Simpozion dedicat Zilei Internaţionale a României, la Muzeul Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Liceul Tehnologic Ion Bănescu, Liceului Teoretic Callatis și Colegiul Economic, organizează mâine, începând cu ora 12.00, simpozionul intitulat: „1 Decembrie - Ziua Națională a României".

După discursurile oficiale, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre importanța acestei zile în istoria românilor și va descrie evenimentele care au avut ca rezultat unirea tuturor românilor la 1 Decembrie 1918. În continuare, elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu", coordonați de prof. Livia Pop, elevii Liceului Teoretic „Callatis", îndrumați de prof. Sanda Pădureanu și elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. documentarist Ibolya Negoiță, vor prezenta câteva materiale în care vor aminti de lupta de veacuri a românilor, pentru a trăi într-un stat național, independent și unitar.

„Această zi este deosebit de importantă în istoria României: este ziua când s-a realizat Unirea Națională a tuturor românilor. La 20 noiembrie 1918, Marele Sfat Naţional a lansat Convocarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, pentru ziua de duminică 1 decembrie. Desemnarea delegaţilor la Adunare s-a făcut pe principii democratice, în adunări deschise, fiind aleşi: ţărani, învăţători, preoţi, avocaţi, studenţi, ofiţeri, soldaţi, muncitori, meseriaşi etc. Aceștia reprezentau toate categoriile sociale, organizaţiile politice şi militare, societăţile şi instituţiile bisericeşti, culturale şi profesionale. La Alba Iulia au sosit 1228 de delegaţi, de drept sau aleşi, și peste 100.000 de români, veniți din toate ţinuturile transilvănene, bănăţene, maramureşene şi ungurene. În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Cazinoului din Alba Iulia, s-au întrunit delegaţii oficiali, precum şi alte persoane, între care şi reprezentanţi ai Basarabiei şi Bucovinei. Ştefan Cicio-Pop, preşedintele Consiliului Național Român Central, a rostit cuvântul de deschidere. Discursul solemn a fost prezentat de Vasile Goldiş, care a făcut o incursiune în istoria românilor din teritoriile aflate sub stăpânire străină. După cuvântările susţinute de Iuliu Maniu şi Iosif Jumanca, Gheorghe Pop de Băseşti a supus spre aprobare Rezoluţia de unire, care a fost adoptată în unanimitate. Ulterior, în cadrul Conferinţei de pace de la Paris, care şi-a deschis lucrările în ianuarie 1919, diplomaţia română s-a angajat într-o amplă acţiune ce avea în vedere recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a rămas în istorie ca un eveniment deosebit de important pentru destinele naţiunii, marcând sfârşitul unei etape şi intrarea societăţii româneşti într-o nouă perioadă a evoluţiei sale istorice. După evenimentele politice de la sfârșitul anului 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit și Ziua Națională a României", a concluzionat dr. Sorin Marcel COLESNIUC. La simpozion vor fi prezenți: primarul Mangaliei, Cristian Radu, consilieri locali, profesori, elevi și oameni de cultură din municipiul Mangalia.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 633

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 251

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 619

Colaborare între Muzeul de Artă Populară Constanța și Gradinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării”

31 Mar 2024 403

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 628

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 601

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6079

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară

09 Feb 2024 6496

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 1097

Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Naţional de Artă al României

15 Jan 2024 644

Probleme la Muzeul Universității din Iași. Pompierii intervin la fața locului

12 Jan 2024 689

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 865

Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023

04 Jan 2024 704

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1474

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 771