Stiri calde

Simpozion de Ceramică Monumentală, organizat la Constanța. În ce perioadă se desfășoară evenimentul

Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea” Constanța 2018 a fost deschis zilele trecute. Potrivit organizatorilor, Asociația UMA ED ROMÂNIA, proiectul cultural vizează crearea unor noi opere de ceramică monumentală, ce se vor integra în țesutul urban al Municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil, ca monumente de for public. Simpozionul se desfășoară la Constanța în perioada iulie – septembrie 2018.

”Mai întâi, va avea loc un atelier de creație, găzduit într-un spațiu neconvențional – hala de producție a Fabricii SC Keramikon SRL -, la care participă cinci artiști vizuali: din România, ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sîrbu, Oana Florică, sculptorul Vasile Călin Filip și, din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov. Artiştii vor crea, fiecare într-o manieră proprie, patru opere de ceramică monumentală (Ghe. Fărcașiu și I. Yankov vor realiza o lucrare comună).

În luna septembrie va începe a doua etapă a proiectului, de instalare a lucrărilor în spațiul public. Se intenționează ca amplasamentul să fie în Parcul din zona sediului central al Universității Maritime din Constanța (str. Mircea cel Bătrân nr. 104). Proiectul se va încheia cu ceremonia de dezvelire a lucrărilor, la care vor fi invitați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, oficialități locale, publicul larg. Întregul proces va fi  documentat prin înregistrări video și fotografii, iar la vernisaj va fi oferit un catalog pliant al Simpozionului” - se arată în comunicatul transmis de organizatori.


Proiectul se dorește o continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii 1970, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și, apoi, Costel Badea. 

”Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești. Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu  reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. Totodată, proiectul își propune continuarea unor demersuri mai apropiate în timp, precum Simpozionul Internațional „Hamangia” (inițiat în 1993), Salonul  Anual de Ceramică „Costel Badea” (2010) sau expoziția multimedia de tip instalațional „SinCronic” (2016).
În acest sens, Simpozionul din acest an, dedicat memoriei maestrului ceramist Costel Badea, se conturează ca o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a unui spațiu urban, care și a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic” - au mai transmis organizatorii. 

Sursa foto: Facebook/Asociația UMA ED ROMÂNIA 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 546

Simpozion internațional, la mănăstirea Dervent. Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

04 Jul 2019 624

Elevii din Constanța au celebrat apa la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Fetești

25 Mar 2019 1089

Suită de evenimente la Ovidiu Inaugurarea ansamblului statuar „Poet Ovidiu“, în aplauzele locuitorilor orașului (galerie foto)

29 Nov 2018 1030

LIVE TEXT. Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu (galerie foto)

28 Nov 2018 784

Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri la Muzeul de Istorie Națională și Arhelogie Constanța

28 Nov 2018 741

Comunicat de presă Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu

20 Nov 2018 1112

Simpozionul național „Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța

16 Nov 2018 646

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 1592

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” la ceas aniversar. S-au împlinit 122 de ani de la înființare

01 Nov 2018 652

Dedicat Centenarului Reîntregirii și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România Simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919“, un maraton de comunicări (galerie foto)

22 Oct 2018 1753

Profesorul universitar constănţean Stoica Lascu a vorbit în Statele Unite ale Americii de Marea Unire şi Dobrogea

04 Oct 2018 1063

Adrian Rădulescu la un simpozion din 1998

30 Sep 2018 195

Generalul de flotilă aeriană Vasile Toader, prezent la Simpozionul Forţelor pentru Operaţii Speciale

27 Sep 2018 839

Adrian Rădulescu, simpozion internațional din 1998

25 Sep 2018 183