Sfatul poliţiştilor Atenţie când folosiţi cardul la bancomat sau la cumpărături!

Suntem încă în vacanţa de sărbători, perioadă când ne relaxăm, de distrăm şi ne încărcăm bateriile pentru anul nou care bate la uşă. Poliţiştii atrag însă atenţia să nu devenim prea relaxaţi să ne putem bucura de sărbători în linişte, pentru că infractorii nu iau vacanţă. De aceea ar trebui să fiţi atenţi atunci când scoateţi bani de la bancomate.
 
Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.
 
Despre „bancomatul-fantomă”:
 
Orice persoană care intenţiona să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu putea bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.
 
Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul” recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a „clona” cardurile victimelor. Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani.
 
Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, Poliţia Română vă recomandă:
 
Nu lăsaţi la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar! Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
 
Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales, nu spuneți nimănui PIN-ul!
 

Nu permiteţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
 
Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus.

 
Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
 
Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, primele condamnări în cazul bancomatului din Mamaia aruncat în aer! (FOTO+VIDEO)

22 Feb 2024 1075

Atenție dacă găsiți bani în bancomat! Un bărbat s-a ales cu dosar penal

17 Jan 2024 844

Principalii suspecți în cazul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer, aproape liberi! (VIDEO)

04 Jan 2024 826

Retrospectivă 2023 Hoți, jafuri și anti exemple la Constanța!

02 Jan 2024 779

VIDEO+FOTO Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul bancomatului din Mamaia aruncat în aer!

02 Nov 2023 791

Bărbat tâlhărit în plină stradă! Abia scosese bani din bancomat

17 Oct 2023 1491

Sumă de bani găsită într-un bancomat din Tulcea! Polițiștii caută păgubitul

17 Oct 2023 809

Consiliul Județean Constanța, parte vătămată Cazul bancomatului din Mamaia, aruncat în aer anul trecut, la Curtea de Apel Constanța

08 Oct 2023 717

Principalii suspecți în cazul bancomatului din Mamaia aruncat au cerut să fie eliberați. Ce a decis tribunalul

04 Oct 2023 1390

Bancomat din Mamaia aruncat în aer! Tribunalul Constanța a fixat un nou termen în dosar

27 Aug 2023 874

Consiliul Județean Constanța, parte vătămată Operațiuni cu mascați în miez de noapte și detalii știute până azi doar de anchetatori. Avem motivarea judecătorilor (VIDEO)

03 Jul 2023 1325

Bancomat din Mamaia aruncat în aer! Iată decizia de azi a Tribunalului Constanța

27 Apr 2023 1115

VIDEO Începe procesul! Decizie definitivă în dosarul bancomatului din Mamaia aruncat în aer!

25 Apr 2023 1016

VIDEO Tribunalul Constanța, decizie de ultim moment! Este vizat bancomatul din Mamaia aruncat în aer

03 Apr 2023 1398

Valoarea prejudiciului este de aproximativ 15.000 de euro Consiliul Județean Constanța se constituie parte civilă în dosarul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer! (DOCUMENT)

20 Mar 2023 2390