Sinaxar-10 aprilie Saptamana Patimilor - Martea Mare

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului, Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare. Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare, cinci "intelepte" si cinci "neintelepte", care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine "mire", iar Apostolii poarta numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.

In aceasta pilda, Imparatia cerurilor este asemanata cu zece fecioare, care luandu-si candelele, au iesit in intampinarea mirelui. Mentionam ca la evrei exista obiceiul ca la casatorie, mirele sa mearga in casa miresei, unde era asteptat de ea si de prietenele ei. De aici se pleca spre casa mirelui, iar acolo se organiza ospatul de nunta.

Astfel, prin cuvintele „fecioarele au iesit in intampinarea mirelui", nu trebuie sa intelegem ca fecioarele au iesit pe strada, ci doar din incaperea unde se aflau, in mod firesc alaturi de mireasa, asteptandu-l pe mire.

Mirele intarzie, iar fecioarele adorm. La miezul noptii, se vesteste sosirea lui. Fecioarele se trezesc sa-l intampine. Untdelemnul din candelele celor nebune este pe sfarsite. Fecioarele „neintelepte" (nebune) vor cere celor intelepte sa le imprumute dintr-al lor. Acestea nu vor, pe motiv ca si candelele lor se pot stinge prin acest imprumut. Astfel, fecioarele nebune merg sa cumpere untdelemn. In timp ce ele lipsesc, soseste mirele. Acesta intra la nunta impreuna cu fecioarele „care erau gata de nunta" si usa se inchide. Vor ajunge si fecioarele nebune, dar vor gasi usa inchisa. Vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne noua". Mirele le raspunde: „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi". Parintele Constantin Galeriu, cercetand originalul grecesc al Noului Testament a gasit interpretarea: „Nu recunosc chipul meu in voi", deci chipul nostru autentic este in Hristos. Pilda se incheie cu aceste cuvinte: „Privegheati si va rugati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului".

Hristos a dorit ca prin aceasta pilda sa ne descopere importanta pregatirii in vederea judecatii de apoi. Candelele aprinse simbolizeaza faptele bune, care trebuie sa arda pana la sfarsitul lumii, adica pana la sfarsitul fiecaruia sau pana la Parusie. Flacara este alimentata de untdelemn. Prin untdelemn, intelegem credinta. Ea nu se poate imprumuta altora, fiind un dar strict personal.Sfantul Serafim de Sarov sustine ca lampile goale simbolizeaza absenta darurilor Sfantului Duh din inima lor. Lumina lor s-a stins din cauza lipsei unei credinte puternice, care sa se manifeste prin fapte bune. Fecioarele nebune, fara sa fi facut un rau aproapelui, au pacatuit pentru ca nu s-au ingrijit de lumina din suflete.

Nu exista osanda mai grea decat aceea de a-I ramane necunoscut lui Hristos.

Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca somnul reprezinta moartea, iar strigarea de la miezul noptii, „Iata, mirele vine", reprezinta trambita arhanghelului (I Tesaloniceni 4, 16) prin care suntem chemati la judecata.

In nasterea duhovniceasca, mai intai murim si mai tarziu ne bucuram de unirea cu Mirele Hristos („Ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii" - Romani 6, 4). Vietuirea duhovniceasca este diferita de vietuirea lumeasca. De aceea, viata duhovniceasca nu incepe cu nunta, ci cu moartea.

Intrarea in Imparatia lui Dumnezeu este asemenea unei nunti. Pentru acest lucru, Hristos vineca Mire la Judecata de apoi .

Pilda celor zece fecioare este un indemn la o neincetata priveghere: „De aceea si voi fiti gata, ca in ceasul in care nu ganditi Fiul Omului va veni".

Adrian Cocosila

Sursa: Calendar Ortodox

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța angajează. Ce post este disponibil

06 Mar 2021 827

Post vacant la Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea

06 Mar 2021 817

Constanța Nave pe lista de sosire sau la operare în porturile maritime românești. Două sub pavilion Turcia. Lista completă

06 Mar 2021 608

Nave la operare, astăzi, în porturile din administrarea CNAPM Constanţa. Două sub pavilion Malta

04 Mar 2021 371

Regulamentul parcărilor rămâne în consultare publică Primarul Vergil Chițac, o nouă propunere de zone tarifare

04 Mar 2021 901

Patru luni de la moartea fostului șef al ISU Dobrogea!

04 Mar 2021 1421

Animal Society efectuează, în premieră, primul recensământ al câinilor fără adăpost de pe raza municipiului Constanţa

04 Mar 2021 459

Post vacant la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Tulcea

04 Mar 2021 560

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța organizează concurs. Iată postul vacant!

03 Mar 2021 866

Post vacant la Primăria Cernavodă. Nu se solicită vechime

03 Mar 2021 2116

Constanța. Nave avizate la sosire pentru operare în porturile maritime românești. Una sub pavilion Moldova

03 Mar 2021 470

Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” din Medgidia angajează. Ce post este disponibil

02 Mar 2021 488

Grădinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării” din Constanța angajează

02 Mar 2021 2131

Şcoala Gimnazială nr. 12 din Tulcea angajează bibliotecar

01 Mar 2021 971

Constanța. Patru nave așteptate la operare în porturile maritime românești

28 Feb 2021 599