții și superstiții de Revelion. De ce se luminează cerul de artificii

29 Dec 2023 1224

De ce este bine să mâncăm struguri în noaptea de Revelion

29 Dec 2023 3613

Tradiţii și superstiții de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

27 Dec 2023 920