Stiri calde

Sfatul poliţiştilor Atenţie când folosiţi cardul la bancomat sau la cumpărături!

Suntem încă în vacanţa de sărbători, perioadă când ne relaxăm, de distrăm şi ne încărcăm bateriile pentru anul nou care bate la uşă. Poliţiştii atrag însă atenţia să nu devenim prea relaxaţi să ne putem bucura de sărbători în linişte, pentru că infractorii nu iau vacanţă. De aceea ar trebui să fiţi atenţi atunci când scoateţi bani de la bancomate.
 
Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.
 
Despre „bancomatul-fantomă”:
 
Orice persoană care intenţiona să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu putea bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.
 
Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul” recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a „clona” cardurile victimelor. Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani.
 
Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, Poliţia Română vă recomandă:
 
Nu lăsaţi la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar! Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
 
Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales, nu spuneți nimănui PIN-ul!
 
Nu permiteţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
 
Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus.
 
Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
 
Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arestarea momentului la Constanța! Mandatul, emis în cazul bancomatului aruncat în aer la Lumina (video)

24 Mar 2020 2975

Constănțean, arestat preventiv pentru furt din bancomat

23 Mar 2020 481

Bancomat, aruncat în aer. Hoții, prinși în flagrant de polițiști

20 Mar 2020 905

Un bancomat, situat pe bulevardul Mamaia din Constanța, spart cu o piatră (galerie foto)

02 Mar 2020 2475

Explozie la un bancomat din incinta unei societăți comerciale din localitatea Lumina. Hoții au fugit cu o sumă de ban (galerie foto+video)

26 Feb 2020 2735

Două bancomate au fost aruncate în aer. Hoții au fugit cu banii. Polițiștii fac cerctări

14 Feb 2020 722

Un bancomat a fost distrus în Poiana Brașov. Polițiștii efectuează cercetări

29 Dec 2019 472

Mama fetei dispărute din Caracal Poliţiştii au spus că fiica mea ar putea fi plecată "cu un Făt-Frumos"

28 Jul 2019 692

Jaf la o bancă din Capitală! Poliţiştii sunt în căutarea autorilor

20 May 2019 862

Un bărbat a încercat să fure bani dintr-un bancomat. Incredibil la ce variantă a apelat. Polițiștii fac cercetări

06 Mar 2019 694

Bărbat și femeie, bunuiți de furt din bancomatele unor bănci din Constanța. Detalii din anchetă

24 Jan 2019 1157

Bărbat, urmărit internațional de autoritățile italiene, pentru furtul unui bancomat cu 120.000 de euro, reținut de polițiști

14 Jan 2019 564

Atac la bancomatul unei bănci din Giurgiu. Suspecții purtau cagule pe față. Polițiștii au deschis o anchetă

10 Jan 2019 691

Jaf ca în filme la o bancă din Brașov. Suspecții au sustras bancomatul. Incredibil cum au acționat

29 Dec 2018 825

Percheziții la suspecți de furturi din bancomate din Elveția. Ce au stabilit polițiștii. Cum acționau suspecții

19 Apr 2018 1601